חדשות בארץ
הבית הלבן: נמכור 50 מטוסי F-35 לאיחוד האמירויות
הבית הלבן הודיע לקונגרס על כוונתו לחתום עם איחוד האמירויות על עסקה למכירת 50 מטוסי F-35. לפני מספר ימים הודיעו ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גנץ על הסכמתה של ישראל למכירת המטוסים המתקדמים למדינה המפרצית
- גבי שניידר
- פורסם י"א חשון התשפ"א |עודכן
מטוס F-35 (תמונה: שאטרסטוק)
הבית הלבן הודיע היום (חמישי) לקונגרס על כוונתו למכור 50 מטוסי F-35 לאיחוד האמירויות, כך דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס. בחודש שעבר דווח, כי ארצות הברית והמדינה המפרצית מתכוונות להשלים את ניסוחו של מכתב ההסכמה בנוגע לעסקה לקראת יום העצמאות ה-50 של איחוד האמירויות, שיצוין ב-2 בדצמבר.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הערב לדיווח, במהלך מסיבת עיתונאים שהוקדשה ברובה למשבר הקורונה: "אנחנו אחרי חודש של דיון רצוף ואינטנסיבי של משלחת משרד הביטחון בפנטגון. קיבלנו שם יותר מביטחון בהתחייבות האמריקנית לשמור על היתרון האיכותי הצבאי של ישראל. אני בא עכשיו מפגישה עם מזכיר ההגנה אספר, שביקר בישראל. הודיתי לו על שיתוף הפעולה, זה הישג חשוב למדינת ישראל. אנחנו גם יודעים שכולנו עומדים מול איום משותף, אבל עם זאת היה חשוב שמערכת הביטחון קיבלה את ההתחייבות האמריקנית הברורה הזו".
כאמור, מזכיר ההגנה של ארצות הברית, מארק אספר, הגיע היום לביקור בזק בישראל, במסגרת סיור עבודה באזור. את פניו בנתב"ג קיבל שר הביטחון בני גנץ, שליווה אותו לסיור בסוללת כיפת ברזל בשדה התעופה, אותה רכשה לאחרונה ארצות הברית מחברת רפא"ל. בפגישה שקיימו לאחר מכן יחד עם מנכ"ל משרד הביטחון, אמיר אשל, והרמטכ"ל אביב כוכבי, סקרו הצוותים האמריקני והישראלי את המרכיבים הקריטיים של שיתוף הפעולה הביטחוני בין משרד הביטחון למשרד ההגנה ביחס לשינויים במזרח התיכון. גנץ ואספר דנו בחובה לשמור על ביטחון ויציבות אזוריים ועל העמידה מול איראן.
כזכור, נתניהו וגנץ הודיעו בסוף השבוע באופן רשמי על הסכמתה של ישראל למכירת מטוסי F-35 לאיחוד האמירויות. בהודעה משותפת לשניים, שפורסמה לאחר שובו של שר הביטחון מביקור בוושינגטון, נמסר כי גנץ עדכן את ראש הממשלה על הדיונים שקיים בפנטגון ועל ההסכם שנחתם בינו לבין אספר להבטחת יתרונה הצבאי האיכותי של ישראל: "במסגרת הביקור עדכנו גורמי הממשל האמריקניים את שר הביטחון, שהממשל האמריקני מתכנן להודיע בזמן הקרוב לקונגרס על כוונתו לספק מערכות נשק מסוימות לאיחוד האמירויות. ראש הממשלה ושר הביטחון הסכימו שלאור העובדה שארצות הברית משדרגת את יכולותיה הצבאיות של ישראל ומשמרת את יתרונה האיכותי – ישראל לא תתנגד למכירת המערכות הללו לאיחוד האמירויות".
לאחר פרסום ההודעה המשותפת, תקף גנץ בחריפות את נתניהו והאשים אותו בהסתרת המשא ומתן האמריקני עם האמירויות לחתימה על עסקת נשק. מלשכתו נמסר כי "לאחר חתימת הסכם השלום עם האמירויות, התגלה לשר הביטחון כי במקביל מתקיים משא ומתן למכירת נשק מתקדם, דבר אשר היה ידוע לגורמים הישראליים שהיו מעורבים במשא ומתן, אך הוסתר ממערכת הביטחון שלא היתה שותפה לו. שר הביטחון רואה בהשגת שלום ויציבות אזורית ערך אסטרטגי עליון, ולכן מרגע חתימת ההסכם הוביל פעולה נחושה ועצמאית מול הממשל האמריקאי, בכדי להבטיח את קיום ההסכם תוך הבטחת ביטחונה של מדינת ישראל, שמירה על היתרון האיכותי שלה והעצמת כוחו של צה"ל לעשרות השנים הבאות".
בלשכת ראש הממשלה הגיבו, כי "ההבנות החדשות לא היו חלק מהסכם השלום עם איחוד האמירויות והדיון בהן החל רק לפני חודש עם ביקורו של שר הביטחון בוושינגטון, לאחר החתימה על הסכם השלום, והסתיים רק אתמול. לאחר בחינה מדוקדקת שהתקיימה על ידי גורמי המקצוע במשרד הביטחון, הוחלט שלישראל אין התנגדות לאספקת מערכות נשק מסוימות לאיחוד האמירויות, כשהדבר מעוגן בהסכם עם ארצות הברית המשדרג את יתרונה הצבאי של ישראל ומבטיח את עליונותה הצבאית במזרח התיכון בעשורים הקרובים".