חדשות בארץ
התחזית לימים הקרובים: עומס חום קיצוני
לקראת עומס החום הכבד הצפוי בימים הקרובים, משרד הבריאות מחדד את הנהלים וההמלצות למניעת פגיעות חום. כל הפרטים
- הידברות
- פורסם ו' אב התשפ"א |עודכן
(קרדיט תמונה: שאטרסטוק)
בימים הקרובים צפויה הכבדה בעומס החום בישראל, והוא צפוי להיות כבד באזורים רבים. על פי תחזית השירות המטאורולוגי, מחר (שישי) תחול עלייה נוספת בטמפרטורות, יהיה חם מהרגיל בפנים הארץ והביל ברצועת החוף. מזג האוויר בשבת יהיה דומה, ועומס חום כבד ישרור ברוב האזורים. ביום ראשון תחול עלייה קלה נוספת במידות החום, ויימשך עומס החום. הקלה צפויה רק לקראת אמצע השבוע הבא.
לקראת גל החום, משרד הבריאות קורא לציבור הרחב, לאוכלוסיית הקשישים ולחולים במחלות כרוניות בפרט, להקפיד על הנהלים הבאים: להימנע ככל האפשר מחשיפה לחום ולשמש, להימנע ממאמץ גופני שאינו הכרחי, להקפיד לשתות מים, ולהימצא ככל האפשר במקומות ממוזגים: "התנהגות נכונה תאפשר לתושבים בארץ לעבור את גל החום בשלום".
ברקע העלייה בתחלואת הקורונה, מזכירים במשרד הבריאות כי יש להקפיד על עטיית מסכה בחללים סגורים, שמירה על ריחוק חברתי והיגיינה. במשרד הבריאות ממליצים לעטות מסכה גם בהתקהלויות בחללים פתוחים, וזאת על אף שלא חלה חובה על כך, וקוראים להימנע מהתקהלויות גדולות.
להלן רשימת ההמלצות המלאה של משרד הבריאות למניעת פגיעות חום:
יצירת סביבה קרירה
בשעות השיא של החום מומלץ לשהות במקום שיש בו מיזוג אוויר. זו הדרך הטובה ביותר לקירור הבית. אין צורך להפעיל את המזגן בכל שעות היממה, אבל חשוב לעשות זאת בשעות שיא החום. במקומות בהם אין מיזוג אוויר, מומלץ לשהות מספר שעות במקום ציבורי ממוזג, ולצמצם את משך השהייה בחום.
מאווררים יכולים להקל על תחושת החום, אך כאשר טמפרטורת הסביבה היא מעל 35 מעלות אין ביכולתם לקרר את הגוף או להגן מפני פגיעה בריאותית.
מומלץ בשעות החום להגיף תריסים או וילונות, כדי לצמצם את חדירת קרינת השמש, אך יש להשאיר את הבית מאוורר. תריסים מוגפים יכולים להוריד את חדירת החום לדירה בכ-80%.
רחצה במים קרירים במקלחת או אמבטיה עוזרת בקירור הגוף.
רצוי ללבוש בגדים בהירים, קלים ונוחים.
זהירות ביציאה החוצה
יש להימנע מלצאת החוצה בשעות החמות. כדאי להגביל את הפעילויות מחוץ לבית לשעות הבוקר המוקדמות או לשעות הערב.
בשעות החום רצוי לנוח. מומלץ לצמצם פעילות גופנית מאומצת במזג אוויר חם. אם עליכם לעשות פעילות גופנית, הקפידו לשתות במהלך הפעילות – בנוסף לשתייה היומית המומלצת, עוד 2-4 כוסות מים קרים או שתייה קלה אחרת.
במידה וישנה חובה לצאת החוצה, יש להקפיד לחבוש כובע רחב שוליים, להרכיב משקפי שמש, ללבוש בגדים בהירים, קלים ונוחים ולמרוח קרם הגנה מפני השמש.
כדאי לנוח לעיתים קרובות במקום מוצל.
יש לצמצם למינימום את השהייה והמאמץ בחום.
אזהרה: לעולם אין להישאר (או להשאיר אדם אחר) ברכב חונה שחלונותיו סגורים.
אכילה ושתייה נאותה
יש להרבות בשתיית מים קרים או שתייה קלה אחרת.
רצוי למעט במשקאות ממותקים, משקאות המכילים קפאין ואלכוהול.
כמות השתייה הנדרשת היא 8-10 כוסות שתייה ליום – גם ללא תחושת צמא.
יש להקפיד על ארוחות קלות ומאוזנות.
אזהרה: אם רופא הורה, בשל בעיות בריאות, להגביל את כמות השתייה, יש להתייעץ עמו כיצד לנהוג בימים חמים.
זהירות יתר במצבי סיכון
יש להתייעץ עם הרופא המטפל במצבים הבאים:
אנשים הסובלים ממחלות לב וכלי דם, השמנת יתר, מחלות כרוניות אחרות, מחלות נפש, ובעת מחלה חריפה או התייבשות.
אנשים המטופלים בתרופות הפועלות על מערכת העצבים המרכזית (המוח), כגון: תרופות להרגעה, לשינה, למחלת פרקינסון, ולבעיות נפשיות מסוימות. תרופות אלו עלולות להגביר את הרגישות לפגיעה מחום.
אוכלוסיות בסיכון
הסכנה הבריאותית ממזג אוויר חם גדולה במיוחד אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר, מחלות כרוניות, מטופלים בתרופות מסוימות, בעת מחלה חריפה או במצב של חסר בנוזלים (התייבשות).
גם קשישים המתגוררים לבד נמצאים בסיכון גבוה יותר להינזק בריאותית במזג אוויר חם:
בעת גל חום יש לבקר קשישים לפחות פעם ביום, ולשים לב שאינם מפתחים סימני עייפות מחום או מכת חום.
חשוב לגלות עירנות יתר למצבים של פגיעה מחום ולטפל כיאות.
יש לוודא שהפרטים האישיים של הקשישים (שם, כתובת ומספר טלפון) נמצאים בידי שירותי הרווחה באזור המגורים, כדי לארגן ביקורים סדירים או לקבל סיוע במידת הצורך.