חדשות בארץ
בג"ץ ביטל את צו ההריסה לבית המחבל שרצח את עמית בן יגאל הי"ד
השופטים מני מזוז וג'ורג' קרא קבעו בדעת רוב, מול עמדתה של השופטת יעל וילנר, כי יש לבטל את צו ההריסה שהוצא לדירתו של המחבל בכפר יעבד, בנימוק כי מדובר בפגיעה לא מידתית באשתו ושמונת ילדיו. ראש הממשלה בנימין נתניהו: "החלטה אומללה"
- גבי שניידר
- כ' אב התש"פ
עמית בן יגאל הי"ד
(עודכן: 14:12)
בג"ץ ביטל היום (שני) את צו ההחרמה וההריסה שהוצא לדירתו של המחבל נזמי אבו בכר, שביצע ב-12 במאי את הפיגוע בו נפל לוחם צה"ל, סמל ראשון עמית בן יגאל הי"ד. ההחלטה התקבלה בקולותיהם של השופטים מני מזוז וג'ורג' קרא, מול דעת המיעוט של השופטת יעל וילנר שסברה כי יש לדחות את העתירה שהוגשה נגד הצו ולאשר את הריסת דירתו של המחבל. שופטי הרוב הותירו בפני צה"ל את האפשרות להוציא צו לאטימת החדר בבית בו התגורר המחבל.
כזכור, המחבל, תושב הכפר יעבד שבצפון השומרון, השליך מגג ביתו חצי בלוק על ראשו של בן יגאל, לוחם סיירת גולני, וגרם למותו. לאחר מכן חזר לדירה והעמיד פני ישן. הוא נעצר על ידי לוחמי צה"ל וכוחות שב"כ במהלך מבצע מעצרים רחב בגיזרה, שנערך מיד לאחר הפיגוע. בחודש יוני הוגש נגדו כתב אישום בעבירות של גרימת מוות בכוונה – המקבילה לעבירת רצח בדין הצבאי הנוהג ביהודה ושומרון – ושיבוש הליכי משפט.
בנימוקים להחלטתו, כתב מזוז כי הריסת ביתו של המחבל תפגע קשות באשתו ושמונת ילדיו, המתגוררים בדירה נגדה הוצא הצו: "לאישה ולילדים לא מיוחסת על ידי המשיבים מעורבות כלשהיא במעשיו הנפשעים של אבי המשפחה – לא בסיוע, לא בידיעה על כוונתו לנקוט בפעולה, ואף לא תמיכה בדיעבד במעשיו. המפגע עצמו נלכד ועומד לדין, וצפוי לרצות עונשי מאסר ממושכים, אם יורשע. מכאן שהפגיעה בבית מהווה בראש ובראשונה פגיעה באשתו ובילדיו שנותרו להתגורר בבית, ואשר הריסתו תותיר אותם חסרי קורת גג".
מזוז חזר על עמדתו העקרונית, אותה הביע בפסקי דין קודמים, לפיה הפעלת סמכותו של מפקד כוחות צה"ל ביהודה ושומרון להורות על הריסת בתים, בהתאם לתקנה 119 לתקנות ההגנה (שעת חירום), "מעלה שורה של שאלות משפטיות מורכבות וקשות, הן בהיבט של המשפט הבין-לאומי הפומבי והן בהיבטים של המשפט החוקתי והמשפט המינהלי הישראלי". הוא ציין כי "הסמכות לפעול מכוחה של תקנה 119 עומדת בתוקפה", אולם "עדיין שומה על המפקד הצבאי להפעילה בזהירות, מתוך ריסון רב, בסבירות ובמידתיות". לדבריו, "אף כי מדובר בנסיבות בהן מבחינת המפגע קיים לכאורה צידוק לנקוט בסנקציה החריפה של הריסה לפי תקנה 119, עדיין לא ניתן להתעלם מהפגיעה הקשה הכרוכה בכך בבני משפחתו החפים מפשע – להם לא מיוחסת כל מעורבות בפיגוע. בנסיבות אלה אני סבור כי בענייננו עקרון המידתיות מחייב מיתון הפגיעה, על ידי המרת ההריסה באטימה חלקית של הבית".
השופטת וילנר, שנותרה כאמור בדעת מיעוט, כתבה בהחלטתה כי "גלי הטרור הפוקדים את מדינת ישראל בשנים האחרונות מחייבים הרתעה יעילה מפני ביצועם של פיגועים נוספים בעתיד. על רקע זה, הפעלת הסמכות הנתונה למפקד הצבאי בתקנה 119, לשם הרתעה כאמור, היא משום הכרח בל יגונה, וזאת חרף הקושי הטמון בפגיעה ברכושם של בני משפחה אשר לא היו מעורבים במעשיו הנפשעים של בן משפחתם-המפגע". היא הדגישה, כי "הצו שהוצא ביחס לדירה הוא מידתי, וכי אין מקום להתערב בשיקול דעת המפקד הצבאי בהוצאתו. חומרת המעשה המיוחס למפגע, על תוצאתו הקטלנית והקשה, כמו גם זיקתו המובהקת של המפגע לדירה, השימוש שנעשה במבנה לשם ביצוע הפיגוע, וכן התשתית הראייתית העומדת נגד המפגע – כל אלה מלמדים על מידתיות הצו שהוצא ביחס לדירה, ועל נחיצותו לשם הרתעה מפני פיגועים נוספים".
נתניהו: "החלטה אומללה, אסור לתת רוח גבית לטרור"
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב בחריפות על פסיקת בית המשפט: "זאת החלטה אומללה של בג"ץ, שסירב לבקשתנו להרוס את בית המחבל שרצח את חייל צה"ל עמית בן יגאל ז"ל, שהיה בן יחיד להוריו", כתב בטוויטר. "אני דורש לקיים דיון נוסף בהרכב מורחב. אסור לתת רוח גבית לטרור. המדיניות שלי כראש ממשלה היא להרוס בתי מחבלים, ואני מתכוון להמשיך בה".
חבר הכנסת גדעון סער הגדיר אף הוא את החלטת בג"ץ כ"החלטה אומללה". הוא הוסיף כי "על המדינה לבקש דיון נוסף בהחלטה, הפוגעת בהרתעה ובמלחמתה של ישראל במבקשי נפשה. זה לא רק ביתו. זה המקום ממנו פעל וביצע את הרצח. ועדת החוץ והביטחון של הכנסת תדון בנושא, לבקשתי, ביום רביעי".
יו"ר הכנסת יריב לוין מתח ביקורת נוקבת על בג"ץ: "בית משפט גבוה לצדק או היכל של מוסר מעוות? רבים מאוד מאזרחי ישראל דורשים מערכת משפט מתוקנת. נמשיך להיאבק עד שנשיב לבית המשפט את המוסר והצדק".
ראש השב"כ לשעבר, חבר הכנסת אבי דיכטר (הליכוד), כתב: "בג"ץ הטיל היום ממרומי בניינו אבן גדולה על מרכיב חשוב בהרתעה נגד מחבלים. את הבניין, ממנו הוטלה אבן גדולה בראשו של הלוחם עמית בן יגאל הי"ד, אי אפשר לעצור כדי להרתיע, אך צריך להרוס למען יראו וייראו".
חבר הכנסת משה ארבל (ש"ס) אמר כי החלטתם של מזוז וקרא הינה "איוולת ואטימות. רק לב אטום מעדיף לאטום חדרון קטן ולא לאפשר להרוס את בית המחבל, ובכך למנוע הרתעה בהתאם לפסיקה הנהוגה ולשכל הישר ולסכן את חיי חיילי צה"ל".
חברת הכנסת איילת שקד (ימינה) כתבה בטוויטר כי "השופטים קרא ומזוז מתנגדים עקרונית להריסת בתי מחבלים. המרחם על אכזרים סופו שיתאכזר לרחמנים". עמיתה לסיעה, חבר הכנסת אופיר סופר, כתב כי "שוב בג"ץ מעדיף לגונן על מחבלים בתירוצים שונים ומשונים. ביתו של המחבל הארור, כמו של כל מחבל, צריך להיהרס, ומוטב לבג"ץ לא להתערב בעיניינים ביטחוניים מובהקים ולחדול מלשים רגליים להרתעה הישראלית".