חדשות בארץ
המדינה הכירה בפרשת ילדי תימן, אושר פיצוי למשפחות
במסגרת ההחלטה, ממשלת ישראל הביעה צער על האירועים שהתרחשו בראשית ימי המדינה והכירה בסבלן של המשפחות. הן יקבלו פיצוי כספי בסך שבין 150 ל-200 אלף שקלים. ראש הממשלה בנימין נתניהו: "פרשה מהכואבות בתולדות מדינת ישראל"
- גבי שניידר
- פורסם י' אדר התשפ"א |עודכן
יהודים במחנה מעבר בתימן לפני העלייה לארץ, 1949 (צילום: ELDAN DAVID, לע"מ)
הממשלה אישרה הערב (שני) את הצעת המחליטים, לפיה המדינה תכיר בפרשת ילדי תימן, המזרח והבלקן ותעביר פיצוי כספי למשפחות שנפגעו בשנות קום המדינה.
במסגרת ההחלטה, שגובשה בשיתוף משרדי האוצר והמשפטים, ממשלת ישראל מביעה צער על האירועים שהתרחשו בימיה הראשונים של המדינה, ומכירה בסבלן של המשפחות אשר ילדיהן היו חלק מפרשה כאובה זו.
הממשלה אישרה את מתווה הפיצוי הכספי עבור המשפחות שנפגעו בסך 162 מיליון שקלים, שיחולקו באופן הבא: 150 אלף שקלים לבני משפחה, שילדם נפטר ולא נמסר למשפחתו דבר פטירתו בזמן אמת ובכלל זה נסיבות פטירתו, או שהילד נפטר ומקום קבורתו לא אותר, או שמקום קבורתו אותר באיחור ניכר.
כמו כן, אושר פיצוי בגובה 200 אלף שקלים לבני המשפחה הנפגעת, במקרה שמסקנת הוועדה האחרונה הייתה כי לא ידוע מה עלה בגורלו של הילד.
עוד הוחלט כי בני המשפחות, שנקבע באחת משלוש הוועדות שעסקו בפרשה (ועדת חקירה לגילוי ילדי תימן, הוועדה לבירור גורל ילדי תימן הנעדרים וועדת החקירה הממלכתית בעניין פרשת היעלמותם של ילדים מבין עולי תימן בשנים 1954-1948) כי ילדם נפטר או שלא נודע גורלו, יוכלו להגיש בקשה לפיצוי כספי במהלך החודשים יוני-נובמבר 2021.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר: "הבאתי לאישור הממשלה החלטה לפיצוי המשפחות שנפגעו בפרשת ילדי תימן, המזרח והבלקן. זאת פרשה מהכואבות בתולדות מדינת ישראל. הגיעה העת שהמשפחות שהתינוקות שלהן נלקחו מהן יקבלו הכרה מהמדינה ומממשלת ישראל, וגם פיצוי כספי. הפיצוי אינו מכפר על הסבל הנורא שהמשפחות עברו ועוברות, זהו סבל בלתי נסבל. יש להביא למשפחות שסבלן גדול מנשוא את מעט הנחמה שמגיעה להן".
נתניהו ביקש משר החינוך יואב גלנט לכלול את פרשת ילדי תימן בספרי הלימוד של מערכת החינוך: "יש להכיר את הפרשה הזאת. אני מודה לשרים, לשרות, לחברי ולחברות הכנסת, גם לחברת הכנסת לשעבר נורית קורן, שפעלו למען הנושא הזה, ולמנכ"ל משרד ראש הממשלה צחי ברוורמן שהוביל את הנושא בהצלחה".
שר האוצר ישראל כ"ץ הוסיף: "בהחלטה זו מכירה ממשלת ישראל בפרשה כואבת שצרובה בתולדות המדינה, ואשר חקירתה טרם באה לידי סיום. אנו נפעל כדי למצות את זכויותיהן של בני המשפחות הדואבות, שנושאות עמן את הכאב עד לעצם יום זה, ובכך נתחיל לרפא ולו במעט את פצעי ההיסטוריה. לצד זה נפעל לקידום הנצחת מורשת יהודי תימן המפוארת, השזורה לנצח בתולדות עמנו".