חדשות בריאות
הממשלה מקדמת חוק שיגביל משמעותית את פיקוח הכנסת על תקנות הקורונה
לפי טיוטת החוק, ההגבלות עליהן יחליטו השרים יכנסו לתוקף באופן מיידי, עוד קודם שהכנסת דנה בהן. ההצעה גם מבקשת לדלג על הדיונים בוועדות הכנסת אם יתמשכו מדי. ההחלטה על קידום היוזמה באה בעקבות דבריו של נתניהו, שהתלונן אתמול על "כל מיני הנחיות מהייעוץ המשפטי, תעשה ככה ותעשה ככה"
- אלי פייבלזון
- פורסם י"ד תמוז התש"פ |עודכן
נתניהו בישיבת הממשלה, אתמול (צילום: עמית שאבי)
הממשלה אישרה היום (שני) הצעת חוק שלפיה ההגבלות עליהן יחליטו השרים יכנסו לתוקף באופן מיידי, עוד קודם שהכנסת דנה בהן. ההצעה גם מבקשת לדלג על הדיונים בוועדות הכנסת אם יתמשכו מדי. ההחלטה על קידום היוזמה השנויה-במחלוקת באה בעקבות דבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהתלונן אתמול על "כל מיני הנחיות מהייעוץ המשפטי, תעשה ככה ותעשה ככה". יו"ר הכנסת יריב לוין הודיע כי סיכם עם נציגי הסיעות שההצעה תובא לאישור המליאה בהקדם, ובשעה 16:00 תתכנס ועדת החוקה, חוק ומשפט לקראת העברת ההצעה לאישור מליאת הכנסת עוד הערב.
סגר בלוד (צילום: פלאש 90)
לפי התיקון לחוק, הממשלה תוסמך להכריז על מצב חירום בשל הקורונה, הכרזה שאינה מצריכה אישור של הכנסת ודי בהנחתה על שולחן הכנסת ואחת מוועדותיה. הוועדה בכנסת תקיים דיון בתקנות ותחליט אם לאשרן, כולן או חלקן, בתוך 7 ימים מהמועד האמור ותינתן אפשרות להארכה של עד 3 ימים נוספים. ככל שהוועדה הרלוונטית לא תאשר את החלטת הממשלה תוך פרק הזמן האמור, ההחלטות יובאו לאישור מליאת הכנסת בהקדם האפשרי. לצד הליך האישור בכנסת, ההחלטות ייכנסו לתוקפן וימומשו באופן מיידי עם אישור הממשלה. אם החליטה הוועדה או מליאת הכנסת שלא לאשר את הצו האמור או אם לא קיבלה החלטה בעניין בפרק הזמן שניתן – יפקע תוקף הצו.
על פי הטיוטה, הממשלה תכריז על מצב החירום אם שוכנעה כי "קיים סיכון ממשי להתפשטות נגיף הקורונה ולפגיעה בבריאות הציבור אם לא יינקטו פעולות מכוח הסמכויות הקבועות בחוק זה". זאת, לאחר שהונחה בפניה עמדת שר הבריאות בעניין. במקרים חריגים ההכרזה תיכנס לתוקף מידי גם בטרם פרסומה ברשומות.
עוד מוצע לקבוע כי ביום תחילת החוק יראו כאילו ניתנה כבר הכרזה על מצב חירום שתוקפה 30 יום וכי הממשלה רשאית להאריך לתקופות נוספות שלא יעלו על 45 יום כל אחת – לתקופה כוללת בלתי מוגבלת, אך ההסדר כולו נקבע כהוראת שעה עד למרץ 2021. הכנסת רשאית לבטל את ההכרזה והממשלה חייבת לבטלה אם חדלו להתקיים הנסיבות המצדיקות אותה.
במהלך הדיון, הצביעו חברי הוועדה על היעדר הפיקוח הפרלמנטרי ביחס להכרזה ודרשו להפוך את ברירת המחדל כך שההכרזה תדרוש את אישור הכנסת. לדברי יו"ר ועדת החוקה, ח"כ יעקב אשר, "לא אתן למשוך את הצעת החוק סתם ולא אתן לקצר אותה סתם. חשוב שנוכל להוציא תחת ידנו את הדבר המיטבי תוך ידיעה שאנחנו במצב חירום המחייב החלטות מהירות וגמישות אך גם את העין הציבורית". אשר טען עוד כי "אין בהילות אבל יש נחיצות לסיים את חוק המסגרת".