חדשות בעולם
מה הקשר בין חיסון לאדמת - לסיבוכי קורונה? אלו הממצאים של מחקר חדש מבריטניה
חליתם בילדותכם באדמת? חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' שבבריטניה בדקו ומצאו כי יש קשר בין חיסון שניתן לילדים כנגד מחלת האדמת, לבין סיבוכים שעלולים להיווצר בעקבות נגיף הקורונה
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם ד' אייר התש"פ |עודכן
אילוסטרציה (תמונה: שאטרסטוק)
חליתם בילדותכם באדמת? חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' שבבריטניה בדקו ומצאו כי יש קשר בין חיסון שניתן לילדים כנגד מחלת האדמת, לבין סיבוכים שעלולים להיווצר בעקבות נגיף הקורונה.
לאחר שבדקו אוכלוסייה גדולה של נדבקים שנושאים את נגיף הקורונה - החוקרים הודיעו כי המשותף לכל החולים הוא שהם לא חוסנו בילדותם מפני האדמת.
כמה עובדות מעניינות על האדמת:
1. מדובר במחלה מידבקת וויראלית שגורמת לפריחה בגוון אדום-וורוד בפנים ובגוף. סימפטומים נוספים הם נפיחות בלוטות הלימפה, חום, דלקת עיניים, נפיחות מפרקים ועוד.
2. אדמת עשויה לגרום לסיבוכים כמו דלקת המוח, ואצל נשים בהריון שלא חוסנו עשויה לגרום למומים מולדים בעובר ואפילו להפלות.
3. בדומה לקורונה, גם כאן אופן ההדבקה נעשה באמצעות חלקיקי אוויר שעוברים מאחד לשני כשמתעטשים או משתעלים, וכן באמצעות הפרשות מהאף וליחות.
4. האדמת הייתה מחלת ילדות שהוחזקה אף היא למגפה. בשנות ה-70 הגיע מספר החולים שחלו באדמת ללמעלה מ-30,000 רק בישראל לבדה.
5. בשנת 1973 החלו רשויות הבריאות בעולם לחסן ילדים נגד אדמת, ועד שנת 1996 פחתו מספר המקרים משמעותית.
לדברי החוקרים - פרופ' רובין פרנקלין וד"ר יורגו מודיס - היות וגם נגיף האדמת הוא ממשפחת הקורונה - יש קווי דמיון ביניהם, ולמעשה הם זהים ב-29 אחוזים. מה זה אומר בפועל? "החיסון אמנם לא יכול למנוע את ההידבקות בקורונה או התפתחות זיהומים, אך הוא בהחלט עשוי לצמצם את היקף הנזק ולמנוע הסתבכות במקרה של הידבקות", הם אומרים.
החיסון שמקבלים ילדים כנגד אדמת כולל גם את החזרת והחצבת בתוכו. מה זה אומר בפועל? החוקרים סבורים כי אם אותם ילדים הצליחו לנצח את האדמת, הגוף שלהם כבר פיתח נוגדנים שהיו מסוגלים להילחם בחיידקי האדמת, ומכאן שאותם נוגדנים, ככל הנראה, יצליחו גם להילחם בנגיף הקורונה.