חדשות בארץ
הטיסה ההיסטורית לאבו דאבי | רה"מ הפלסטיני: "מכאיב לנו מאוד"
ראש הממשלה הפלסטיני, מוחמד אשתייה, אמר כי נחיתתו של מטוס ישראלי באיחוד האמירויות מהווה "הפרה ברורה של העמדה הערבית בכל הנוגע לסכסוך הערבי-ישראלי". הפלגים הפלסטיניים הוציאו הודעת גינוי לטיסה: "לגיטימציה לתוקפנות של האויב"
- גבי שניידר
- פורסם י"א אלול התש"פ |עודכן
אשתייה (צילום: Nasser Ishtayeh/FLASH90)
ראש הממשלה הפלסטיני, מוחמד אשתייה, התייחס היום (שני) לטיסתה ההיסטורית של המשלחת הישראלית לאבי דאבי. "מכאיב לנו מאוד לראות היום מטוס ישראלי נוחת באיחוד האמירויות", אמר בתחילת ישיבת הממשלה השבועית ברמאללה. "זו הפרה ברורה של העמדה הערבית בכל הנוגע לסכסוך הערבי-ישראלי".
אשתייה הוסיף ושיבח בדבריו את "העמדות הערביות הברורות, המתנגדות לנורמליזציה בחינם עם ישראל".
מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, כתב בטוויטר כי "שלום אינו מלה ריקה בה משתמשים לנרמל פשעים ודיכוי. שלום הינו תוצאה של צדק. אי אפשר לעשות שלום על ידי התכחשות לזכותה של פלסטין להתקיים וכפיית משטר אפרטהייד. זה מה שנתניהו מתכוון ב'שלום תמורת שלום'".
הפלגים הפלסטיניים הוציאו הודעת גינוי חריפה, בה מתחו ביקורת גם על סעודיה, שאפשרה למטוס לעבור בשטחה האווירי: "הנסיעה הזו, שעברה בשטח האווירי הסעודי בדרכה לשדה התעופה אבו דאבי, מהווה השלמה לשרשרת של הנורמליזציה הבוגדנית עם הישות הציונית". ההודעה הוסיפה, כי הסכם הנורמליזציה עליו חתמה איחוד האמירויות ניתן "בחינם" לישראל, ומקנה "לגיטימציה לתוקפנותו על ארצנו ועל המקומות הקדושים שלנו".
כזכור, ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול כי "במשך זמן רב מדי, לפלסטינים היה וטו על השלום – לא רק בינם לישראל, אלא בין ישראל והעולם הערבי". דבריו נאמרו בהצהרות משותפות שנשא עם חתנו ויועצו של נשיא ארצות הברית, ג'ארד קושנר, ועם היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, רוברט אובריין, בתום פגישתם.
"אם זה היה תלוי בפלסטינים", הוסיף נתניהו, "ישראל הייתה צריכה לסגת לקווי 67' הבלתי ניתנים להגנה, לגרש מעל 100 אלף יהודים מבתיהם במולדת אבותינו, לחלק את בירתנו ירושלים, להציף את ישראל בצאצאי פליטים ולסכן את מדינתנו – כל זאת בעודם מסרבים להכיר במדינה היהודית האחת והיחידה. אם היה עלינו להמתין לפלסטינים, היינו ממתינים לנצח. לא עוד".
"שני דברים שינו זאת: תוכנית טראמפ, והנכונות של מדינות ערביות, בתמיכתה העצומה של ידי ארצות הברית, לקדם שלום ללא וטו של הפלסטינים", המשיך ראש הממשלה. "תוכנית טראמפ היא היוזמה הריאליסטית הראשונה לשלום בין ישראלים לפלסטינים. ישראלים ופלסטינים לא ייאלצו לעזוב את בתיהם. בחזון הזה, אזורים המיושבים באוכלוסייה ישראלית ואזורים חיוניים לביטחון ישראל משתלבים בישראל הריבונית. ישראל שומרת לעצמה את האחריות הביטחונית ממערב לנהר ירדן, על הקרקע ובאוויר. הבעתי את נכונותי לדון לשאת ולתת על שלום בהתבסס על תוכנית טראמפ. ככל שמדינות ערביות ומוסלמיות רבות יותר יצטרפו למעגל השלום, הפלסטינים יבינו לבסוף שהווטו שלהם התפוגג, והם יתקשו להישאר מחוץ למעגל השלום".
קושנר, שדיבר בהמשך, ציין כי "הפלסטינים קיבלו הצעה נדיבה וריאליסטית, וכשהם יהיו מוכנים לעשות איתכם שלום – תהיה להם ההזדמנות לכך. הצעה זו הראתה גם לאחרים באזור שישראל רצינית – וזה הוביל לפריצת הדרך היום. כבר בביקורו הראשון במזרח התיכון, הנשיא טראמפ כתב תסריט למזרח תיכון חדש. הוא בנה יסודות חזקים לתהליך אפילו גדול יותר".
"בשלוש וחצי השנים האחרונות רבים תיארו את המצב במזרח התיכון כחסר תקווה, אבל בשבועות האחרונים אני חש בתחושה חדשה של אופטימיות, ועלינו לנצל אותה כדי לדחוף את האזור לממש את הפוטנציאל שלו", הצהיר קושנר. "לפני ארבע שנים, החותן שלי ביקש ממני לעבוד למען שלום במזרח התיכון. נתתי לכך את כל כולי. יש עוד הרבה עבודה, אבל ההסכם הוא צעד ענק קדימה. כנכד לשני ניצולי שואה, הוא זה חשוב לי ולמשפחתי יותר משאוכל להביע".