חדשות בארץ
צפו: כך "מחסנים" את אבני הכותל המערבי מפני פגעי הזמן
לקראת ביקור המתפללים בכותל המערבי בחג הפסח, במטרה לשמור על בטיחותם ועל שלמות האבנים העתיקות של הכותל, מוזרק להן חומר לשמירת חוסנן
- הידברות
- פורסם י' אדר התשפ"א |עודכן
(צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)
(צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)
בימי הסגר האחרון, לקראת חג הפסח, החלו בכותל המערבי בסדרה של פעולות שימור, אשר נעשות באמצעות הזרקה, במזרקים הדומים מאוד לאלה המשמשים את הצוותים הרפואיים.
מדי חצי שנה, לפני חג הפסח וחגי תשרי, עורכים מהנדסי הקרן למורשת הכותל המערבי ומשמרי רשות העתיקות בדיקות יסודיות לאבני הכותל בנות 2,000 השנה ברחבת התפילה, וזאת על מנת לוודא את בטיחות המבקרים.
העבודות במקום מתבצעות לפי ההנחיות ההלכתיות של רב הכותל המערבי, הרב שמואל רבינוביץ, לאחר שעסק בנושא לפני קרוב לשמונה עשרה שנים עם גדולי ישראל, בראשם הרב יוסף שלום אלישיב זצוק"ל.
יוסי ועקנין, האחראי על שימור אזור הכותל המערבי ברשות העתיקות, הסביר: "באבני הכותל בנות 2,000 השנה מתרחשת בליה טבעית, ואנו דואגים לחיזוקן. הסקרים שאנחנו מבצעים מדי חצי שנה מאפשרים לנו מעקב אחר מצבה הפרטני של כל אבן ואבן – לכל אבן מבין מאות ברחבת התפילה יש 'תעודת זהות' אצלנו, עם עשרות מאפיינים שמנוטרים".
"הסקר האחרון שערכנו הראה שנדרש טיפול לחיזוק ה'קליפות' החיצוניות של מספר אבנים", הוסיף ועקנין. "העבודות שאנו מבצעים בקיר החשוב הינן עבודות אל-הרס: הן לא קודחות לפנים האבן, ונעשות בהזרקה עדינה של חומרים המחקים את הרכב האבן, לתוך החללים והסדקים. החומר מוזרק אל תוך הסדק כשהוא נוזלי, וכאשר הוא מתייבש הסדק מתאחה. זו ה'תפירה' הכי מושלמת שיכולה להיות. החיסון האולטימטיבי לאבנים החשובות בעולם, מפני פגעי הזמן".
בין הגורמים המשמעותיים לבלייה של כתלי הר בית, נמצאת דווקא המערכת האקולוגית, שמהווה חלק בלתי נפרד מהנוף של הכותל העתיק. "הכותל הוא מן מרחב אקולוגי שמקיים חיים ייחודיים לו", ציין וקנין. "על אבני הכותל ישנה צמחייה רבה המשרישה שורשים אל תוך האבנים – בעיקר מסוג צלף, מציץ סורי ושיכרון זהוב. בנוסף לכך, מקננים בכותל בעלי כנף רבים, בהם סיס החומות שמגיע כל שנה, עורבים ויונים. כחלק מעבודות השימור, מתוך ההכרה בחשיבות החי והצומח הייחודיים למקום, אנחנו שומרים על המערכת הזו, ובמקביל מבטיחים את יציבות האבנים, כך שהכותל ישמור על חוסנו לפחות עוד 2,000 שנה קדימה".
מרדכי (סולי) אליאב מנכ"ל הקרן למורשת הכותל המערבי, אמר: "מדי שנה מגיעים לרחבת הכותל המערבי למעלה מ-12 מיליון איש. אומנם השנה בצל הקורונה יותר ויותר אנשים התחברו מרחוק לכותל, אבל אנו כבר נערכים לקראת חזרתם של באי הכותל המערבי. הקרן למורשת הכותל המערבי עושה כל שביכולתה בכדי לשמור על אבני הכותל העתיקות ועל יציבותן לטובת בטיחות המתפללים והמבקרים".
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>