חדשות בארץ
מנדלבליט: החוק שמונע מנאשם להרכיב ממשלה – אינו פרסונלי
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, דחה את הטענות נגד הצעת החוק שמקדם שר המשפטים גדעון סער: "יש בו לוודא כי הממלכתיות תגבר על כל אינטרס אישי". חבר הכנסת שלמה קרעי: "הממלכתיות של מנדלבליט היא לסכל את בחירת העם"
- גבי שניידר
- פורסם ט"ו חשון התשפ"ב |עודכן
(צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
(עודכן: 19:21)
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, התייחס הערב (חמישי) לראשונה לחוק שמקדם שר המשפטים גדעון סער, לפיו נאשם בפלילים לא יוכל להרכיב ממשלה.
מנדלבליט נאם בכנס באוניברסיטת תל אביב בנושא "אתיקה של נבחרי ציבור", במלאת שנתיים לפטירת נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר ז"ל. הוא דחה את הטענות, לפיהן החוק של סער הינו חוק פרסונלי שמכוון לחסום את ראש האופוזיציה בנימין נתניהו מלכהן כראש הממשלה בשל כתב האישום התלוי ועומד נגדו: "בימים האחרונים הגיש שר המשפטים הצעה לתיקון לחוק היסוד, לפיה מי שתלוי נגדו כתב אישום חמור לא יוכל להרכיב ממשלה. לפי העולה מהצעת החוק, התיקון אינו פרסונלי אלא כללי, וצופה פני עתיד. זאת, תוך הטלת סייגים ומנגנוני בקרה וביקורת מתאימים, בשים לב לעקרונות משטריים חשובים אחרים החלים במדינה דמוקרטית".
"אני סבור כי התיקון המוצע לחוק היסוד אינו יוצר יש מאין, במובן זה שהוא הולך עקב בצד אגודל בתלם החקיקה ופסיקת בית המשפט העליון בכלל, ופסיקתו של הנשיא שמגר בפרט, העוסקת בכשירות לכהונה ציבורית", הוסיף מנדלבליט. "מצוותו של הנשיא שמגר, הן בפסקי דינו והן בכתיבתו האקדמית, היא שעלינו לעשות כל שלאל ידנו להגן על הפעלת הכוח השלטוני בהגינות. לחזק את עיקרון הנאמנות הציבורית".
"החוק המוצע מבקש לילך בדרך זו ולהתאים את המצב המשפטי החל על כשירות נבחרי ציבור אחרים, גם ביחס לכשירות לכהן כראש ממשלה. יש בו לוודא כי הממלכתיות תגבר על כל אינטרס אישי", כך מנדלבליט.
בתגובה לדבריו של מנדלבליט, אמרו בליכוד כי "החוק האיראני של גדעון סער נועד לשלול ממיליוני מצביעי ימין את חופש הבחירה שלהם בעד מועמד שהם רוצים ברוב עצום כראש ממשלה. החוק האיראני של סער, שלא עובר את אחוז החסימה, אינו רק פרסונלי אלא גם אנטי-דמוקרטי וחסר תקדים בדמוקרטיות בעולם. כל תכליתו היא לאפשר לבנט וסער שגנבו את הבחירות האחרונות לגנוב גם את הבחירות הבאות. הם אפילו לא טורחים להחיל אותו רק על מקרים חדשים. פרסונלי ועוד איך ורמיסת הדמוקרטיה מהמקפצה"
חבר הכנסת שלמה קרעי (הליכוד) תקף את היועץ המשפטי לממשלה: "הממלכתיות של מנדלבליט, מי שיישם הלכה למעשה את המונח 'כנופיית שלטון החוק', היא לסכל את בחירתו של העם. ניגוד עניינים? מניעה משפטית להפוך את עצמך לשליט על? פגיעה אנושה בדמוקרטיה? לא ביבי לא מעניין. או שמא, לא ביבי ראש ממשלה – רק זה מה שמעניין".
יו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', הגיב בציניות: "שוקינג. היועץ המשפטי לממשלה תומך בחוק שיתן לו כוח להדיח ראש ממשלה. אין אובייקטיבי ממנו. ברור".
סער פרסם שלשום את תזכיר החוק, שנועד את הטלת תפקיד הרכבת הממשלה על נאשם בפלילים. פרטי התזכיר גובשו בעקבות סדרת דיונים שהתקיימו בשבועות האחרונים במשרד המשפטים. הפצת התזכיר נועדה לאפשר קבלת הערות מהציבור ב-21 הימים הבאים.
על פי ההצעה, המתקנת את חוק יסוד הממשלה, חבר כנסת שתלוי ועומד נגדו כתב אישום לא יהיה כשיר להרכיב את הממשלה אם הואשם בעבירה שהעונש הקבוע לה הוא שלוש שנות מאסר או יותר. עם זאת, יו"ר ועדת הבחירות המרכזית יוכל להתיר את הטלת המנדט על חבר הכנסת, במידה ויקבע כי בנסיבות העניין אין עם העבירה קלון.
מההצעה עולה, כי חבר כנסת שהוגש נגדו כתב אישום בעבירה שעונשה שלוש שנות מאסר או יותר ויש עמה קלון לא יוכל לקבל את מלאכת הרכבת הממשלה מנשיא המדינה, ולא ייכלל בהצעה להבעת אמון בממשלה חדשה. כמו כן, הוא לא יושבע כראש הממשלה החלופי. תחולת החוק תהיה רק החל מהכנסת ה-25.