חדשות בארץ
בג"ץ דחה את העתירה נגד הטלת המנדט על נתניהו
בית המשפט העליון, בהרכב של שלושה שופטים, דחה את העתירה שדרשה לבטל את החלטת הנשיא ראובן ריבלין להעניק לראש הממשלה בנימין נתניהו את המנדט להרכבת הממשלה: "העותרים לא הצביעו על פגם שנפל באופן מימוש הסמכות הנתונה לנשיא"
- גבי שניידר
- פורסם ו' אייר התשפ"א |עודכן
אולם בבית המשפט העליון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בג"ץ דחה היום (ראשון) את עתירתה של קבוצת "מבצר הדמוקרטיה", שדרשה לבטל את החלטתו של נשיא המדינה ראובן ריבלין להטיל על ראש הממשלה בנימין נתניהו את המנדט להרכבת הממשלה. השופטים ג'ורג' קרא, דוד מינץ ויוסף אלרון כתבו בפסק הדין, כי "דין העתירה להידחות על הסף". בכך קיבלו את עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שהוצגה בפניהם ביום רביעי האחרון.
"העותרים לא הצביעו על פגם שנפל באופן מימוש הסמכות הנתונה לנשיא", כתבו השופטים. "לנשיא המדינה מעמד ייחודי כאשר גלומה במוסד הנשיאות סמליות מיוחדת, וכך גם נתונה לנשיא חסינות מוחלטת, והיקף הביקורת השיפוטית על הכרעותיו הינו מצומצם ביותר. בראי המתואר, כמו גם נוכח פסיקת בית משפט זה על פיה תקופת בחירות (במובן הרחב) היא תקופה רגישה מבחינה פוליטית אשר ראוי כי בית משפט ינהג לגביה באיפוק ובריסון, אין העתירה מגלה עילה להתערבות".
בעתירה, שהוגשה על ידי עורכת הדין דפנה הולץ-לכנר בשמם של 70 עותרים המאוגדים בקבוצת "מבצר דמוקרטיה", עלתה גם טענה בנוגע לשאלת כשירותו של נתניהו לשמש בתפקיד ראש הממשלה, בשל כתב האישום הפלילי שהוגש נגדו. השופטים דחו את הטענה, בהבהירם כי היא נידונה ונבחנה בהרחבה על ידי בית המשפט.
כזכור, נתניהו הגיש בשבוע שעבר את תגובתו לעתירה, וביקש לדחותה על הסף. בדברי התשובה שהגישו בשמו עורכי הדין מיכאל ראבילו, רועי שכטר ואופק ברוק, נכתב כי "העתירה הינה למעשה עתירה נגד עמדת הבוחר, וכל הניסוחים הפתלתלים לא יכולים לכסות על העובדה, שלמעשה העותרים סבורים שבחירת הבוחר 'אינה סבירה' וכי בית המשפט צריך להפוך עצמו לערכאת ביקורת על סבירות שיקול הדעת הפוליטי של העם – הוא הריבון".
עורכי הדין הוסיפו כי "עם כל הכבוד, לבית המשפט הנכבד אין כל סמכות בדין להתערב בהחלטת הבוחרים, בהחלטת נשיא המדינה או בהחלטתו העצמית של ראש הממשלה ולמעשה לפסול את ראש הממשלה נתניהו מכהונה כראש ממשלה, כאשר חוק יסוד הממשלה וחוק הממשלה לא מעניקים לבית המשפט הנכבד סמכות כזו אלא קובעים את ההיפך הגמור. העתירה מבקשת מבית המשפט לשבור את הכלים ולנפץ את כל שיאי האקטיביזם עד עתה. בית המשפט מתבקש לדחות על הסף נסיונות לא ראויים אלו לערב אותו בלב ליבו של ההליך הפוליטי".