חדשות בארץ
גנץ: לשמר את הברית עם ירדן
בתגובה לאירועים בירדן, אמר שר הביטחון בני גנץ כי האינטרס של ישראל הוא לשמר את הברית ארוכת השנים עם הממלכה ולדאוג שתהיה "חזקה ומשגשגת"
- גבי שניידר
- פורסם כ"ב ניסן התשפ"א |עודכן
גנץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר הביטחון בני גנץ התייחס היום (ראשון) לדיווחים על סיכול ניסיון הפיכה בירדן, ואמר כי מדובר בעניין פנימי של הממלכה. "ירדן היא מדינת שלום, שכנה שלנו, בעלת חשיבות אסטרטגית המהווה את העומק האסטרטגי שלנו", אמר בשיחה עם כתבים צבאיים. הוא הדגיש כי לישראל אינטרס בטחוני, מדיני וכלכלי לשמר את הברית ארוכת השנים עם ירדן ולדאוג שתהיה "חזקה ומשגשגת".
על רקע המשבר הכלכלי בירדן ומגפת הקורונה המתפשטת בה, הוסיף גנץ כי יש לעשות הכל כדי להעניק לה את הסיוע הנדרש: "אני מקווה שבלשכת ראש הממשלה ובמועצה לביטחון לאומי יאותו להגיש להם כל סיוע".
כזכור, אמש דיווח "וושינגטון פוסט" כי הרשויות בירדן סיכלו ניסיון הפיכה נגד המלך עבדאללה השני. על פי הדיווח, יורש העצר לשעבר, הנסיך חמזה בן חוסיין, וכ-20 בכירים נוספים נעצרו בגין "איום על יציבות המדינה". עוד דווח, כי הנסיך הוכנס למעצר בארמון בבירה עמאן.
בצבא ירדן הוציאו הודעת הכחשה, בה נטען כי חמזה, אחיו החורג של המלך, לא נעצר אולם קיבל הנחיה להימנע מפעולות שעלולות לפגוע ביציבות הממלכה. אלא שלאחר מכן פרסם ה-BBC סרטון של הנסיך, בו טען כי הוא נמצא למעשה במעצר בית.
חמזה הוא בנם הבכור של המלך חוסיין ואשתו הרביעית המלכה נור. זמן קצר לפני מותו ב-1999 מינה אותו חוסיין ליורש העצר של הממלכה, אולם המלך עבדאללה שעלה לשלטון הדיח אותו ב-2004, ומינה לתפקיד את בנו הבכור, הנסיך חוסיין.
בסרטון, שהגיע לערוץ השידור הבריטי באמצעות עורך דינו של חמזה, מתח הנסיך ביקורת חריפה על ההנהגה הירדנית והאשים אותה בשחיתות, אם כי לא נקב במפורש בשמו של המלך עבדאללה. "אינני האדם שאחראי להתמוטטות הממשל, לשחיתות ולחוסר היכולת ששוררים במוסדות הממשל שלנו ב-20-15 השנים האחרונות ושהולכים ומחמירים עם השנים", אמר. "אני לא האחראי לחוסר האמון של העם במוסדות שלו. הם אחראים. למרבה הצער, המדינה – שהייתה בקדמת האזור מבחינת חינוך ובריאות ובמושגים של חירות וכבוד לאדם – הגיעה לנקודה שבה איש אינו יכול לדבר או להביע עמדה על שום דבר בלי שיטרידו אותו, יעצרו אותו או יאיימו עליו".
חמזה הוסיף, כי הרמטכ"ל הירדני הודיע לו בשעות הבוקר כי אסור לו לעזוב את ביתו ואסור לו ליצור קשר עם אנשים או להיפגש איתם, "שכן בפגישות בהן נכחתי, או בהתכתבויות ברשתות החברתיות בנוגע לביקורים שערכתי, הייתה ביקורת על הממשלה או על המלך". לדבריו, הוא הוזהר שלא לצייץ בטוויטר, וכי הגישה שלו לאינטרנט ולטלפון נחסמה: "זו הפעם האחרונה שאני יכול לתקשר".