עובדות שלא ידעתם
שעון חורף: 10 עובדות שחשוב לדעת
מה השעון האמיתי – שעון חורף או שעון קיץ, מי ייסד את המעבר משעון לשעון, מה המעלות והחסרונות של כל אחד מהשעונים? כל מה שרציתם לדעת על שעון חורף ושעון קיץ
- נעמה גרין
- פורסם כ"ד תשרי התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
1. זוכרים להזיז את השעון? הלילה (27.10.24), בשעה 2:00 לפנות בוקר, יש להזיז את המחוגים שעה אחת לאחור לשעה 1:00, ובמועד זה ייכנס לתוקפו שעון החורף.
2. שעון חורף בישראל חל במועדים בהם יש פחות שעות יום מאשר שעות לילה, והוא מותאם לאי פעילות בשעות הלילה לעומת שעות היום.
3. חשוב להבין שהשעון האמיתי הוא שעון חורף. בימי הקיץ מזיזים את השעון כדי להתאים את שעות הערנות של האזרחים לשעות זריחת השמש כדי לחסוך אנרגיה המתבזבזת על תאורה.
4. היממה בה מתרחש המעבר לשעון קיץ היא יממה קצרה שאורכה 23 שעות, ואילו היממה בה מוחזרים מחוגי השעון לאחור נמשכת 25 שעות.
5. היממה בה מתרחש המעבר לשעון קיץ היא יממה קצרה שאורכה 23 שעות, ואילו היממה בה מוחזרים מחוגי השעון לאחור נמשכת 25 שעות.
6. לפי החוק בישראל (חוק קביעת הזמן 1992), שעון הקיץ בישראל חל בין התאריכים יום שישי שלפני יום ראשון האחרון בחודש מרץ בשעה 02:00 לבין יום ראשון האחרון בחודש אוקטובר בשעה 02:00.
7. לאור העובדה שבמקומות עבודה רבים הונהג שבוע עבודה מקוצר, הוחלט לקבוע את המעבר לשעון קיץ לשעה 02:00 בלילה שבין יום חמישי ליום שישי. המעבר לשעון חורף מתרחש באותה שעה במוצאי שבת.
8. מכשירי דיגיטל רבים אשר מחוברים לרשת האינטרנט, לרוב עוברים לשעון זה אוטומטית ללא צורך בביצוע פעולה.
9. עבור מכשירי סלולר ותקשורת, יש לוודא כי הזמן מוגדר לפי רשת התקשורת של מפעיל הסלולר, כדי לעבור אוטומטית לשעון זה (לרוב, נמצא בהגדרות המכשיר).
10. בשנת 1784 כתב בנג'מין פרנקלין, שהיה אז שגריר ארצות הברית בצרפת, לעיתון The Journal of Paris והציע בו לצרפתים הצעת ייעול: במקום לקום מאוחר ולהישאר ערים בלילה, כדאי לקום עם הזריחה וללכת לישון מוקדם. בצורה כזו, חישב פרנקלין, יוכלו הצרפתים לחסוך בכל שנה כ-29 מיליון ק"ג של שעווה לייצור נרות.
שעון הקיץ אומץ לראשונה בגרמניה ובבריטניה בזמן מלחמת העולם הראשונה, אז כל חיסכון כלכלי למשק היה קריטי.
סוגיית שעון הקיץ עלתה ועולה לדיון שוב ושוב במדינות רבות במהלך המאה ה-20 ובתחילת המאה ה-21, וזה הונהג ובוטל חליפות באזורים שונים. כיום, מונהג שעון קיץ כמעט בכל מדינות אירופה, בצפון אמריקה, באוסטרליה, בניו זילנד, ובמספר מדינות בדרום אמריקה ובמזרח התיכון.