חדשות יהדות
100 שנה לרבנות הראשית: ישיבה חגיגית של מועצת הרבנות במנהרות הכותל
במנהרות הכותל המערבי נערכה ישיבה חגיגית של מועצת הרבנות הראשית, לציון 100 שנה להקמת הרבנות הראשית לישראל. בישיבה השתתפו הרבנים הראשיים, רבנים ודיינים, שרים ואנשי ציבור והנשיא הנבחר יצחק הרצוג
- הידברות
- פורסם כ"ט סיון התשפ"א |עודכן
(קרדיט צילומים: יעקב כהן)
לרגל ציון מאה שנים להקמת הרבנות הראשית לישראל, התקיימה היום (רביעי) ישיבה חגיגית של מועצת הרבנות הראשית בכותל המערבי בהשתתפות הרבנים הראשיים לישראל, חברי מועצת הרבנות, דייני בית הדין הגדול, אבות בתי הדין מרחבי הארץ, השר לענייני ירושלים הרב רפי פרץ, וכן שרים ואישי ציבור נוספים. בישיבה השתתף גם נשיא המדינה הנבחר, יצחק הרצוג, נכדו של הרב הראשי למדינת ישראל, הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג זצוק"ל.
את הישיבה המיוחדת, שנערכה במנהרות הכותל המערבי, פתח נשיא מועצת הרבנות הראשית, הראשון לציון הגר"י יוסף: "חובה עלינו להודות להשם על כך שאנו מציינים מאה שנים לרבנות הראשית לישראל, שתפקידה לשמור על מסורת התורה. בשנת תרפ"א, כשהוקמה הרבנות הראשית, היינו אורחים ונאלצנו לקבל אישור מהנציב הבריטי. הרי שהיום יש לנו מדינה משלנו, כל הגויים והשלטונות חלפו, והרבנות הראשית עדיין עומדת ופועלת בדיוק אותה מתכונת. מוסד הרבנות הראשית נועד להמשיך את ההוראה בישראל עוד מימי משה רבינו".
הראשון לציון הדגיש כי "דווקא עכשיו, שאנו מציינים מאה שנה לרבנות, זה הזמן להביט אל הדורות של הרבנים הראשיים שהיו במשך כל הדורות ולומר להם: לא נשנה מאומה מן הדרך אשר לימדתם והנחיתם אותנו כל ימיכם. מול כל אותם גופים שמנסים לשנות ולחולל רפורמות ברבנות הראשית, אנו חייבים להתאגד ולהיזכר במורשת המפוארת ולהישבע אמונים אל כל אותן הדורות ולומר 'זאת התורה לא תהיה מוחלפת'. על הרב והרבנות לזכור כי תפקידו של הרב הוא להשתמש בכוחא דהיתרא ככל הניתן, אך יחד עם זאת לא להקל ולא לשנות בשום פנים מההלכה ומהדרך המסורה לנו".
הרב הראשי לישראל ונשיא בית הדין הגדול, הגר"ד לאו, אמר: "אנו מציינים שנה מיוחדת בה מונים מאה שנה לרבנות הראשית לישראל. הרב הראשי הראשון בארץ ישראל, הרב אברהם יצחק הכהן קוק, כתב כי הרבנות היא א-פוליטית, הרבנות חייבת לעמוד ולהשפיע על כלל אזרחי הארץ בכל תחומי החיים על פי התורה הקדושה. עם אחד – רבנות אחת. יכולות להיות דעות שונות, אבל מי שרואה מבט כלל ישראלי לכלל האומה זאת הרבנות הראשית, שרואה תמונה אמיתית ולא נסחפת אחרי שום כתבה או סחף כזה או אחר אלא רק התורה הקדושה בנועם וסבר פנים".
רב הכותל המערבי והמקומות הקדושים, הגר"ש רבינוביץ', הוסיף: "לעמוד כאן היום ולציין 100 שנים לרבנות הראשית – אשרי עין ראתה כל אלה. הרבנות הראשית נלחמה את מלחמת היישוב להגנת הכותל המערבי והעלתה לירושלים משפחות רבות. בשם עם ישראל כולו, 12 מיליון מבקריו בשנה שלפני הקורונה, אני מודה לרבנות הראשית לדורותיה על השמירה על קדושת הכותל המערבי. הכותל המערבי הוא נקודת החיבור לשרשרת הדורות של כל יהודי באשר הוא".
נשיא המדינה הנבחר, יצחק הרצוג, שייכנס לתפקידו בחודש הבא, אמר: "כמי שנושא את שמו של הרב הראשי הראשון למדינת ישראל, אני מתרגש להשתתף בישיבה לציון 100 שנה לרבנות הראשית. אנו נמצאים ערב ראש חודש תמוז, שבמהלכו נציין את יום י"ז בתמוז ואת תקופת בין המצרים הנמשכת עד לתשעה באב, יום חורבן בית המקדש שנחרב בגלל שנאת חינם. במיוחד בימים אלו חשוב לציין את דבריו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק, שיסד את הרבנות הראשית לפני 100 שנים ואמר 'אם נחרבה בגלל שנאת חינם, נשוב ונבנה בגלל אהבת חינם'".
"לרבנות הראשית בישראל ולמנהיגות הרוחנית בראשה תפקיד קריטי", הצהיר הרצוג. "דווקא בימים אלו יש להרבות באהבת חינם. גם כאשר ישנם מחלוקות וויכוחים, נוקבים ככל שיהיו, אנו צריכים לזכור שעם ישראל הוא עם אחד ומאוחד כפי שתורת ישראל ומסורת ישראל איחדה אותנו במשך אלפי שנים בגלות. אנשי הרוח והתורה הם אלו שצריכים להוביל את השיח בעד אהבת חינם ואחדות".
השר לשירותי דת, הרב יעקב אביטן, הביע הערכה לפועלם של רבני ישראל: "זכינו להגיע למעמד מאה שנים לרבנות בזכות עמל התורה של רבני ישראל לדורותיהם, ובזכות מסירות הנפש של הרבנים בכל מקום למען העם בשבתות ולמען צביונה היהודי של מדינת ישראל. הרבנות הראשית היא זאת שממשיכה את המסורת היהודית המסורה לנו במשך אלפי שנים. על כן חובה על כל אחד לדעת כי יש רבנות אחת, מערך כשרות אחד וגיור ממלכתי אחד – של הרבנות הראשית לישראל. כך היה וכך צריך להיות. לא כל אחד יכול לעשות על דעת עצמו ולשנות את ההלכה. הרב והרבנות זה עץ החיים שאנו מחויבים להידבק בו, וכפי שירושלים היא העיר שחוברה לה יחדיו כך הרבנות הראשית היא הגוף המאחד את כולם ועל כולם להיכנס תחת כנפיה".
מנכ"ל הקרן למורשת הכותל המערבי, מרדכי (סולי) אליאב, חשף בפני הרבנים ממצאים מרתקים שהתגלו במהלך השנים במנהרות הכותל המערבי. בסיום האירוע כתבו הרבנים והאורחים אותיות בספר תורה מיוחד, שיוכנס לכותל המערבי בטקס הקהל בסוף שנת השמיטה.