חדשות בארץ
הרבנות הראשית על פסיקת בג"ץ: "פגיעה אנושה ברוב הציבור"
בעקבות פסק הדין של בית המשפט העליון, שהתיר להכניס חמץ בפסח לבתי החולים, הביעו ברבנות הראשית חשש כי ההחלטה תגרום לשומרי כשרות להימנע מלהגיע לבתי החולים לצורך קבלת טיפול רפואי, ובכך תסכן את בריאותם: "נתקשה להבטיח מזון כשר בבתי החולים"
- גבי שניידר
- פורסם ו' אייר התש"פ |עודכן
בניין הרבנות הראשית בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הרבנות הראשית לישראל הגיבה אחר הצהריים (חמישי) על החלטת בג''ץ להתיר הכנסת חמץ בפסח לבתי חולים.
בהודעה שפרסמה, נאמר כי "הרבנות הראשית לישראל מצרה מאוד על החלטת בית המשפט העליון להתיר הכנסת חמץ בפסח לבתי חולים. למרבה הצער, בפסק הדין לא ניתן משקל מספק למרבית אזרחי מדינת ישראל אשר נמנעים מצריכת ומגע עם חמץ בפסח ונזקקים להתאשפז בבתי החולים בחג הפסח, והועדפה עמדת המיעוט, ובכך נוצרה פגיעה אנושה ברוב הציבור".
"הרבנות הראשית מביעה את חששה, כי מעבר לפגיעה בצביונה היהודי של מדינת ישראל, הכנסת חמץ לבתי החולים במהלך חג הפסח תגרום לשומרי כשרות להדיר את עצמם מבתי החולים תוך הימנעות מקבלת טיפול רפואי, ובכך אף לסכן את בריאותם. למרבה הצער, וכתוצאה מפסק הדין, הרבנות הראשית תתקשה להבטיח מזון כשר בבתי החולים".
ברבנות הראשית הבהירו, כי בכוונתם לפעול להגשת בקשה לבית המשפט לקיים דיון נוסף, "בתקווה שיביא לשינוי ההחלטה המצערת".
שופטי בג"ץ, עוזי פוגלמן ועופר גרוסקופף, קבעו ברוב קולות – מול דעת המיעוט של השופט ניל הנדל – כי לבתי החולים בארץ אין סמכות לאסור על המבקרים בהם להכניס חמץ לשטחם במהלך חג הפסח. עוד נקבע, כי למאבטחים בבתי החולים אסור לחפש מזון בכליהם של באי בית החולים, או לפנות אליהם בכל הערה, הנחיה או הסבת תשומת לב בנוגע להכנסת מזון במהלך החג. השופטים העניקו לבתי החולים, למשרד הבריאות ולרבנות הראשית פרק זמן של עשרה חודשים, כדי להיערך ליישום החלטתם.
פסק הדין עורר תגובות סוערות במערכת הפוליטית. יו"ר דגל התורה, חבר הכנסת משה גפני, אמר: "אני מציע שיהיה פריימריז לשופטי בג"ץ, ולקבוע שבדברים שנוגעים לחקיקה של הכנסת שהנושא יעבור את תהליך החקיקה כמו בכנסת. השופטים חצופים גדולים. את מה שאנחנו המחוקקים עושים באינספור דיוני ועדות וארבע קריאות במליאה, הם מבטלים במחי החלטה שאין בה שום היגיון, ופוסקים על פי השקפת עולמם ככל העולה על רוחם. אם חפצי חיים דמוקרטים ויהודים אנחנו – יש לעשות סוף לתהליך הזה".
חברו למפלגה של גפני, חבר הכנסת יעקב אשר, הגדיר את החלטת בג"ץ כ"'פסקת ההתנתקות' של שופטי בית המשפט העליון מהציבור בישראל, שרובו מעריך ומכבד את המסורת היהודית ושומר את מנהגי חג הפסח. מול המדרון החלקלק, בו ערכי היהדות נדרסים ברגל גסה, מוטלת על נבחרי הציבור האחריות למחות ולפעול בכל הכלים החוקיים לשמירת צביונה היהודי של המדינה".
חבר הכנסת מיכאל מלכיאלי (ש"ס) מתח ביקורת נוקבת על ההחלטה: "בג"ץ שוב מגלה ניתוק מוחלט מהעם. ההחלטה הינה פגיעה קשה בציבור הישראלי. ברוב הסקרים שנעשו בשנים האחרונות, התוצאות היו שרוב הציבור מקפיד שלא לאכול חמץ בפסח".
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' (ימינה) תקף אף הוא את החלטת בית המשפט: "בג"ץ ממשיך לחרב את עקרונות המדינה היהודית, ולהשליט עליה עקרונות פרוגרסיביים מטורללים בצורה לא דמוקרטית ובחוסר סמכות. ובכלל, נראה שבג"ץ מנהל כאן את המדינה ומקבל החלטות בעוד ועוד נושאים, בצורה שמייתרת את המערכת הדמוקרטית ואת העם. השאלה מתי העם יתעורר ויפסיק לחשוב שזה גשם".
חבר הכנסת גדעון סער (הליכוד) התייחס בתגובתו לרצף ההחלטות שקיבל בג"ץ בימים האחרונים: "כך נראה אקטיביזם שיפוטי על סטרואידים. בפחות משבוע: ביטול חוק הפקדון למסתננים. ביטול איכוני שב"כ – קורונה. צו ביניים למניעת הארכת כהונתו של מ"מ פרקליט המדינה. ביטול איסור הכנסת חמץ לבתי חולים בפסח. בשתי מלים: שכרון כוח".
חבר הכנסת תמר זנדברג (מרצ), שהייתה בין מגישי העתירה לבג"ץ, טענה מנגד כי "בג"ץ עשה היום צדק נגד הכפייה הדתית, ועצר נוהג מחפיר בבתי החולים. למשטרת חמץ אין מקום לא בבתי חולים ולא בשום מקום אחר. השלב הבא יהיה ביטול חוק החמץ".