תכני הידברות

השידור ההיסטורי: "למה הם באים?" שאל גדול הדור על צופי הידברות

כשהחדר של הגאון רבי גרשון אדלשטיין, ראש ישיבת פוניבז', והמקום בו נלמדת התורה עשרות רבות של שנים הפך לאולפן המשדר את שיחתו המיוחדת של הרב להידברות, התגובות מהעולם כולו היו נרגשות במיוחד. הנה ימים באים

  • ב' טבת התשפ"א
אא

בשעת לילה, זמן מה לאחר שצוותי השידור החי של הידברות פירקו את האולפן הנייד שהקימו בביתו של ראש ישיבת פוניבז', הגאון רבי גרשון אדלשטיין, חזר הרב מהישיבה. הוא הביט בסלון הצנוע והריק שממנו הועבר השידור הנדיר.

"איפה הם?", הוא שאל בנימת אכזבה, "מאוד נהניתי מהם", אמר, ולא היה צריך יותר מזה כדי להתרגש עד גדות הלב. רבי ירחמיאל גרשון אדלשטיין הינו בן אחר בן לשושלת רבנים מפוארת שהפיצו תורה בעולם בתקופות הקשות ביותר. כבר מילדותו, כבן לרב ברוסיה, היו זמנים שהוא נאלץ ללמוד תורה בהיחבא, עד שהצליחו לעלות ארצה ולהתחיל את חייהם ברמת השרון, במחסן שבו אפילו אין מיטות שפויות וכיסאות.

כמעט מאה שנים אחרי הולדתו, ומאחורי הרב אדלשטיין אלפים רבים של תלמידים שחינך בדרכו הייחודית ומלאת התבונה, כזו שגרמה לרבים בעולם היהודי לבוא ולקבל ממנו עצה וברכה על ההתמודדויות של תקופתנו, כשמעצותיו נדמה לפעמים שהוא מכיר את המציאות טוב יותר מאיתנו.

כך, למשל, בשיאה של ההתמודדות מול הקורונה, היה זה הרב אדלשטיין, שבעת שנאמר לו כי רבים ממתינים למוצא פיו, ביקש לדבר על הנהגה עדינה עם הילדים והכנסה של תוספת הומור לבית בימים לחוצים אלו.

את הדירה הקטנה כמעט בקומה העליונה של הבניין הישן ברחוב ראב"ד בבני ברק, מכירים היטב רבני הידברות, ובראשם מורנו הרב זמיר כהן. מפעם לפעם נערכים דיונים והתייעצויות בהם מועלים נושאים מורכבים ביותר, שהגאון רבי גרשון אדלשטיין מחווה בהם את דעתו.

ביום שני בערב, אחרי הדלקת נר חמישי של חנוכה, הלכה וגאתה ההתרגשות לקראת האירוע המיוחד, שבו הרב יושב בביתו ומשדר בשידור חי אל עם ישראל, אל אחינו בכל מקום שהם, מדבר אל מי שיושב באילת או בקיבוץ, בלוס אנג'לס או מקסיקו.

לקראת השעה שמונה בערב, הקונטרול באולפני הידברות בפתח תקווה ובניידת השידור בבני ברק הגיע לדריכות שיא. נתוני הצופים המתקבלים באופנים שונים הראו מגמת עלייה בלתי פוסקת.

בסלון ביתו של הרב, המקום אליו מגיעים מזה עשרות שנים רבנים ואישי ציבור, ורבות מההכרעות הקריטיות נידונות שם, כבר היו רבני הידברות והמנחים בעיצומו של השידור.

ואז פסע הרב למקומו כשהוא מלווה בנכדו. הרב, שכבר עם פרוץ המגיפה הזהיר היטב מחוסר זהירות והתנהגות בקלות ראש כלפי מצוות ונשמרתם מאוד, ישב מאחורי מחיצה שקופה שהפרידה בינו לבין הנוכחים.

הוא הביט ברבנים וראה כי יחד איתם הגיעו גם תלמידים מישיבת "היכל מאיר" של הרב זמיר כהן, כאלה שהגיעו אל בית המדרש בזכות הידברות.

"הם לומדים בחשק?", שאל הרב, "דברי התורה מעניינים אותם?". משראה כי הם מהנהנים, הגיב בשביעות רצון: "זה סימן טוב".

הוא הביט אל המצלמות, ואמר ממעמקי לבו: "מישהו שהעסק שלו זה תורה, כל החיים יהיו לו מאושרים". מי כמותו יודע מהו מחסור ודלות, ועד כמה קשה להתחזק עוד יותר כשהמצב מתוח. הוא עבר מלחמות ורעב, דלות ולימוד תורה בסכנה או בתנאים לא תנאים. ובכל זאת, תמיד אושר נסוך בו.

"הבית הוא מלא שמחה, בית שעוסקים בתורה, הוא בית מלא שמחה", הוא חזר ואמר,  "זו מציאות שתתקיים אפילו שאין הרבה כסף, חיים לפעמים בצמצום, אבל עדיין אפשר להיות מאושר".

וזה המסר שלו לצופים: למלא את החיים ברוחניות, בתורה, "זו משנה מפורשת", הוסיף הרב, "פת במלח תאכל, מים במשורה תשתה.. וחי צער תחיה... ובתורה אתה עמל, אשריך וטוב לך – אשריך, זה אושר. יש אושר, האושר הכי גדול".

שוב חזר מבטו אל הבחורים שבאו מהישיבה של הרב זמיר כהן. הוא התעניין במקומות מגוריהם של הבאים ללמוד ובתכני הלימוד. הרב איתמר אינסהאוזן סיפר לרב איך לפעמים הרקע התורני של הבאים ללמוד מנותק כל כך, ואיך המהפך שלהם מדהים.

הרב אדלשטיין שמע כי מספר התלמידים מוגבל אל מול הביקוש הרב, ואמר כי "צריך לבנות עוד בניין!", להרחיב את הישיבה, להכיל את כל המבקשים. הוא ברך בחום את רבני הישיבה להצלחה בכך.

"כל זה", מחדד הרב איתמר, "מההרצאות של הידברות".

"מצוין", אומר רבי גרשון בסיפוק, "זה דבר מצוין!".

יו"ר הועדה הרוחנית של הידברות, רבי ישעיהו וינד, סיפר, איך לפעמים רואים כיצד הרצאה אחת משנה חיים, והרב בתגובה ניסה להבין מה הסוד, מה מביא יהודים לצפות בהידברות.

"למה הם באים?", הוא שאל בחיוך, שניכר בו כמה נחת הוא רווה מהמעמד הזה, "מה מושך אותם?".

הרב איתמר שתף את הרב בהרגשה של הצעירים בימינו, והרב ירון אשכנזי הרחיב על האפיקים השונים שבהם פוגשים את הידברות באתר, בערוץ, ברשתות ובכל מקום.

"ואחד מושך את השני", מסיק הרב אדלשטיין, ומצטט מן הגמרא "חברא, חברא אית ליה"  - לכל אחד יש חבר, שגם לחבר יש חבר, וכך אחד בא אחרי השני.

"שתהיה סיעתא דשמיא לכל מי שיש לו שייכות לעניין הזה", ברך הרב את הברכה הענקית הזו, "זו זכות גדולה מאוד", נימק את התפעלותו, "הצלחה בכל מה שצריך, בכל העניינים. ובימים הללו של חנוכה, בהם ביקשו להשכיחם תורתך, אז חשוב לזכור  - הצלחה בתורה".

התגובות הנלהבות שזרמו למוקד הידברות היו בלתי פוסקות. גם כאלה שלהם זו הפעם הראשונה שהם רואים את הרב, סיפרו איך הוא נגע בלבם, וביקשו עוד שידורים רבים כאלה מבתיהם של גדולי ישראל.

"ברגע הזה שהבנו איך באו ימים שעם ישראל כולו יכול להיכנס ביחד לחדר של רב גדול שכל חייו מלמד תורה, מהיותו נער צעיר, ועד היום כשהוא בן 97", סיכם אחד מרבני הידברות את, "הרגשנו את העוצמה, את היכולת לחבר את עם ישראל, מכל הסוגים, לחדר אחד קטן בבני ברק. זוהי תקופה חדשה ויותר מכל, שוב זכינו לראות את האמון ואת הכוח שמעניקים לנו גדולי ישראל מול האתגרים המורכבים והמיוחדים".

הידברות נותנת הזדמנות של פעם בשנה, לחתום על שותפות בכל זכויות הידברות והגאון הרב זמיר כהן לשנת תשפ"ה בזיכוי הרבים הגדול בעולם. לחצו כאן >>> או חייגו: 073-222-12-12
 

תגיות:הידברותרבי גרשון אדלשטיין

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה