נפלאות הבריאה

מה קורה לנו בחושך?

מדוע אי אפשר לראות צבעים בחושך, ואיך אנחנו יודעים לישון בלילה?

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

פרשתנו מספרת על מכת חושך שבאה על המצרים במצרים. המפרשים מסבירים כי החושך במצרים לא היה רק העדר אור, אלא בריאה בפני עצמה, "וימש חושך" – אפשר היה למשש את החושך, והוא אף מנע מהמצרים לקום ממקומם.

כל זה במכות מצרים. אבל מה קורה לנו בחושך הרגיל, שאנחנו מכירים וחווים מדי יום – או בעצם, מדי לילה?

ראייה בחושך. כאשר חשוך, איננו יכולים לראות צבעים, העולם הופך להיות רק "כהה" או "בהיר", והצבעים כאילו נעלמים. הסיבה לכך היא שבשעות האור, אנו רואים בעזרת קולטני אור שנמצאים ברשתית – שלושה קולטנים אשר מזהים את הצבעים שבעולם. בלילה, לעומת זאת, מופעלים קולטנים אחרים, שנקראים "קנים". הקנים רגישים לעוצמות אור נמוכות, ומאפשרים לנו לראות גם כשאין אור – אך הם אינם רגישים לצבע. זו הסיבה לכך שבחושך אי אפשר לראות צבעים.

הולכים לישון. באופן טבעי, כאשר יורד הלילה ונעשה חשוך, אנו נעשים עייפים והולכים לישון. למה זה קורה? כאשר חשוך בחוץ, בלוטת האצטרובל – הממוקמת במרכז המוח – מפרישה הורמון בשם מלטונין, אשר מסמן למוח שהגיעה השעה לישון, ולמעשה מווסת את זמני העירות והשינה של הגוף. מאז המצאת החשמל והתאורה, ההפרשה הטבעית של המלטונין משובשת מעט, משום שגם בלילה יכול להיות אור... לכן, כדי לאפשר שינה מיטבית, חשוב להקפיד לישון בחדר חשוך, ומומלץ להחשיך את החדרים גם לקראת השינה, ולהימנע משימוש במסכים, אשר מפיצים אור.

החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>

 

תגיות:נפלאות הבריאהחושך

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה