חדשות כלכלה
משבר רוסיה/אוקראינה – השפעה מרכזית צפויה: האצת האינפלציה בטווח הקרוב
מה יהיו ההשפעות הכלכלית של המשבר הנוכחי בין רוסיה לאוקראינה, ובאילו תחומים נחוש את השינוי?
- ד"ר גיל בפמן
- פורסם ט"ו אדר א' התשפ"ב |עודכן
ד"ר גיל בפמן
פלישה רוסית לאוקראינה ו/או החמרה חמורה של הסנקציות יוסיפו עוד לאינפלציה במדינות המפותחות בטווח הקרוב, ובמיוחד באירופה. בהתחשב ברקע האינפלציוני שכבר קיים ובמסרים הניצים מן הבנקים המרכזיים, המדיניות המוניטרית יכולה לעבור למסלול של הידוק משמעותי. עם זאת, במקביל, המדיניות הפיסקלית יכולה להיות תומכת יותר בכדי לרכך את המכה לפעילות הכלכלית. ההשפעה של פלישה רוסית וסנקציות מערביות ישקפו בעיקר זעזוע בצד ההיצע ופחות זעזוע של הביקוש העולמי.
חוץ ממספר כלכלות במזרח אירופה, הסחר שאינו של מוצרי אנרגיה עם רוסיה (ואוקראינה) הוא קטן, ולכן הפגיעה הישירה של הפרעות סחר עם רוסיה ואוקראינה בביקוש לסחורות ולשירותים בשאר העולם צפוי להיות קטן יחסית. לארה"ב, הודו, יפן ואמריקה הלטינית יש קשרי סחר קטנים מאוד עם רוסיה. עם זאת, כיוון שרוסיה היא יצרנית סחורות (commodities) גדולה, הסיכון הכלכלי העיקרי של רוכשי הסחורות מחד, והתועלת עבור יצרני סחורות מאידך, הוא פגיעה בסוג זה של סחר ועליית מחירים ניכרת.
היצע הסחורות של רוסיה עלול להיות מושפע בשלוש דרכים: צמצום היצוא הרוסי ככלי למינוף דיפלומטי; אמברגו מערבי וסנקציות אחרות על רוסיה, כגון אי הכללת רוסיה במערכת התשלומים הבינלאומית SWIFT, ופגיעה בסחר; ופגיעה בפעילות תשתיות, כמו מניעת הפעלת צינורות להולכת נפט וגז מרוסיה שעוברים בשטח של מדינות אחרות. פגיעה באספקת הסחורות מרוסיה תגביר ישירות את האינפלציה. האיחוד האירופי תלוי מאוד ביבוא של אנרגיה מרוסיה, שכן רוסיה מספקת 40% ממוצרי הנפט והפחם שלה, וחמישית מהגז הטבעי שלה.
בהתחשב בכך שאין בנמצא ספק אנרגיה חלופי בעל יכולת לקזז במלואו מצב של אספקת גז נמוכה יותר מרוסיה, מחירי הגז הטבעי באירופה עשויים לחזור לשיא של 180 אירו/MWh, מה שיגביר את האינפלציה בגוש האירו ב-1.5%. בהתחשב במחירי הנפט והפחם שהם כבר גבוהים, התוספת הכוללת לאינפלציה עשויה להיות גדולה, זאת למרות שממשלות עשויות לקחת על עצמן חלק מן העלות בדרך פיסקלית, כמו הפחתת מכס ובלו על מוצרים אלו, זאת בכדי להגביל את היקף ההתייקרות ללקוחות הסופיים. לאירופה זה יהי תמריץ נוסף להאיץ את מעבר לאנרגיה ירוקה חלף נפט, פחם וגז והסיכויים לאישור הפעלת צינור Nordstream 2 מרוסיה לגרמניה פחתו מאוד.
גם מחירי הנפט יעלו משמעותית, תוך השפעה על מחירי האנרגיה בכל העולם, וזה עשוי לשמור את האינפלציה בכלכלות המתקדמות הגדולות ברמה גבוהה יחסית ולמנוע את הירידה שהייתה צפויה באינפלציה בהמשך שנת 2022. מלבד ההשפעות הישירות על סעיפי האנרגיה, צפויות השפעות ישירות על האינפלציה דרך מחירי המזון. רוסיה ואוקראינה מייצאות רבע מהחיטה בעולם, ואוקראינה היא יצואנית תירס גדולה, עם אזורי הגידול העיקריים שלה בדרום ובמזרח המדינה - ליד רוסיה -כלומר יש חשש לפגיעה באספקת התבואה העולמית. יתרה מכך, רוסיה היא יצואנית הדשנים הגדולה בעולם. בהתחשב בכך שדשנים הם מפתח לגידול דגנים ומוצרי מזון אחרים, אספקה מוגבלת עלולה להעלות את מחירי המזון עוד יותר.
יכולות להיות גם השפעות עקיפות על אינפלציית דרך הגברת סיכון לשיבושים נוספים בשרשרת האספקה הגלובלית. לאחר שהחל להסתמן מצב של התאוששות של המחסור בשבבים, סקטור כלי הרכב העולמי עשוי להיאבק שוב במחסור, הפעם של חומר הגלם לממירים קטליטיים של כלי רכב שהוא פלדיום, שרוסיה הינה היצואן הגדול ביותר שלו. באופן דומה, גם תחום האלומיניום עלול להיות מושפע, זאת כפי שהיה ב-2018, עקב סנקציות שהעלו את מחירי האלומיניום. ירידה באספקת האנרגיה הרוסית לתעשייה האירופית עלולה להפריע בתפוקה באופן כללי יותר, במיוחד בגרמניה, שבה סקטורים עתירי אנרגיה מהווים למעלה מ-10% מהתמ"ג.
בזמנים רגילים, בנקים מרכזיים במדינות המפותחות היו "מסתכלים דרך" עלייה כזו באינפלציה. אבל כרגע, זה יהיה עוד זעזוע בשורה ארוכה של זעזועים אינפלציוניים שכבר פועלים לעלייה מתמידה של האינפלציה. לכן, נראה שקובעי המדיניות ייאלצו להדק את המדיניות יותר ממה שהם היו עושים אחרת.
מעבר לטווח הקרוב, ישנן השפעות כלכליות שצפויות להתרחש על פני אופק ארוך יותר. אם רוסיה תצא מהמשבר הזה עם סוג של ניצחון ועם ויתורים גדולים מברית נאט"ו - אז זה עלול לפגוע באמינות של נאט"ו ולחזק משטרים בחלקים אחרים של העולם בבואם לנהל מדיניות חוץ אגרסיבית יותר. זה יכול להיות עולם של מתחים גיאופוליטיים מוגברים והתלקחויות בתדירות גוברת, עם תנודתיות גדולה יותר בשווקים הפיננסיים. גם ללא פלישה או סנקציות חמורות, המתיחות הנוכחית עשויה להאיץ את תהליך הניתוק בין רוסיה לבין המערב. בנקים רבים כבר הפחיתו מאוד את חשיפתם לבנקים רוסיים מאז סיפוח קרים על ידי רוסיה בתחילת 2014 ותהליך התרחקות כזה עלול להימשך עם או בלי הפעלת סנקציות פורמליות.
ד"ר גיל בפמן הוא הכלכלן הראשי של בנק לאומי.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>