בריאות ותזונה
אל תאמינו לכל מה שהאריזה של המוצר אומרת לכם
ע"פ חוק מחויבים היצרנים לרשום את רכיבי המוצר על האריזה, ואנחנו, הצרכנים, מחויבים ע"פ השאיפה לבריאות לקרוא את הרשימה ולהכיר מה נמצא במוצר
- ד"ר רינה מורדו
- פורסם ט"ז שבט התש"פ |עודכן
היום הייתי בקניות באחת הרשתות, וממש ליד הכניסה, בסלסלות שקידמו את פני, היו פריכיות אורז בציפוי יוגורט.
נראה שיא הבריאות, וגם דיאטתי, לא? מתברר שרחוק מכך.
קראו את הכתבה הזאת, ושלא יעבדו עליכם.
בעבר בחרנו מזון על פי שיקולים כמו מחיר, טעם ונוחות.בשנים האחרונות אנו בוחרים על פי ערך קלורי, אם אנו רוצים לשמור על הגזרה. אך הגיע הזמן לבדוק את הערך תזונתי, שאותו נגלה באמצעות תוויות המזון.
כל מי שרוצה להקפיד על תזונה בריאה, ולדעת מה הוא מכניס לעגלת הקניות והביתה ומה נכנס לגוף שלו ושל בני משפחתו, חשוב שילמד לקרוא את תוויות המזון.
תווית המזון היא למעשה תעודת הזהות של המוצר.
ע"פ חוק מחויבים היצרנים לרשום את רכיבי המוצר על האריזה, ואנחנו, הצרכנים, מחויבים ע"פ השאיפה לבריאות לקרוא את הרשימה ולהכיר מה נמצא במוצר.
הבעיה היא, שאם אנחנו לא בקיאים במונחים - אנו עלולים להתבלבל ולהתפתות לצבע ולעטיפה. הם עלולים לשכנע אותנו באופן תת מודע שלפנינו מוצר בריא, כאשר הוא רחוק מכך.
לדוגמא: הרבה מאפים כמו לחמים או קרקרים, עטופים בקוואקר או פשתן, צבועים בצבע חום ומשדרים בריאות. הם גם יכילו את הכיתוב "מיוצר מדגנים מלאים". אך אל תטעו: לרוב מדובר בעיקר בקמח לבן ובכמות קטנה של קמח מלא.
כדי לוודא שאתם קונים מוצר שבאמת מכיל חיטה מלאה, בדקו שמצוין על גביו "100% חיטה מלאה", או בדקו ברשימת הרכיבים, האם הקמח המלא מופיע כאחד מהרכיבים הראשונים.
הסדר היורד שבו מופיעים הרכיבים מגלה מהו המרכיב העיקרי במוצר, כאשר הראשון ברשימה הוא הרכיב העיקרי, והאחרון – נמצא במוצר בכמות הקטנה ביותר.
אם אתם רוצים לקנות מיץ טבעי, בדקו מה מופיע בראש הרשימה: האם זה מיץ הפרי, או אולי מים עם תמציות וצבע עם סוכר, ורק מעט תרכיז מהפרי?
תעתוע נוסף שנראה תמים מאד הוא יוגורט "במתיקות מעודנת". אם תסתכלו בתווית המזון, תבינו שההבדל אינו משמעותי בכמות הקלוריות.
הסתכלו על התווית, ובדקו מה המיקום של הסוכר בתוך המזון. זה יגלה לכם הרבה מאד.
הסימון התזונתי מאפשר להבין מהי תכולתם של רכיבי התזונה במזון מבחינת הערך הקלורי, תכולת השומן, החלבונים, הנתרן ורכיבי תזונה נוספים.
הימנעו מלצרוך:
* מוצרי מזון עם רשימה ארוכה. המוצר טבעי פחות ובריא פחות.
* מזונות שרשומים בהם חומרים משמרים, סוכרים, ממתיקים, מתחלבים, שמנים צמחיים והרבה E. זה מעמיס על הגוף שלך הרבה רעלים.
* אם המוצר מכיל שומנים מוקשים - וותרו עליו, או לפחות חשוב שתדעו מה אומר המושג התמים הזה. לרוב זה שמן דקלים, המשמש המון בתעשיית המזון, והוא שוקע בעורקים.
סימוני רשות: תיאור תכולת רכיבים תזונתיים
יצרנים יכולים להוסיף על תווית המזון תיאורים מילוליים של ההרכב התזונתי או נוכחותם של רכיבים תזונתיים מסוימים, בתיאורים מקדימים כגון: "נטול...", "ללא...", "דל...", "דל מאד ב...", "מופחת...", "קל", "דיאט" וכדומה. מה זה אומר באמת?
ללא – המוצר אינו מכיל את החומר המצוין מלכתחילה.
נטול – הוציאו את החומר מהמוצר בתהליך הייצור.
דל קלוריות / דיאט: מזון מוצק דל קלוריות יכיל לא יותר מ-40 קלוריות ב-100 גרם מזון.
משקה קל דל קלוריות יכיל לא יותר מ-20 קלוריות ל-100 מ"ל משקה
דל כולסטרול – מכיל לא יותר מ-30 מ"ג כולסטרול ל-100 גרם מזון.
דל נתרן – מכיל לא יותר מ-100 מ"ג נתרן ל-100 גרם מזון.
"אינו מכיל גלוטן" – המוצר אינו מכיל גלוטן המצוי בחמשת מיני דגן.
שבו טוב, שלא תיפלו
גם בחטיפים מלוחים יש הרבה סוכר. אף על פי שזה חטיף מלוח, הוא עתיר לא רק במלח... אלא גם בסוכר. גם במוצרים הנראים בריאים יש המון סוכר. תבדקו בתוויות.
בישראל אין הפרדה בין סוכר מוסף לסוכר המצוי באופן טבעי במוצר (במקרה של פריכיות אורז, למשל, הסוכר מצוי באורז).
גם אורז מתפרק לסוכר. לכן מחלקים את סך כל הפחמימות ל-4. הסתכלו על כמות הפחמימות בתווית: 1 כפית סוכר=4 גרם פחמימה
אם כתוב, לדוגמא, על פריכיות אורז בציפוי יוגורט, שיש בהן 66.4 גרם פחמימות, זה אומר שיש 16.5 כפיות סוכר במוצר, ולכן המוצר יגרום לעליית טריגליצרידים בדם, ולעליית סוכר.
ביחידה אחת יש כ-77 קלוריות, אבל בינינו, מי מסתפק באחת?
וב-100 גרם מוצר יש 472 קלוריות, אז איך חשבתם שהמוצר דיאטטי?
אל תאמינו למה שמנסים למכור לכם. קראו נכון תוויות מזון, הסתכלו על הרכיבים ועל הערכים התזונתיים של המוצר, ותוכלו לדעת מה אתם באמת מכניסים לעגלת הקניות ולגוף שלכם.
רוצה לדעת עוד על השיטה שלי, וללמוד כיצד באמת לרדת במשקל? הירשמי לסדנת "הדיאטה החכמה" באתר הקמפוס היהודי.
ד"ר רינה מורדו, Ph.D, היא מאמנת לתזונה בשילוב תת המודע ו-NLP.