יום כיפור 2024
איך להתכונן נכון לצום כיפור על פי הרמב"ם?
איך מתכוננים נכון לצום יום כיפור? החל מיום חמישי, ח' בתשרי, 10.10: קבלו 10 טיפים להתכונן נכון לצום, ואת הטיפ החשוב ביותר: הקפידו על שתייה מרובה, ועל האיכות ולא הכמות
- נעמה גרין
- פורסם ד' תשרי התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
הרב יחזקאל אסחייק בספרו "חיים בריאים כהלכה", מפרט את האופן בו יש להתכונן לצום יום הכיפורים, על פי דברי הרמב"ם. לדבריו, יש להתחיל להתכונן לצום החל מבוקר יום חמישי ח' בתשרי (10.10).
1. מה שנותן את הכח לצום הוא לא מילוי הכרס, אלא 3 הדברים הבאים:
* שתיה בכמות הנכונה ובזמן הנכון
* אכילת חלבון
* לעיסת האוכל היטב.
הרב אסחייק מצטט כהוכחה לדבריו את צוואת הרמב"ם: "אכלו כדי שתחיו, והיתר תחרימו. אל תאמינו שרוב המאכל והמשתה יגדיל הגוף וירבה השכל כשק המתמלא מן המושם לתוכו, כי הוא ההפך, באכול מעט יש כח באיצטומכא לקבלו, ובחום הטבעי לעכלו, אז יגדל ויבריא ודעתו יתיישב, ואם אכל יותר מדי - שכלו יתבזה וכיסו יתרוקן, והיא סיבת רוב החולאים...".
2. הרוויה של הגוף לקראת הצום צריכה להתחיל מהבוקר של יום חמישי ח' בתשרי, שבו יש לשתות 50% יותר מים מאשר ביום רגיל, ולמחרתו ביום שישי ט' בתשרי יש לשתות עד הצהרים, לפחות את הכמות היומית הרגילה, ויותר.
3. כמות השתיה הרצויה לאדם היא בין 40-30 גרם / מ"ל מים ליממה לכל ק"ג משקל גוף.
4. הזמן הנכון הוא באופן הבא:
* את השתיה שלפני ארוחת בוקר - יש לסיים לכל המאוחר 10 דקות לפני תחילת הארוחה/
* בהמשך היום יש לסיים את השתיה לכל המאוחר 20 דקות לפני תחילת הארוחה.
* אין לשתות לא בזמן הארוחה ולא בשעתיים שלאחריה.
* הדברים אמורים גם לגבי הסעודה המפסקת: שלא לשתות בזמן הארוחה ולא לאחריה.
* בכדי שלא לאבד את החשבון של השתיה, רצוי להשתמש בכוסות גדולות של חצי ליטר.
* הוספת מעט תרכיז תפוחי עץ טבעי ללא סוכר תקל על השתיה.
* אפשר לשתות 20 דקות לפני הסעודה המפסקת כוס מים או שתי כוסות, אבל הרוויה של הגוף צריכה להיות קודם.
פירות וירקות, ללעוס היטב, להרבות בשתיה
5. הדברים אמורים גם לגבי כמות החלבון שהיא בערך 1 גרם חלבון לקילוגרם משקל גוף רצוי, ליממה. בשונה מהמים שהכמות נמדדת לפי משקל הגוף, הרי שהכמות הנצרכת של החלבון נמדדת לפי המשקל הרצוי. לדוגמא אדם שגובהו 170 ס"מ, משקלו הרצוי נע בין 72-56 ק"ג. אדם שגובהו 170 ומשקלו 90 ק"ג, הוא נושא עליו עודף של לפחות 18 ק"ג של שומנים, שומנים אלו צריכים מים אך אינם צריכים חלבון, לכן הוא יאכל בין 72-56 גרם חלבון ליום, ולא יתחשב בעודף המשקל שלו.
הרב זמיר כהן: אלו מאכלים אסורים לחלוטין על פי הרמב"ם?
6. מיום חמישי ח' בתשרי בבוקר יש להוסיף עוד 50% חלבון על הכמות הרגילה, לדוגמא: מי שגובהו 170 ומשקלו 70 ק"ג, ואפילו יותר, ביום רגיל הוא צריך לאכול 70 גרם חלבון, ובח' בתשרי יאכל 100 גרם חלבון, ובתשיעי יאכל 70 גרם חלבון, כולל סעודה המפסקת.
טיפים להרבות את אכילת החלבון:
* ברוב המוצרים כתובה כמות החלבון (פרוטאין) שהם מכילים על גבי האריזה.
* בביצה רגילה יש 8 גרם חלבון (יש לציין כי ביצה קשה היא קשה לעיכול), במנת דגים עוף או בשר רגילה, יש בין 20-35 גרם חלבון תלוי בגודל המנה. או בסביבות 25-20% ממשקל המנה.
* קטניות, חומוס ואורז מלא עשירים בחלבון.
7. גם ביום זה יש לשים לב לאכול אוכל מגוון הכולל פירות וירקות, ללעוס היטב את האוכל, לא לדבר בזמן האכילה, לקינוח מומלץ תפוח עץ אפוי בלבד.
בעניין סעודה מפסקת, מציין הרב אסחייק את דברי השלחן ערוך בסימן תר"ח: "בערב יום הכיפורים אין לו לאכול אלא מאכלים קלים להתעכל - כדי שלא יהא שבע ומתגאה כשיתפלל", וכן את דברי ה"פלא יועץ", הכותב כי אין להגזים באכילה בסמוך לכניסת הצום: "ויסב על שולחנו בעוד היום גדול לסעוד הסעודה המפסקת, באופן שיהא לו זמן להתנהל לאיטו ושינוח המאכל שבמעיו קודם לכתו לבית הכנסת, ויהא מאכלו בסעודה המפסקת מעט הכמות ורב האיכות”.
8. כל השנה יש למעט את השימוש במלח, ובפרט בערב הצום, כמו כן לא להרבות בתבלינים שגוררים את השתיה למרות שאינם מלוחים, גם מילוי הכרס גורם לצימאון. יש למעט בעמילן כגון תפוח אדמה, שדורש אינסולין לפרקו, וכמובן להימנע מאוכל שמן או מטוגן. רצוי לזכור לצחצח שיניים לפני התענית.
9. יש להימנע מישיבה ממושכת, או מעמידה ממושכת שיכולה להזיק לורידי הרגלים, להשתדל ללכת או לשנות תנוחה. ושלא להשהות נקביו.
10. אחרי הצום, להתחיל בשתיה, ולאחר 10 דקות אפשר להתחיל לאכול, לא לאכול מהר, ללעוס היטב, לא לאכול הרבה בפעם אחת, להתחיל במאכלים הקלים, פירות וירקות, ולאכול חלבון. וכמובן לא לשתות ולא לישון עד שיעברו שעתיים מסיום הארוחה.
ויהי רצון שנזכה לגמר חתימה טובה.
על פי הרמב"ם, האדם צריך לאכול מה שבריא לגוף ולא מה שטעים לחיך. הרב זמיר כהן מסביר מדוע ואיך לעשות זאת: