חדשות בריאות
נתניהו: "אם העלייה בתחלואת הקורונה תימשך – נחזיר את ההגבלות"
בהצהרה לציבור, הזהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי אם נתוני תחלואת הקורונה ימשיכו לעלות, לא יהיה מנוס מלהחזיר את ההגבלות על הציבור: "הנגיף כאן, הוא מתחשב רק בדבר אחד – האם מקפידים על הכללים או לא"
- גבי שניידר
- פורסם י"ט סיון התש"פ |עודכן
נתניהו (צילום: אוליבר פיטוסי, פלאש 90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר הערב (חמישי) הצהרה לציבור, בעקבות העלייה בתחלואת הקורונה. במסיבת עיתונאים שכינס עם שרי האוצר והבריאות, הזהיר נתניהו כי אם נתוני ההדבקה ימשיכו לטפס – לא יהיה מנוס מהחזרת ההגבלות.
"יש לי חדשות טובות וחדשות פחות טובות", פתח נתניהו את דבריו. "החדשות הטובות הן לגבי מצב הכלכלה שלנו. יש לנו סימנים ראשונים, שהכלכלה שלנו מתחילה לחזור לעצמה". הוא ציין, עם זאת, כי "הבעיה עדיין לא נפתרה. המצוקה של האנשים שנפגעו מהמשבר, העסקים והעצמאים, זו מצוקה אמיתית. היא מדברת אל לבנו, ואנחנו לא חדלים לטפל בזה. נקטנו בשורה של צעדים כדי להקל על המצוקה וכדי להחזיר את המשק למסלול של יציבות וצמיחה. הערב אני יכול לומר, שכלכלת ישראל מתאוששת".
"עכשיו החדשות הפחות טובות", המשיך נתניהו. "היינו בסביבות 200 חולים ליום, ראינו את ההכפלה כל כמה ימים. החלטנו לנקוט בצעדים המגבילים. זה לא הספיק לעצור את העלייה החדה, והגענו עד כ- 800 חולים ביום. אבל כיוון שנקטנו בצעדים המגבילים, התחלואה התחילה לרדת עד לנקודה הנמוכה של כ- 20 חולים ביום ואפילו פחות. אז פתחנו את הכלכלה ושחררנו את ההגבלות. אבל מה שקרה שהתחלנו לעלות – כ- 230 חולים חדשים ליום. אנחנו נמצאים במקום שבו התחילה העלייה התלולה, שהביאה אותנו לסכנה גדולה מאוד של חולים קשים ושל נפטרים. המרחק בין 200 נדבקים לשיא של מה שהיה כאן הוא מרחק של 10 ימים".
"אנחנו לא יכולים לחזור למצב של גידול בטור גיאומטרי, כי זה גורר שיהיו חולים קשים, ולצערנו גם אנשים שימותו", הדגיש ראש הממשלה. "אנחנו חייבים לעצור את הגידול הזה בזמן. אם זה יימשך – נהיה חייבים להחזיר את ההגבלות, ואז ממילא הכלכלה תיעצר".
נתניהו הבהיר, כי הגידול החד במספרי התחלואה נובע מאי ההקפדה על הכללים: "הנגיף כאן. הוא לא מתחשב ברצונות ובמאוויים שלנו, ולא מתחשב בכלכלה שלנו. הוא מתחשב רק בדבר אחד – האם מקפידים על הכללים או לא. לצערנו, פחות הקפדנו, כולנו. זה מאתגר את כולנו, גם אותי. אני מבקש מכם לעשות את מה שאני מקפיד עליו ביתר שאת בימים האחרונים. אני מבקש מכם שתשמרו על ממ"י – מרחק, מסיכה וידיים".
"המגפה משתוללת בעולם. שבעה מיליון אנשים כבר נדבקו , למעלה מ- 400 אלף כבר מתו. אני יכול לומר, שבזכות ההחלטות שקיבלנו בזמן ובזכות שיתוף הפעולה שלכם, אזרחי ישראל, מנענו את התפשטות המגפה בישראל. אני מבקש מכם לחזור ולשמור על הכללים. אם נשמור על הכללים – הם ישמרו עלינו, נוכל להמשיך לפתוח את הכלכלה שלנו, את התרבות, להחזיר את החיים שלנו כמעט למה שהיה קודם בשגרת הקורונה, עד שבעזרת השם נמצא את החיסון. בעזרת השם, אם נחזור ונעבוד יחד בערבות הדדית – אנחנו נתגבר על המחלה".
שר הבריאות יולי אדלשטיין ציין את הגידול המשמעותי שחל בימים האחרונים במספר הבדיקות: "היינו באזור 3,000 בדיקות ליום, והגענו ליותר מ- 16,000 בדיקות. הדבר יצר פקק במעבדות, ואנחנו מטפלים בכך. היעד שהצבתי – להגיע ל- 30,000 בדיקות. ישנה חשיבות אדירה לקיצור משמעותי של זמן מתן תוצאות הבדיקה, אחרת לא נוכל לקטוע את שרשרת ההדבקה".
אדלשטיין הדגיש, כי קיימת התרופפות בהקפדה על ההנחיות: "בלי משמעת של הציבור לא נוכל להמשיך עם משק פתוח. אין מנוס מהגברת האכיפה וההסברה. כבר לפני כמה ימים ביקשתי להגביר את האכיפה, ויש נכונות אצל כל השרים הרלוונטיים לעשות מה שנדרש. האכיפה צריכה להיות כלפי כולם. לאיש אין פטור מההנחיות, לא לידוענים ולא לאלפיון העליון. לאף אחד. הנגיף לא מבחין בין סלב לאדם מן הרחוב".
"לצערי יש גם נוסעים בתחבורה הציבורית, וגם מבקרים בסופרים ובקניונים, שלא מקפידים על עטיית המסכות. גם שם – חייבים לבצע אכיפה קפדנית. מי שלא עוטה מסכה, שומר על ריחוק ומקפיד על היגיינה – לא מסכן רק את עצמו. הוא מסכן את כולנו, ואסור לגלות סלחנות על כך".
מוקדם יותר היום, כינס נתניהו דיון בהשתתפות שרים כדי לבחון את הצעדים להתמודדות עם העלייה בתחלואה. על פי הדיווחים, התקבלה החלטה להטיל סגרים על "אזורים אדומים" בהם אחוזי ההדבקה גבוהים. מדובר בשכונות בדרום תל אביב בהן מתגוררים עובדים זרים, וביישובים של הפזורה הבדואית בנגב. המפה המדויקת של הסגרים תיקבע בהמשך הערב. עוד הוחלט להגביר את ההסברה ואת האכיפה נגד מפרי ההנחיות. בשלב זה הוחלט שלא להטיל הגבלות נוספות על הציבור.