פורום מומחיות
איך משחררים את העצב אחרי פטירה של אדם קרוב?
למה הילדה שותקת אחרי פטירתו של סבא, האם פחמימות חשובות לבריאות, ואלו טיפולים קיימים לדיכאון?
- הידברות
- פורסם י"ז אדר התשפ"א |עודכן
(צילום: shutterstock)
אבי ז"ל נפטר לפני שבוע. בתי בת ה-8 הייתה קשורה אליו מאוד, ואהבה אותו. מדאיג אותי מאוד שהתגובה שלה לפטירתו היא שתיקה, התנהגות רגילה לחלוטין. אפילו לא בכתה. כיצד אוכל לגרום לה לדבר, או לבכות ולשחרר?
ראשית, יתכן שבתך סגורה ומופנמת, וגם אם לא - הדרך לגרום לילד לשחרר היא כמו הדרך לגרום לילד מופנם לדבר ולספר...
כאשר את בלחץ, את משדרת לה לחץ, והיא לא תוכל (גם אם היא רוצה) להיפתח. הלחץ סוגר אותה.
אין סיבה לדאגה, כך שאת יכולה להירגע. כאשר היא תרגיש בטוחה - היא תרצה לדבר, לבכות או לשאול.
דבר נוסף שחשוב לשים לב אליו הוא, שכדי לתת לה לדבר, חשוב לא לדבר במקומה. מניסיון עם אימהות, ראיתי שכאשר הן לחוצות - אז באופן טבעי יש להן צורך להרגיע את הילד, להסביר לו וכו' לפני שהוא בכלל דיבר... ואז אין לו כל כך מה להגיד.
גם אם אינה מדברת, אל תדברי על העניין. תני לה לחוות, להרגיש את מה שהיא מרגישה, ואז ממילא היא תרגיש צורך לשאול, להבין, להגיד את מה שהיא מרגישה.
שימי לב: גם כשזה יקרה, אל תמהרי להרגיע אותה ולהסביר לה וכו'. תני לה לדבר כמה שיותר, כך היא תשחרר החוצה.
לפעמים הרצון הטבעי שלנו הוא להרגיע, ואז הילד נרגע מהר, ונשאר חסום וטעון. תני לה לשחרר את מה שכואב לה, להגיד את מה שיש לה. אל תיבהלי אם היא תבכה, זה טוב עבורה. רק אחרי שתירגע מעט בעצמה, תוכלי את להרגיע אותה.
(יוכי דנחי, יועצת חינוכית ותומכת רגשית לגננות ולאמהות)
* * *
האם פחמימות חשובות לבריאות? האם כדאי להוציא פחמימות מהתפריט כדי לרזות?
שמעתם שבלי פחמימות תיהנו מהרזייה טובה יותר, אבל שמעתם שפחמימות חשובות?
הפחמימות חשובות לבריאות. הן מקור האנרגיה העיקרי בתפריט היומי, והן אמורות להוות כ-60% לפחות מכלל האנרגיה הנדרשת.
כמות הפחמימות הכללית נאגרת בגוף כגלוקוז בדם, וכגליקוגן בכבד ובשרירים.
הפחמימות הן קבוצת מזון שהגוף לא יכול לתפקד בלעדיה באופן חיובי.
החלק העיקרי והחשוב בגופנו, המוח, הוא הצרכן העיקרי של הפחמימות. המוח זקוק לאספקה סדירה.
מומלץ לצרוך בעיקר פחמימות בצורתן המלאה, הכוללת סיבים, כגון לחם מלא, אורז מלא, תירס, קרקרים מחיטה מלאה וכן פירות בקליפתם.
יש לזכור כי הפחמימות חיוניות בתפריט היומי לאדם הבריא, ואין לשלול אותן גם כאשר נוקטים בדיאטת הרזייה. לכן, אל תתפתו לדיאטות מהירות למיניהן השוללות את הפחמימות. הן גם מזיקות, וגם אינן מועילות בסופו של דבר. לאחר תקופה ללא פחמימות, הגוף והמוח ירגישו את הצורך, ומשם הכל כבר מוכר, מובן שמתחילים לאכול, והמשקל עולה בהתאם.
לכן חשוב לאכול פחמימות בתבונה.
(ד"ר סיגל תמיר, ד"ר לתזונה ומדעי ההתנהגות)
* * *
אלו טיפולים קיימים לדיכאון? והאם מומלץ לשלב בין סוגי טיפול שונים?
הטיפולים הקיימים להתמודדות עם דיכאון תלויים בחומרת הסימפטומים ובאבחנה הספציפית של סוג הדיכאון. באופן גס, ניתן לחלק את הטיפולים הקיימים לטיפולים פסיכולוגיים וטיפולים תרופתיים. טיפול פסיכולוגי הוא טיפול ארוך טווח, המתקיים באמצעות שיחות ונעשה על ידי איש מקצוע. מטרתו היא לטפל באופן עמוק בתחושת הסבל והמצוקה דרך שיחות, ע"י בחינה משותפת של אירועים משמעותיים בהווה ובעבר שהובילו ליצירתו.
טיפול פסיכולוגי נוסף המוצע לטיפול בדיכאון הינו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. טיפול זה הינו טיפול קצר טווח, ומטרתו החלפת דפוסי חשיבה והתנהגות הפוגעים באדם, ואימוץ דפוסים חדשים המיטיבים עם האדם. הצלחתו של הטיפול תלויה מאוד בשיתוף הפעולה של המטופל.
במקרים מסוימים, מומלץ לשלב בין שני סוגי הטיפול, טיפול פסיכולוגי לסוגיו וטיפול תרופתי, על מנת להביא למה שקרוי בעגה המקצועית - רמיסיה (החלמה) מלאה. הכוונה במושג זה היא כי האדם נרפא מהדיכאון והשלכותיו, חזר לאיכות חייו הקודמת, והסיכוי שיחווה בעתיד אפיזודה דיכאונית נוספת הינו נמוך בהשוואה למי שלא הגיע לרמיסיה מלאה. השילוב הזה מומלץ גם כאשר מעוניינים למנף את הטיפול הפסיכולוגי וליישם את ההחלטות שמתקבלות בו.
לעיתים, האדם החווה דיכאון חש שאין לו כוחות לפעול. או אז, נטילת תרופות מסייעת בגיוס כוחות אלו ובהשגת השינוי הרצוי.
(אורלי סמירה, יועצת זוגית ופסיכותרפיסטית CBT)