מקבצי שו"ת - שאל את הרב
האם מותר לעבוד במוצאי שבת? האם מותר למוסלמי להתפלל אצלי בבית? והאם צריך לתת טיפ למלצר?
מקבץ שו"ת 175 – השאלות הכי מעניינות שפורסמו השבוע במדור שאל את הרב באתר הידברות
- מקבץ שו"ת
- פורסם ח' אייר התשפ"א |עודכן
(צילום: shutterstock)
1. בעז"ה כשתגיע הגאולה ותחיית המתים, מה יקרה לכל האנשים והחיילים שנפטרו ונהרגו כאשר היו נשואים, האם יהיה להם מותר לחזור לנשים שלהם ולבעלים שלהן אף על פי שהם התחתנו כבר?
לכאורה היה צריך להיות אסור להם לחזור לנשותיהם, שהרי מי שהיה נשוי לאישה וגירשה ונישאת לאחר וגירשה או מת, אסור לו להתחתן איתה בשנית, כפי שנאמר בתורה (דברים פרק כ"ד פסוקים א'-ד'). וכן הוא בשלחן ערוך אבן העזר (סימן י' סעיף א').
אלא שכתב הגאון הבן איש חי זצ"ל בספרו שו"ת רב פעלים חלק ב' (חלק סוד ישרים סימן ב') שדבר הנעשה בגופים עצמם קודם המיתה הנה הוא מתבטל אחר המיתה, וכשיעמוד הגוף ויחיה הנה זה גוף חדש, ועל כן כל קשר ואגד של קורבה שיהיה בין הגופים בהיותם חיים בעולם הזה הנה בוודאי שיופר ויתבטל אחר המיתה דהגוף משתנה, וכאשר יחיה הגוף לעתיד פנים חדשות באו כאן ואינו חוזר וניעור אותו הקשר והאגד שנעשה בגוף בהיותו חי אחר שנתבטל במיתה שהלכה צורת הגוף ותוארו ולא נשארו אלא העצמות וכו', ולכן האישה שנשאת קודם מיתה לבעל שני, אם תזדווג אחר התחיה לבעלה הראשון אין כאן איסור לוקח אשתו אחר שנשאת לאחר.
והמשיך וכתב שם: אמנם קשר ואגד שהיה לנפשות זה עם זה לא יופר אחר מיתת הגוף, יען כי בנפש לא היה שום שינוי בין אחר מיתה לקודם מיתה, ולכן ראוי שאותו חלק של נפש האישה הנשאר בקבר יתחבר אחר התחיה של הגופים עם גוף בעלה הראשון. יעוין שם.
* * *
2. האם המתים בגן עדן יודעים את כל השקרים והעוונות של קרוביהם?
בפשטות כן, על פי מה שנראה מסקנת הגמרא (מסכת ברכות דף יח ע"ב-יט ע"א) שהמתים יודעים מה קורה עם החיים.
וראי עוד כאן.
* * *
3. שמעתי מחברות שלי שיש בעיה עם שמות בשידוכים, אז רצית לשאול את הרב אם השם מעיין ויהונתן זה בסדר? להתחתן... וגם לגבי השמות אוראל ותהילה.
אין צורך לברר אם יש התאמה בין בני הזוג מבחינת שמות, אלא יש לבדוק רק אם יש התאמה כללית בדעות ובשאיפות לעתיד, מציאת חן ומשיכת הלב. ולהתפלל לה' יתברך שיתקן אותך בעצה טובה אם זהו השידוך הטוב והנכון עבורך.
* * *
4. האם מותר לאישה לשים אודם בצבע אדום?
באופן מתון ולא מוגזם - מותר.
* * *
5. האם נכון הדבר שאסור לבכות על מישהו שנפטר, כי זה עושה רע לנפטר? איך אפשר לשלוט על הצער והבכי?
אפשר לבכות על הנפטר שלושה ימים (מסכת מועד קטן דף כז עמוד ב' ושלחן ערוך יורה דעה סימן שצד סעיף א').
והבכי הזה יש בו תיקון ותועלת לנשמת הנפטר )נטעי גבריאל הלכות אבלות חלק ב' פרק קי"ג הערה ב' בשם הרב הקדוש רבי ברוך ממז'יבוז' זצ"ל).
אבל אין לבכות על הנפטר יותר משלושה ימים (שלחן ערוך שם. אלא אם כן מדובר בתלמיד חכם, שאז יש לבכות עליו לפי חכמתו, אך לא יותר משלושים יום וכמו שכתב שם סעיף ב'. וכן מי שנפטר בלא שהשאיר אחריו בנים, אפשר לבכות עליו יותר משלושה ימים. בית חדש שם).
והכוונה בזה שאין להביא עצמו לידי בכי לאחר שלושה ימים, אולם אם אינו מביא עצמו לידי בכי, רק מחמת שנזכר בנפטר עיניו זולגות דמעות מרוב צערו, אף לאחר שלושה ימים אין בזה שום חשש (חזון עובדיה הלכות אבלות חלק ב' עמוד פ"ה).
(צילום: shutterstock)
* * *
6. האם זה נכון שהעובד במוצאי שבת אינו רואה סימן ברכה משכרו? אשמח למקורות.
אמנם נאמר בגמרא מסכת פסחים (דף נ עמוד ב') שהעושה מלאכה במוצאי שבת ובמוצאי יום טוב ובמוצאי יום הכיפורים אינו רואה סימן ברכה לעולם. אולם פירש רש"י שם, שהוא משום כבוד שבת שמוסיפין מחול על הקודש. וכן בתוספות שם כתבו בשם ר"י, שמדובר על מי שעושה מלאכה לפני שהשלים התפילה. ע"ש. ונמצא שאחרי שהוסיף מחול על הקודש והשלים התפילה, מותר לעשות מלאכה, ויכול לראות סימן ברכה ממנה.
ומכל מקום כתב הבן איש חי )שנה שניה פרשת ויצא אות כ"ז) בשם המחזיק ברכה בשם ספר הכוונות ישן, שאין ראוי להתעסק במלאכה שאינה אוכל נפש, אלא עד אחר שיעשה סעודה רביעית של מוצאי שבת. ע"ש. והמשנה ברורה (סימן ש סק"ב) כתב, שלא יעסוק במלאכה בקבע עד שיקיים סעודה זו. ע"ש.
וישנן הרבה קהילות קדושות בישראל שמסורת קדומה בידי הנשים שלא לעסוק במלאכות כבידות כתפירה ואריגה וכו' במשך כל הלילה של מוצאי שבת (יעויין פסקי תשובות שם אות ו').
* * *
7. האם מותר לאישה גרושה לגלות את שערותיה? ברחוב אני הולכת רק עם כיסוי ראש, אבל השאלה שלי היא האם בבית ליד אבא ואחים - רווקים או נשואים או ילדים - האם יש צורך להקפיד על כך?
א. גם אישה גרושה חייבת בכיסוי ראש (שלחן ערוך אבן העזר סימן כ"א סעיף ב', ובית שמואל סק"ה).
אמנם לפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל במקום צורך היא יכולה להקל ללבוש פאה נכרית עד שתינשא בשנית (שו"ת יביע אומר חלק ד' חלק אבן העזר סימן ג').
ב. אם את רגילה להסתובב בפני אביך ואחיך ללא כיסוי ראש, את לא חייבת לשים כיסוי ראש. ואם אינך רגילה בכך, יש להיזהר לשים כיסוי ראש (יעוין בשו"ת בריתי שלום חלק ג' סימן א').
ג. את לא חייבת ללכת עם כיסוי ראש ליד ילדיך (שו"ת אגרות משה חלק אורח חיים חלק ה' סוף סימן ל"ז).
* * *
8. אני מתחתנת בעוד כחודש. רצתי לדעת אם ביום החתונה אני יכולה להיכנס לבית העלמין לבקר את סבתי ודודי שנפטרו בשנת החתונה? (שניהם נפטרו אחרי קביעת מועד החתונה, אבי בשנת אבל על שניהם).
כן, את יכולה להגיע לבית העלמין ביום החתונה.
ראי כאן.
* * *
9. אנחנו משפצים את הבית, והשיפוצניק מוסלמי. האם מותר שהוא יתפלל אצלנו בבית כשיש מזוזות? או שזה נחשב עבודה זרה בבית?
המוסלמים אינם עובדי עבודה זרה, ולכן אין בעיה שהוא יתפלל בביתכם גם כשיש מזוזות.
מקורות: יעוין בשו"ת יביע אומר חלק י' (חלק אורח חיים סימן ט"ז).
(צילום: shutterstock)
* * *
10. האם בימינו נחשב טיפ למלצר כדין או כמנהג, או ששניהם לא?
אכן צריך להשאיר טיפ למלצר כפי המנהג, ומי שלא משאיר טיפ עובר על חשש איסור גזל.
מקורות: ראה להרב יצחק זילברשטיין שליט"א בספרו טובך יביעו חלק ב' (עמוד ק"ז) שהיות שהמנהג המקובל כיום בכל המקומות הוא שבעלי האולמות מכניסים את סעיף ה"טיפ" בתוך החישוב הכללי של המשכורות שהם משלמים לעובדיהם, לכן מי שלא נותן טיפ עובר על חשש איסור גזל.
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>