חדשות בארץ
אלחייני: "מישהו הטעה את טראמפ – או שהוא לא מבין"
יו"ר מועצת יש"ע, דוד אלחייני, אמר כי האמריקנים מתנים כעת את החלת הריבונות בהסכמה לאומית רחבה, שתכלול גם את בני גנץ וגבי אשכנזי: "לא תהיה ריבונות". הוא מתח ביקורת על מתווה הנשיא טראמפ: "הוא כולל הקמת מדינת טרור פלסטינית בלב לבה של ישראל"
- גבי שניידר
- פורסם י"ב סיון התש"פ |עודכן
ראשי מועצת יש"ע, אלחייני במרכז (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יו"ר מועצת יש"ע וראש המועצה האזורית בקעת הירדן, דוד אלחייני, התייחס הבוקר (חמישי) לסערה שחוללו דברים שאמר בריאיון לעיתון "הארץ", בהם תקף בחריפות את נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ.
"כמי שהכיר בריבונות ברמת הגולן, העביר את השגרירות לירושלים והכיר בהתיישבות ביהודה ושומרון כחוקית – בהקשר הזה טראמפ הוא אכן ידיד", אמר אלחייני בריאיון לכאן ב'. "אבל בכל מה שקשור למתווה טראמפ – שכולל הקמת מדינת טרור פלסטינית בלב לבה של ישראל, על 70% משטח יהודה ושומרון, מדינה שתאיים על תל אביב – במקרה הזה, או שמישהו הטעה אותו או שהוא לא מבין".
"זו פעם ראשונה שישראל הסכימה לקבוע את גבולות המדינה הפלסטינית ולהכפיל את שטחה. זו בעצם תוכנית חלוקה ותוכנית פינוי של יישובים. מי שראה את המפה מבין היטב, שיש 19 יישובים מבודדים שנגזר עליהם גזר דין מוות".
אלחייני הוסיף וטען, כי "לא תהיה ריבונות. לא בגלל הפלסטינים, לא בגלל מלך ירדן, לא בגלל המאבק שלנו, אלא כי אין הסכמה לאומית. קיבלתי אתמול שיחה מגורם בכיר בליכוד, שאמר לי כי האמריקנים הציבו תנאי חדש: 'אם לא תהיה הסכמה לאומית רחבה בישראל על הריבונות, לא נלך על זה'. בהסכמה רחבה הם מתכוונים לגנץ ואשכנזי. הם לא הולכים למהלך הזה".
בריאיון אתמול ל"הארץ" תקף אלחייני את טראמפ ואת חתנו ויועצו הבכיר, ג'ארד קושנר, על רקע תוכנית השלום של הממשל האמריקני: "טראמפ וקושנר הוכיחו במתווה שהם אינם ידידים של מדינת ישראל, ולא חושבים על האינטרסים הביטחוניים וההתיישבותיים של מדינת ישראל". הוא הוסיף, כי "כל מה שמעניין אותם במתווה זה לקדם את האינטרס שלהם לקראת הבחירות הקרובות כך שיסייע לטראמפ".
ראש הממשלה בנימין נתניהו גינה בתוקף את דבריו של אלחייני. "הנשיא טראמפ הוא ידיד גדול של מדינת ישראל", נאמר בהודעה שהוציא. "הוא הוביל מהלכים היסטוריים לטובת מדינת ישראל, וביניהם: הכרה בריבונות ישראל ברמת הגולן, הכרה בירושלים כבירת ישראל, העברת השגרירות האמריקנית לירושלים והכרה בחוקיות של מפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון".
"חזון השלום של הנשיא טראמפ כולל הכרה בישראל כמדינה יהודית, שליטה ביטחונית של ישראל בכל השטח מערבית לירדן, ירושלים מאוחדת, פירוק החמאס מנשקו, מניעת כניסת פליטים לישראל ועוד", המשיך נתניהו. "מצער שבמקום הכרת הטוב יש מי שמתכחש לידידות זו, שלא הייתה גדולה ממנה".
יו"ר הכנסת יריב לוין תקף את יו"ר מועצת יש"ע בחריפות: "דבריו החצופים וחסרי האחריות של דוד אלחייני על נשיא ארצות הברית ראויים לכל גינוי וביקורת. בכל הכבוד ליו"ר מועצת יש״ע, עליו להודות לנשיא טראמפ על פועלו האדיר לטובת מדינת ישראל ולטובת ההתיישבות. דבריו של אלחייני מבטאים כפיות טובה שאין כדוגמתה וגורמים נזק גדול, דווקא בימים של מאמץ חשוב לקידום מהלך היסטורי של החלת ריבונות".
בכירי סיעת ימינה התנערו גם הם מדבריו של אלחייני. יו"ר הרשימה, נפתלי בנט, כתב בטוויטר בשפה האנגלית כי "הנשיא טראמפ הוא ידיד ענק של מדינת ישראל, וכולנו אסירי תודה על תמיכתו בלחימה בתוקפנות האיראנית, בהעברת השגרירות, בהכרה ברמת הגולן ועוד רבות".
חברת הכנסת איילת שקד כתבה אף היא באנגלית: "הנשיא טראמפ הוא ידיד אמיתי של ישראל. אנו מעריכים עמוקות את כל מה שהוא עשה למען ישראל בזירות הדיפלומטית, הביטחונית והמשפטית – ועוד רבות. אנו יכולים להתווכח מתי וכיצד על ישראל להחיל ריבונות, אולם חברותו ותמיכתו של טראמפ הם מעבר לכל ספק".
גם חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' הצטרף לעמיתיו בימינה, כשכתב כי "הנשיא טראמפ הוא אחד מידידיה הגדולים של מדינת ישראל בכל הדורות. מי שהביא אותו לתוכנית מסוכנת, שכוללת את חלוקת הארץ והקמת מדינה פלסטינית, הוא נתניהו, שדוגל בכך מאז נאום בר אילן, ושכנע את הנשיא (שקשה לצפות ממנו לדעת טוב יותר מה טוב לישראל מראש הממשלה שלה) שזה מה שטוב לישראל. הוא הבעיה".
ביקורת על אלחייני נמתחה גם בקרב אנשי מועצת יש"ע. ראש המועצה האזורית בנימין, ישראל גנץ, כתב כי "הנשיא דונאלד טראמפ הוא לא רק ידיד אמת של ישראל אלא בן ברית עמוק שלנו, על כל המשמעויות שבכך. אנו מלאי תודה על העמדה ההיסטורית שלו כלפי זכות העם היהודי על יהודה ושומרון".
ראש המועצה המקומית אפרת, עודד רביבי – שבניגוד לרוב עמיתיו במועצת יש"ע מוביל עמדה התומכת בתוכנית טראמפ – הגדיר את דבריו של אלחייני כחסרי אחריות: "במפגשים הרבים עם נציגי הממשל מצאתי חברים נאמנים לישראל, פגשתי מי שישראל כמדינה יהודית חשובה להם. בשיחות הארוכות כלל הנציגים הדגישו את הצורך בביצור כוחה של ישראל, וגם את הצורך להבטיח את עתיד ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון. לא היה עוד ממשל אוהד כזה למדינת ישראל ולמפעל ההתיישבות".