חדשות בארץ
סערת הריגול | בר-לב: נקים ועדת בדיקה ממשלתית; בנט: "נתייעץ"
השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב, הודיע על כוונתו להקים ועדת בדיקה ממשלתית בראשות שופט בדימוס, "שתחקור לעומק את הפגיעה בזכויות האזרחים ובפרטיותם". ראש הממשלה נפתלי בנט: "מבינים את חומרת העניין, לא נותיר את זה בלי מענה"
- גבי שניידר
- פורסם ו' אדר א' התשפ"ב |עודכן
בר-לב ובנט (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
(עודכן: 13:05)
השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב, הודיע היום (שני) כי הוא מתכוון להקים ועדת בדיקה ממשלתית, וזאת בעקבות הפרסומים על השימוש הנרחב שעשתה המשטרה בתוכנות ריגול כדי לחדור לטלפונים של אזרחים.
בהודעה לתקשורת אמר בר-לב: "החלטתי להקים ועדת בדיקה ממשלתית שתחקור לעומק את הפגיעה בזכויות האזרחים ובפרטיותם בשנים המדוברות".
"מתוך העדויות העולות, מסתמן שהכשלים, באם היו, היו תחת מפכ"לים קודמים, תחת שרים לביטחון פנים קודמים ותחת ממשלות קודמות. אני מישיר מבט אליכם, אזרחי ישראל, ומתחייב לכם: ועדת הבדיקה תבדוק לעומק ולרוחב את כל הטענות. במשמרת שלי המחדלים הללו לא יקרו – המשטרה נמצאת תחת האחריות שלי ובסמכות שלי, ואני אוודא שאם הייתה פגיעה בדמוקרטיה שקרתה בשנים הקודמות, אוקיע אותה ולא אתן לה לקרות".
השר בר-לב הוסיף: "ועדת הבדיקה הממשלתית שאני מקים לסוגיית השימוש בטכנולוגיות המעקב על ידי כלל גופי מערכת אכיפת החוק תהיה בראשות שופט בדימוס. אבקש משר המשפטים להביא לאישור הממשלה הצעת החלטה להקמת ועדת בדיקה ממשלתית, לה יוקנו הסמכויות העיקריות של ועדת חקירה ממלכתית לעניין זימון עדים, חקירתם באזהרה ותפיסת מסמכים. תהא רמת בכירותם של המזומנים באותם ימים אשר תהא – מהדרג המדיני, ממערכת המשפט, או ממשטרת ישראל".
חבר הכנסת יואב גלנט (הליכוד) מתח ביקורת על החלטתו של השר לביטחון הפנים: "בר לב, אל תנסה לטייח באמצעות השיטה הרגילה שלכם המיועדת לשמור על אנשיכם", כתב בטוויטר, "ועדת חקירה ממלכתית ומיד". עמיתו לסיעה, חבר הכנסת מיקי זוהר, תקף אף הוא: "ועדת בדיקה ממשלתית זו בדיחה. הם רוצים לקבור את הסיפור על אף שמדובר בפגיעה החמורה ביותר בדמוקרטיה הישראלית מאז מקום המדינה".
מנגד, חבר הכנסת מוסי רז (מרצ) בירך על ההחלטה והוסיף: "עד שהנושא ייחקר יש לוודא שכל שימוש בתוכנה מופסק מיידית".
ראש הממשלה נפתלי בנט הגיב בצהריים על הפרשה המטלטלת: "הדברים שהתפרסמו, אם הם נכונים, חמורים מאוד. הכלי הזה (פגסוס) וכלים דומים הם כלים חשובים מאוד במאבק נגד הטרור וגם במאבק נגד פשיעה חמורה, אבל הם לא נועדו ל'פישינג' רחב בקרב אזרחי ישראל או בקרב אנשי ציבור במדינת ישראל, ולכן אנחנו צריכים להבין בדיוק מה קרה".
"כרגע המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד עמית מררי, בודקת ברמה נקודתית ומהירה את הדברים. בעוד זמן קצר הממשלה תמנה גם יועמ"שית חדשה, והייתי אומר שזה יתרון שהיא לא מתוך המערכת. היא לא הייתה בשנים המדוברות בתוך המערכת, ולכן אני מניח שאחרי שהיא תתמנה נשב ונתייעץ, נבין איך התמונה נראית ולא נשאיר את הציבור בלי מענה. אנחנו מבינים את חומרת העניין".
"כמו שאמרתי, לא נותיר את זה בלי מענה. קרו פה לכאורה דברים חמורים מאוד. נחכה עוד כמה שעות, נתייעץ עם השרים המדוברים ועם היועמ"שית החדשה", כך בנט.
מוקדם יותר הגיב מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי לסערה הפוליטית והציבורית, וקרא להקמת ועדת בדיקה חיצונית. "לאור הפרסומים האחרונים בדבר הפעלת מערכות טכנולוגיות במשטרת ישראל בשנים שקדמו לכניסתי לתפקיד, פניתי לשר לביטחון פנים וביקשתי שיורה על הקמת ועדת בדיקה חיצונית ובלתי תלויה בראשות שופט שתבחן את הנושא על כל היבטיו, וזאת על מנת להשיב את אמון הציבור במשטרת ישראל מחד ולהסדיר את השימוש בטכנולוגיות במשטרת ישראל מאידך. ככל שתמצא הוועדה אי סדרים וכשלים - הם יטופלו בהתאם לחוק".
על פי התחקיר של "כלכליסט", החדירה המשטרתית לטלפונים של אזרחים לא הייתה אירוע נקודתי; היא נעשתה במשך שנים, והפכה לאחד הכלים הזמינים בהם משתמשת המשטרה לאיסוף מודיעין, זאת בניגוד לחוק ומבלי לקבל לכך אישור מבית המשפט. השימוש בתוכנת "פגסוס" הופעל נגד טלפונים של פוליטיקאים בדרג הארצי והמקומי, אנשי עסקים בכירים במשק, מנכ"לי משרדים ממשלתיים ועיתונאים, מארגני מחאות ציבוריות שונות כדוגמת מחאת הנכים וקהילת יוצאי אתיופיה, מעורבים בתיק 4000, ומקורביו ובני משפחתו של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו.