חדשות בריאות
בסיוע צה"ל: 100 מכונות הנשמה נוספו לתל השומר
בשלב הראשון של המיזם יסופקו מכונות הנשמה שלא מתאימות במלואן לחולי קורונה, והן לא ייתנו מענה לכלל החולים במחלת הריאות בישראל, אולם הם יהוו סיוע במצב חירום שבו לא יימצאו עוד מכונות הנשמה זמינות
- אלי פייבלזון
- פורסם כ"ב ניסן התש"פ |עודכן
מכונות ההנשמה החדשות בשיבא (צילום: דובר צה"ל)
צה"ל החל היום (חמישי) במבצע לאספקת מכונות הנשמה למערכת הבריאות, במסגרתו הועברו לבית החולים שיבא בתל השומר 100 מכונות הנשמה. מי שאחראית על הפרויקט, שזכה לשם "אוויר לנשימה", היא היחידה הטכנולוגית באגף המודיעין של צה"ל, בשיתוף בית החולים שיבא.
עם זאת, בשלב הראשון של המיזם יסופקו מכונות הנשמה שלא מתאימות במלואן לחולי קורונה, והן לא ייתנו מענה לכלל החולים במחלת הריאות בישראל, אולם הם יהוו סיוע במצב חירום שבו לא יימצאו עוד מכונות הנשמה זמינות. לפי המפתחים, מדובר במכשירי הנשמה מונחי לחץ בדומה למכשירי סיפאפ (CPAP). "יש המון שיטות הנשמה היום בבתי החולים, ובחדרי הניתוח", אמרו. "אנחנו פיתחנו מכשירים שהם מונחי לחץ, שרוב החולים מטופלים בהם. הרעיון היה לתת בעזרת המכשירים הללו מענה מיידי ולא להגיע למצב שצריך להנשים חולה ואין עבורו מכונת הנשמה. על ידי המכונה הזו אפשר להנשים כל חולה וכמובן לסייע למטופלים הקלים ולאלו שנמצאים בגמילה שזו מסה די גדולה. אנחנו מנסים כרגע לעבוד על מצבי הנשמה נוספים".
(צילום: דובר צה"ל)
לדברי ראש הפרויקט בצה"ל, רב סרן ש' מהיחידה הטכנולוגית של אגף המודיעין, "אנחנו מתחילים במסירת 100 מכונות הנשמה למרכז הרפואי שיבא בתל השומר מהקו הטכנולוגי שהוקם ביחידה 81. בהמשך יימסרו מאות מכונות הנשמה למערכת הבריאות. התחלנו את הפיתוח בידיעה שאנחנו מחפשים מוצרים זמינים". הוא הוסיף כי בעולם אין רכש בינלאומי של מכונות הנשמה ואין הגעה של מוצרים לישראל, ומשכך הרעיון היה להסב מכשירים למכונת הנשמה. "פיתחנו ביחידה מוניטור מיוחד שיהווה בסיס ליכולת הנשמה פולשנית לחולים שיהיו מורדמים ומונשמים", אמר.
רב-סרן ש' אמר עוד כי "היינו חייבים למנוע הכנסת מזהמים לאוויר ולהצליח לחבר את כל המידע למערכת התקשורת של בית החולים. המערכת משדרת את המידע ונותנת מידע על כל חולה וחולה. על המוניטור נרשם עכשיו פטנט. קיבלנו הזמנה ממשרד הבריאות לאלף מוניטורים כאלה כדי לשדרג את מכונות ההנשמה".
ד"ר עמית זבתני, מוביל הפרויקט מטעם שיבא, הוסיף כי "הצורך וההבנה שעלולות להיגמר לנו מכונות ההנשמה יצר את שיתוף הפעולה עם היחידה הטכנולוגית של אמ"ן. הרעיון הוא להשתמש במכשירי עזר נשימתיים ולהמיר אותם ולהסב אותם באמצעות מכשירי ניטור למכשירי הנשמה פולשניים. אחרי חודש של עבודה משותפת מבחינה פיתוחית וקלינית הגענו ל'פינאלה'. בימים הקרובים מאה מכונות הנשמה ראשונות יועברו מאמ"ן אלינו".
ד"ר זבתני הדגיש כי כעת לא מסתמן מחסור במכונות הנשמה, לנוכח ההתייצבות במספרי החולים הקשים והחולים שנקקים לסיוע נשימתי. "אנחנו מרגישים עכשיו יותר בטוחים ליום שבו אולי מכונות ההנשמה בבית החולים ייגמרו", אמר. "חולי קורונה הם חולים שמאוד קשה להנשים אותם. חשבנו בכל התהליך על הגרוע מכל. רצינו מערכת פשוטה וקלה לתפעול שתוכל להיות מופעלת גם לא על ידי רופאים מרדימים. בעתיד המערכות גם יאבחנו מחלות בריאות. נשמח גם לתרום את הידע שלנו למדינות אחרות שמצבן פחות טוב ממצבה של ישראל".