חדשות בארץ
"רוצחים לי את הילד בפעם השנייה": נמחק הדף על בראל שמואלי הי"ד בוויקיפדיה
לאחר שבימים האחרונים נערכה הצבעה האם להסיר את הערך של נפילת הלוחם בראל שמואלי מוויקיפדיה - הרוב החליט בעד והעמוד נמחק. "אנו מזהים ניסיון מגמתי וכוחני להשתיק את העם שדורש רוח לחימה וגיבוי ללוחמים"
- שירי פריאנט
- פורסם ט' שבט התשפ"ב |עודכן
בראל חדריה שמואלי הי"ד (צילום: דוברות מג"ב)
(עודכן 10:48)
עורכים בוויקיפדיה, האנציקלופדיה האינטרנטית הפופולרית, דנו בימים האחרונים בשאלה האם למחוק את הערך שנכתב על בראל חדריה שמואלי הי"ד, לוחם מג"ב שנהרג בגבול רצועת עזה בקיץ האחרון. הערך, תחת הכותרת "נפילת בראל שמואלי", אינו עוסק רק בסיפור נפילתו של הלוחם, אלא גם במחאות שליוו אותו, ביניהן המחאה על הוראות הפתיחה באש.
מדובר בדף שהוקם ב-18 בדצמבר 2021, לפני פחות מחודש, ולפני כשבוע הועמד ברשימת הדפים המועמדים להסרה. משתמשי ויקיפדיה בעלי זכות הצבעה הביעו את דעתם, והיום (שלישי) הדף נמחק סופית.
עוד לפני הסרתו, הנושא עורר סערה בקרב עורכי האתר והגולשים ברשתות החברתיות. "ויקיפדיה היא אנציקלופדיה ולא אתר הנצחה, והפער הזה חשוב ביותר. אין אפשרות לכתוב על כל חייל או אזרח שנהרג בפעולה זו או אחרת. השארת הערך הזה היא פגיעה מהותית בכל אותם אלו שלא קיבלו ערך", כתב אחד העורכים בדיון שהתקיים לאחרונה בוויקיפדיה. "האירוע נופח מעבר לכל פרופורציה. מצער מאוד שחייל נהרג, אבל למרבה הצער קדמו לו עוד אלפים רבים בישראל. אין שום הצדקה לגרור את ויקיפדיה לניפוח של אירוע זה", כתב עורך אחר.
מנגד, עורכים אחרים העלו את הטענה כי מדובר באירוע שהוא יותר גדול מאשר נפילתו של בראל שמואלי, אלא עוסק במחאה שלוותה לו. "הערך הוא על נושא רחב יותר מבראל שמואלי עצמו", כתב עורך שמכונה "מאגמה" אך נענה כי "אם הערך הוא על נושא רחב יותר, אין להעמיס אותו על גבו של בראל שמואלי ז"ל. אתה יכול לכתוב ערך על מחאת חיילים, ראשים ברשתות החברתיות, קשירת ידי לוחמים או מה שבא לך".
הרב אביעד גדות, מנהל תורת לחימה, אמר טרם קבלת ההחלטה למחוק את העמוד: "אנו מזהים ניסיון מגמתי וכוחני להשתיק את העם שדורש רוח לחימה וגיבוי ללוחמים. אלו ניסיונות לשכתב את ההיסטוריה ולהנדס את התודעה. הרצון למחוק מויקיפדיה אירוע כה מרכזי ומטלטל כמו נפילת הלוחם בראל שמואלי הי"ד צריך לזעזע כל ישראלי וכל בן אנוש. לא ישתיקו את צוואת הלוחם בעצם נפילתו: לתקן את הוראות הפתיחה באש ולהחזיר את המוסר היהודי לצה"ל ולמערכת הביטחון".
מתנועת אם תרצו אמרו כי "ניסיון הינדוס התודעה לא יצליח. אין ספק שאירוע נפילתו בקרב מירי בטווח אפס של בראל הי"ד הוא קו פרשת המים בציבור הישראלי ביחס להוראות הפתיחה באש. היום רבים מבינים כי את הוראות הפתיחה באש חייבים לשנות כדי למנוע עוד מקרים מסוג זה. גם צה"ל בעצמו מבין זאת והודיע לאחר המחאה הציבורית על שינוי הוראות הפתיחה באש. אנו קוראים לעורכי ויקיפדיה להשאיר את דעתם האישית בצד ולא להכתים את זכרו של בראל בפוליטיקה זולה".
הילה רחימי, אחותו של שמואלי, כתבה בדף הפייסבוק שלה פוסט זועם על ההחלטה: "חשבתי שלא יכול להיות יותר כואב. מאז שבראל נהרג חוויתי, חווינו כל המשפחה, כאב בכל איבר בגוף, כמו שריפה. היום נדהמתי לגלות שעורכים הצבעה האם להשאיר את הערך של בראל בויקיפדיה. קולטים? גיבור ישראל, לוחם שסיכן את חייו פעם אחר פעם, שהיה מוכן למות למען המדינה. יש יותר סמל לאומי מזה? יש יותר בטוח מזה? יש יותר נכון שהערכים של בראל, הרעות, אומץ לב, ההקרבה, יגיעו לכל נער ונערה? הגוף עייף ממלחמות, הנפש לא יכולה עוד להלחם. אנחנו מכונסים באבלנו העמוק, תחושת נוראית שחיים איתה כל יום, כל דקה. את בראל לקחו לנו. מחקו לנו. אני לא יודעת מי מחליט את ההחלטות האלה, אבל מי שהצביע בעד מחיקת הזיכרון שלו, הדבר היחיד שנותר לנו, שידע שהוא ירק לנו בפרצוף".
אמו של בראל, ניצה שמואלי, אמרה ל-103FM: "אתמול במקרה התקשר אליי אדם זר וסיפר לי על זה, אחרת לא הייתי יודעת. הרגשתי שרוצחים לי את הילד בפעם השנייה. אנחנו גם ככה כואבים, מתאבלים ומנסים להגיע להרבה דברים שעדיין לא קיבלנו, כמו תשובות לגבי איך ולמה זה קרה, ולמה לא היה מי שיפקח עליו. לקבל דבר כזה זה באמת להרגיש שרוצחים אותנו בפעם השנייה".
"אני חושבת שבראל באמת גיבור ישראל, הוא לוחם שסיכן את החיים שלו למען המדינה, והוא באמת סמל ומודל לחיקוי. הוא ממש מודל לחיקוי, וחבל לנו מאוד. אנחנו מאוד מאוכזבים, כואבים, אין לי מה להוסיף יותר מלבד הכאב", הוסיפה.
כשנשאלה האם מחיקת הערך מבטאת את העובדה שהשמאל שולט גם בויקיפדיה, השיבה: "מסתבר. אבל אני לא לוקחת צד פוליטי, אני לא יודעת מי. כנראה שאותם אנשים שהחליטו להסיר את בראל הם אנשים צרי עין, והם לא מסוגלים להגיע למעמד כמו בראל והמשפחות שנתנו את הילדים למדינה. חבל מאוד".
"אני אגיד לכם מה קורה. הכירו בו, הוא היה גיבור וסמל לאומי. המקרה שלו שונה מהרבה חיילים שנהרגו, כי המקרה של בראל צולם. החמאס, שרצח את הבן שלי, צילם הכל, ובגלל זה המקרה היה כל כך מתוקשר. זה לא כי הוא היה גיבור יותר מכל חייל שהלך. הוא שווה ערך לכל חייל שנרצח, פשוט החמאס דאג לצלם ולצחוק על מדינה שלמה, וזו הסיבה שבראל התפרסם. חבל מאוד, הייתי רוצה את בראל לידי ושלא יתפרסם", הוסיפה שמואלי.
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>