חדשות בריאות
שבע עובדות על וירוס הקורונה
איך נדבקים מווירוס הקורונה וכיצד מונעים את התפשטותו?
- דניאל בלס
- פורסם כ"ב אדר התש"פ |עודכן
(צילום: shutterstock)
1. כיצד הווירוס מגיע לידיים שלנו?
וירוס הקורונה קיבל את שמו בגלל צורתו המזכירה כתר. הווירוס עובר דרך שיעול, ורסיסי הרוק הניתזים עלולים להישאר על משטחים במשך 12 שעות או יותר, וכך לעבור לידיים הנוגעות בחפצים ומשטחים נגועים. פירוש הדבר שחולה המשתעל אל תוך ידו (ולא אל תוך מטפחת חד-פעמית או המרפק) יעביר לאחר מכן את הנגיף במגע ידיו בחפצים שונים.
2. האם הווירוס יכול לחדור לעור?
טעות נפוצה היא לחשוב שהווירוס יכול לחדור דרך העור, מתוך נגיעה במשטח שבו נגע חולה. דבר זה אינו נכון. ההדבקה נעשית אך ורק בחדירה אל הפה, האף או העיניים. מסיבה זו ראוי לא ללחוץ ידיים לאנשים, להימנע מהתקהלויות של אנשים, ולהימנע ככל האפשר ממגע בפנים במשך היום.
3. איך מסירים את וירוס הקורונה מן הידיים?
למרבה ההפתעה התגלה שסבון נוזלי, כמו גם סבון קשיח פשוט ורגיל, מסוגלים להסיר את הווירוס מן הידיים (זאת מפני שקרום התא של הקורונה שומני, לכן הסבון מסירו בהצלחה). אך לא מספיק לשטוף רגע אחד בסבון ודי. כדי להסיר את הווירוס לגמרי, חובה לקרצף את הידיים היטב בסבון במשך 20 שניות לפחות - לפני ששוטפים במים.
חשוב לסבן את הידיים מספר פעמים ביום, לאחר כל יציאה מן הבית, לפני הכנת אוכל וכדו'. חשוב למסור הוראה זו גם לילדים.
4. כיצד עוצרים את התפשטות הנגיף?
השפעותיו של הווירוס דומות לזו של שפעת רגילה. התסמינים השכיחים ביותר הם חום, עייפות ושיעול יבש.
מערכת החיסון הטבעית של האדם מתמודדת עם הנגיף בהצלחה והורגת אותו. לכן צעירים המבחינים בתסמינים אינם צריכים לפחד, אך צריכים להימנע מיציאה מן הבית, ולהזהר שלא להדביק את בני ביתם, כיצד? לחבוש מסכה, וכמובן להשתעל אך ורק לתוך ממחטה חד-פעמית ולהשליכה לאחר מכן לפח האשפה, או בלית-ברירה להשתעל למרפק, אך לא לתוך היד (כי הידיים מעבירות את הנגיף במגע בחפצים).
5. למי הווירוס מסוכן ביותר?
החשש העיקרי הוא בהדבקת אנשים מבוגרים, להם הווירוס עלול לגרום לקשיים בדרכי הנשימה, ובמקרים חמורים לזיהום ואף מוות.
קבוצת הסיכון הגבוהה ביותר הינה אנשים בני 70+, אך מסוכנת גם לבני 60+, ועלולה לפגוע אף בצעירים בעלי בעיות רפואיות קודמות.
6. במה שונה הקורונה משפעת רגילה?
וירוס הקורונה מדבק הרבה יותר משפעת (חולה אחד מדביק 2.2 אנשים אחרים בממוצע), ובשונה משפעת, אין לקורונה חיסון או תרופות אחרות שיכולות להקל על תסמינים קשים.
7. מה החשש העיקרי בישראל?
מאחר שישראל מונה אוכלוסייה קטנה יחסית של 8 מיליון איש, הסכנה להדבקה מהירה גבוהה יותר מאשר במדינות אחרות.
החשש העיקרי, שאין תשתית בבתי חולים לטיפול באלפי חולים בו-זמנית (ואין די מכשירי חמצן לטיפול במבוגרים), מצב אשר מסכן גם נפגעי תאונות דרכים, נפצעים וחולים אחרים - אשר יצטרכו להתמודד עם מחסור חמור בצוות רפואי, מלבד החשש להידבקות בנגיף אשר יחמיר את מצבם.
לסיכום,
למדנו שהווירוס חודר לגוף דרך הפה, האף והעיניים. לכן יש להימנע מאוד מלגעת בפנים במשך היום (כל עוד לא שטפנו את הידיים במשך 20 שניות בסבון).
יותר מכל, זו תקופה חשובה להרבות בזכויות למען עם ישראל, תקופה לעשיית תשובה, לתפילות מעומק הלב, ומתן צדקה. כך אמרו חז"ל: "ותשובה ותפילה וצדקה - מעבירין את רוע הגזירה". בעז"ה נינצל מן המגפה ונראה בביאת גואל צדקנו במהרה.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>