חדשות בארץ
"אמנת הכבוד ההדדי" הוצגה בפני הנשיא ריבלין: "הצהרת כוונות מחייבת"
70 חברי כנסת חתמו על המסמך, שחובר על ידי חבר הכנסת משה ארבל במטרה לקדם שיח סובלני וענייני במסדרונות הכנסת. הנשיא ראובן ריבלין: "תהא המחלוקת בכנסת אשר תהא, חייב לשרות בה כבוד"
- גבי שניידר
- פורסם ב' חשון התשפ"א |עודכן
(צילום: מארק ניימן, לע"מ)
נשיא המדינה ראובן ריבלין קיבל היום (שלישי) לידיו את "אמנת הכבוד ההדדי" – מסמך שמטרתו לקדם שיח סובלני וענייני בין חברי הכנסת, בייחוד על רקע משבר הקורונה. האמנה, שחוברה על ידי חבר הכנסת משה ארבל (ש"ס), קוראת לחברי הכנסת לסגל ערכים של כבוד הדדי, שותפות וערבות הדדית, ולתת דוגמה אישית לציבור על מנת להילחם בתופעות של פלגנות ושנאה.
70 חברי כנסת נענו ליוזמה של ארבל וחתמו על המסמך. במפגש עם נציגי החותמים, הודה ריבלין לחברי הכנסת על ההירתמות ליוזמה: "העם היהודי לדורותיו, באלפי שנות היותו בגלות, חי עם המחלוקות בין בית שמאי לבין בית הלל. חיינו במחלוקת גם כאשר הציונות החלה להתהוות, וכך המשכנו כל ימינו פה. לא תמיד הסכמנו על העקרונות שעליהם הוקמה המדינה, אבל תמיד היינו מחויבים לכבד אותם ולשמור עליהם".
"אלה ימים קשים בישראל. המחלוקות הפכו להיות כלי פוליטי, אמצעי בידי מפלגות כדי לאסוף קולות. זה דבר שעומד בניגוד מוחלט לאמנה הנפלאה שאתם מבקשים לכונן כאמירה בשם הכנסת. תהא המחלוקת בכנסת אשר תהא, חייב לשרות בה כבוד. כאשר הכבוד הוא מאיתנו והלאה, אנחנו נמצאים במשבר חברתי ולאומי ברור. חבר הכנסת ארבל, האמנה, שהצלחת לשכנע 70 חברי כנסת לתמוך בה, היא אמנה מקודשת, ואוי לנו אם לא תגיע לידי מימוש".
ארבל הבהיר בדבריו, כי האמנה לא נועדה לבטל את חילוקי הדעות, הנחוצים בדמוקרטיה, ולא לבטל את הגיוון המחשבתי ואת הביקורת: "מטרתה, כפי שנכתב בה, לשמור על הכבוד ההדדי חרף חילוקי הדעות החריפים. מטרתה לאפשר לנו להיאבק על עקרונות מבלי לעורר שנאה ופלגנות. זה איננו נייר סתמי, אלא הצהרת כוונות מחייבת".
השר לעניינים אזרחיים במשרד הביטחון, מיכאל ביטון (כחול לבן), אמר: "יש לנו אחריות גדולה כנבחרי ציבור שעיני העם נשואות אלינו, ואנו חייבים לפעול בצורה אקטיבית בכדי לגדוע את השסע, הקיטוב והאלימות הגואה בחברה הישראלית. אם מנהיגי ציבור לא ינהגו בכבוד – אף אחד לא ינהג בכבוד ברעהו. על כן הגיעה העת לדרוש מכולנו, חברי הכנסת והממשלה, התנהגות ודרך ארץ המאופיינת בכבוד ההדדי".
"אני רוצה לברך ולהוקיר את חברי, חבר הכנסת משה ארבל, על היוזמה החשובה והמבורכת, ואין טבעי יותר מאשר לקיים אותה בברכת כבוד נשיא המדינה, המסמל את האפשרות לשיח ודיאלוג מכבד, שכל כך נחוץ לחברה הישראלית. בנתיב זה, אנו ממשיכים את פועלם של תלמידי הלל הזקן ואהרן, שידעו להקשיב קודם לחבריהם ורק אחר כך הביעו את עמדתם, ובדרך זאת זכו להשפיע לדורות שהלכה כמותם".
חבר הכנסת אופיר סופר (ימינה) הוסיף: "הלכידות והשיח המכבד חייבים להגיע בראש ובראשונה מאיתנו, נבחרי הציבור. אפשר להתווכח על כל נושא – מתוך כבוד הדדי. לפני שבוע הרגשתי שתקפתי בצורה שאינה מכבדת את השר עמיר פרץ במליאה, ומיד התנצלתי מאותה עמדה. אני מברך את חברי, חבר הכנסת משה ארבל על יוזמתו החשובה, תקוותי ותפילתי שתצלח ותביא לשינוי".
חבר הכנסת אליהו ברוכי (יהדות התורה) אמר: "אנחנו לא חייבים להגיע להסכמה בינינו, גם לא בנושאים החשובים ביותר. אנחנו כן חייבים להבין את הרציונל של הצד השני. אתן דוגמה מעולם שמוכר לי יותר: התלמוד. בלימוד הגמרא, אנחנו מתעכבים זמן רב על לימוד שיטות שכלל לא נפסקו להלכה. למה? כי ברור לנו שכדי להבין נכון את הדעה הנכונה, צריך להבין גם את הדעה החולקת. כחבר כנסת אני מאוכזב מעצמי, לא פעם, כשאני לא מצליח להבין את 'הרציונל' של הצד השני. כשזה לא קורה, ברור לי שלא למדתי את הנושא לעומק. כשזה כן קורה, אז גם כשאני נשאר חלוק בתוקף על חבריי, זה עדיין נשאר בגבולות השיח".