חדשות בריאות
מנדלבליט: להקים את הוועדה המסדרת "מוקדם ככל האפשר"
בחוות דעת שהגיש לבג"ץ, בתגובה לעתירה נגד יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, קבע היועץ המשפטי לממשלה כי יש להקים "מוקדם ככל האפשר" את הוועדה המסדרת של הכנסת. מנדלבליט הוסיף, כי אין מניעה להמשך דיוני הכנסת והוועדות שלה, ודווקא בשל מצב החירום בו נמצאת ישראל יש להבטיח את המשך פעילותן
- גבי שניידר
- פורסם כ"ו אדר התש"פ |עודכן
מנדלבליט (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, קרא הבוקר (ראשון) לכונן "מוקדם ככל האפשר" את הוועדה המסדרת של הכנסת. בחוות דעת שהעביר לבג"ץ, בתגובה לעתירה נגד יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, הדגיש מנדלבליט כי אין מניעה להמשך פעילותה של הכנסת, וזאת למרות כניסתן לתוקף של תקנות לשעת חירום המגבילות את תנועת האוכלוסייה במרחב הציבורי.
העתירה, שהוגשה על ידי עמותת "חוזה חדש", תידון אחר הצהריים בבית המשפט בפני הרכב מורחב של שופטים. מנדלבליט ציין בתגובתו, כי על אף מצב החירום בו נמצאת המדינה, ודווקא בעטיו, "ממשיכים לחול העקרונות הדמוקרטיים הבסיסיים של שלטון החוק וההגנה על זכויות הפרט. שתיים מהערובות היסודיות לשמירתם של ערכים אלה הן קיומה של ביקורת שיפוטית עצמאית ואפקטיבית, וקיומה של ביקורת פרלמנטרית על עבודת הממשלה".
"מתוך תפיסה יסודית זו", המשיך היועץ, "הגבלות על תנועתם של אזרחים משיקולי שמירה על בריאות הציבור, אינן יכולות למנוע את הגעתם של חברי הכנסת ועובדי הכנסת למשכן, ככל שהדבר נדרש כדי לאפשר את עבודתה של הכנסת". לדבריו, התקנות לשעת חירום אין בהן כדי למנוע את דיוני הכנסת ואת דיוני ועדות הכנסת, והן אף קובעות במפורש כי אינן חלות על הכנסת: "בהקשר זה, יש מקום כי מוסדות הכנסת ידאגו להבטיח את המתכונת המתאימה לקיום דיוני הכנסת; וזאת, תוך שמירה על בריאותם של חברי הכנסת וכלל הנוכחים במשכן הכנסת, בהתאם לסמכויות ולשיקול הדעת הנתון להם בעניין זה".
מנדלבליט הוסיף, כי החשיבות בהקמתה המהירה של הוועדה המסדרת נעוצה בצורך "להתניע את עבודת הכנסת החדשה; ועניין זה תואם את עמדת היועמ"ש בדבר הצורך החיוני לאפשר קיום פיקוח פרלמנטרי על עבודת הממשלה, דווקא בעת הזו".
היועץ המשפטי של הכנסת, עורך הדין איל ינון, טוען כי שיקול הדעת של אדלשטיין למנוע הצבעה על בחירת יו"ר קבוע לכנסת הינו "מצומצם". ינון כתב את הדברים בחוות דעת שהגיש לבג"ץ, בתגובה לעתירה של כחול לבן, העבודה-מרצ וישראל ביתנו, שדרשה מאדלשטיין להעלות לסדר היום של הכנסת את מינויו של יו"ר כנסת.
"אין מקום לחרוג מהנוהג המקובל בכנסת, לפיו יש ליו"ר הכנסת שיקול דעת בקביעת סדר היום של מליאת הכנסת", כתב ינון. "ואולם, היות שהמועד שמצוין במפורש בסעיף 2 (ב) לתקנון (מועד כינון הממשלה) הוא מועד אחרון, ובהתחשב בכך שיו"ר הכנסת המכהן מכוח עקרון הרציפות מחזיק בתפקידו זה כ'פיקדון זמני' עד לבחירת יושב ראש קבוע לכנסת, ורוב מקרב חברי הכנסת מבקשים כי הכנסת תבחר יו"ר קבוע באופן מיידי, מרחב שיקול הדעת הנתון ליו"ר הכנסת בכל הנוגע לדחיית מועד זה, ככל שחולף הזמן, צריך להיות מצומצם יחסית".
בתגובה לחוות הדעת של ינון, מסרו גורמים בסביבתו של אדלשטיין כי היא "מדברת בעד עצמה". לדבריהם, "הניסיון לייצר ספין לפיו יו"ר הכנסת דורס את הדמוקרטיה קרס תחת חוות דעתו המקצועית והעצמאית. הן בהתייחסותו אודות ייתור העתירה על הקמת ועדות הכנסת, ובעיקר נוכח הדגשתו שליו"ר הכנסת שיקול דעת (גם אם מצומצם) בקביעת מועד הבאת הצבעת תפקיד יו"ר הכנסת הקבוע למליאה. הניסיון לייצר רושם תקשורתי לפיו היו"ר פועל מחוסר סמכות תקנונית הוכח כשקרי. הן ההתנהלות לאורך השנים והן תקנון הכנסת, כפי שמפרש אותו יועמ"ש הכנסת, מוכיחים שיש שיקול דעת ליו"ר לקבוע את הדברים".
בתוך כך, לרשימת השרים וחברי הכנסת הנמצאים בבידוד ביתי בשל נגיף הקורונה, הצטרפו ביממה האחרונה שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' (ימינה) וסגן שר האוצר, יצחק כהן (ש"ס), לאחר שהתברר כי שהו בקרבתם של אנשים שאובחנו כחולי קורונה. נכון לעכשיו, 3 שרים ו- 4 חברי כנסת שוהים בבידוד. מנכ"ל הכנסת, אלברט סחרוביץ', אמר בריאיון ל"ישראל היום", כי במידה ומספר חברי הכנסת המבודדים יגיע לעשרות – לא תהיה ברירה אלא לסגור את הכנסת: "לא נרצה לסכן את חברי הכנסת האחרים ואת עובדי הכנסת. זה מצב שעלול לקרות, אבל אני מקווה שלא נגיע לכך".
קחו חלק בבניית מקווה טהרה לנשים יהודיות במדינת אויב וקבלו חנוכיה יוקרתית שתאיר את ביתכם!