חדשות בארץ
היועצת של טראמפ: הנשיא ימסור "הצהרה גדולה" בנושא הריבונות
קליאן קונוויי, יועצת בכירה של הנשיא טראמפ, אמרה כי הוא יישא בקרוב "הצהרה גדולה" בנוגע להחלת הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון: "הנשיא רוצה להיות סוכן של שלום במזרח התיכון"
- גבי שניידר
- ג' תמוז התש"פ
טראמפ (תמונה: שאטרסטוק)
קליאן קונוויי, יועצת בכירה של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, אמרה הלילה (חמישי) כי הוא ימסור בקרוב "הצהרה גדולה" בנוגע להחלת הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון.
"יש שיחות שמתנהלות בשלב זה", אמרה קונוויי לכתבים בבית הלבן. "כמובן שהנשיא יישא הצהרה בנושא. הוא דיבר על כך בעבר, ואני אשאיר לו לתת לכם הצהרה גדולה".
בתשובה לשאלה האם הנשיא אינו מודאג מהתגובות להחלת הריבונות, אמרה היועצת כי רבים העריכו שיהיו "מהומות ורצח, מוות והרס" לאחר הכרזתו על ירושלים כבירת ישראל ולאחר שהעביר אליה את השגרירות האמריקנית: "תמיד יש טקטיקות הפחדה, ואז זה לא קורה. הנשיא רוצה להיות סוכן של שלום במזרח התיכון, והוא מנסה לעשות זאת".
מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, אמר אתמול כי ההחלטה בסוגיית הריבונות נמצאת בידיה של ישראל: "אנו מדברים עם כל המדינות כיצד אפשר לנהל את זה, כיצד לקדם את החזון שלנו לשלום", הצהיר בתדרוך לכתבים. "אני מצטער רק על כך שהרשות הפלסטינית סירבה להשתתף ודחתה את זה על הסף. יש לי תקווה שנשיג התקדמות".
בדיון שנערך אתמול במועצת הביטחון, קרא מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש לישראל לזנוח את תוכנית הסיפוח שלה, צעד שלדבריו יהווה "הפרה חמורה ביותר" של החוק הבינלאומי. הוא הוסיף, כי "הסיפוח יפגע באופן קשה בסיכוי לפתרון של שתי מדינות ויחתור תחת האפשרויות לחידוש המשא ומתן". גוטרש קרא לכינוסה של ועידה בינלאומית, שתחדש את תהליך השלום.
שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, האשים את הקהילה הבינלאומית בתמיכה ב"נרטיב כוזב" של הפלסטינים, המנסה למחוק את הקשר ההיסטורי של העם היהודי לארץ ישראל: "קיים קשר חזק ונצחי בין העם היהודי ומולדתו ההיסטורית ביהודה ושומרון. זה נכון כבר 3,000 שנה, ושום תעמולה פלסטינית לא תשנה זאת". הוא יצא נגד סירובה של הרשות הפלסטינית לדון בתוכנית טראמפ, וקרא למדינות העולם להבהיר לפלסטינים שסירובם להגיע לשולחן המשא ומתן לא יקדם את האינטרסים שלהם: "המציאות היא, שישראל רוצה שלום וביטחון. למרבה הצער, הפלסטינים בחרו פעם אחר פעם בסרבנות על פני פתרון ריאליסטי".
שגרירת ארצות הברית באו"ם, קלי קראפט, דחתה את הטענות נגד עסקת המאה: "ניסינו לבנות תוכנית, שתשכין שלום בין הצדדים. בעבר לא הצלחנו. בזבזנו כספים רבים על תוכניות, אך בפועל דבר לא קרה". היא קראה להנהגה הפלסטינית "לשמור על ראש פתוח" ולעבוד עם ממשל טראמפ כדי ליישם את תוכנית השלום שלו: "זה אינו הסכם מחייב של 'הכל או כלום', אלא הצעה פתוחה".