סיון רהב מאיר

סיון רהב מאיר: חג השבועות הוא ההזדמנות לקשר ישיר עם הדבר עצמו, עם התורה

התורה, עשרת הדברות, ומאכלי חלב: סיון רהב מאיר עם שלוש נקודות מיוחדות על חג השבועות. איך אתה רוצה את היהדות שלך? מה אמר ביאליק על מתירנות? ומהי המצווה של שבועות?

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

זה סוד גדול. רבי משה חיים לוצאטו, הרמח"ל, היה רב ומקובל ומשורר. לפני כארבע מאות שנה כתב בספרו החשוב "מסילת ישרים" שהוא רוצה לגלות לנו, הקוראים, סוד. והנה הוא: "ואודיעך סוד גדול: כל אחד נוטל חלקו בתורה, ונמצא שהר סיני אינו נשלם אלא כשכל אחד בא לעולם וגילה את חלקו. ואם כן, מי שבא לעולם ולא נשתדל בתורה לגלות חלקו, איך התורה נשלמת?".

ובמילים שלנו, הנה הסקופ שמתגלה כאן: לכל אחד יש חלק משלו בתורה. כל אחד והקשר שלו, הלימוד שלו, הנגיעה האישית והמיוחדת שלו בתורת הנצח. אי אפשר להעתיק שיעורי בית. אי אפשר להסתפק בכך שאחרים לומדים תורה. כל אחד צריך להוסיף את טביעת האצבע שלו, את האור החד-פעמי שלו.

חג השבועות, חג מתן תורה, בא להזכיר לנו את הסוד הגדול הזה, כי כל השנה משכיחים אותו מאיתנו.

השר והעיתונאי אורי אורבך ז"ל, כתב על כך פעם בצורה נפלאה: "מדהים להיווכח עד כמה הדיבור על יהדות במדינת היהודים הוא כה קצר-רוח, כה חסר ושטחי. מתערבל תמיד סביב ההתכתשויות: פה כרזה לא צנועה, כאן מאבק שבת, ושם איזו תגרה פרלמנטרית על חוקי מעמד אישי. אם רק אומרים 'יהדות' בזירה הציבורית, ההקשר הוא לסכסוך הדתי-חילוני, או ליחסי דת ומדינה. כמעט לא מדברים על יחסי היהדות והיהודים... הנה כמה מילים שאנחנו לא מפסיקים לשמוע כשאנחנו מדברים על יהדות: חרם, עימות, מחאה, קיפוח, כפייה, איסורים, ממסד. הנה כמה מילים שלא ידענו או שכחנו על היהדות שלנו: רגש, חוויה, הזדהות, לימוד, צדק, ארץ, זיכרון, געגוע, המשכיות. אלו מילים מתאימות לכם יותר? איך אתה רוצה את היהדות שלך?".

חג השבועות הוא ההזדמנות לקשר ישיר – קשר עוקף פוליטיקה, עוקף כנסת, עוקף רשתות – עם הדבר עצמו, עם התורה. מאות אלפים ישתתפו בתיקון ליל שבועות וילמדו כל הלילה, אבל כל אחד יכול גם להושיט יד ולהוריד מהמדף ספר, ופשוט לקרוא ולגלות את הסוד הגדול.

 

בבוקר חג השבועות, ביום ראשון בבוקר, נהוג להביא אפילו את הילדים הקטנים לבתי הכנסת, כדי לשמוע את קריאת עשרת הדברות. בתנועת חב"ד מקריאים את עשרת הדברות בגני שעשועים, פארקים ועוד שלל מקומות, בשלל שעות.

רק השנה שמתי לב מהי המילה שחוזרת על עצמה הכי הרבה בטקסט המכונן הזה, שהפך בסיס לתרבות העולמית. המילה היא "לא". היא חוזרת שם 13 פעמים. יותר ממספר הדברות.

לא תרצח, לא תגנוב, לא תנאף, לא תחמוד, לא תעשה לך פסל וכל תמונה, לא תעשה כל מלאכה (בשבת) ועוד ועוד. זו לא מגילת זכויות האדם, אלא מגילת חובות האדם. לא מה מגיע לי, אלא במה אני מחויב כלפי הזולת. הבסיס לקיום האנושי הוא גבולות, הוא במה שלא עושים.

נדמה לי שהמסר אקטואלי מאוד לימינו, לעידן שהולך והופך חסר גבולות. בעולם הליברלי, לפעמים נדמה שכל הפרסומות, הסדרות והקמפיינים משדרים לנו בדיוק להיפך: תנאף! תחמוד! תעשה לך פסל!

חג השבועות הוא הזדמנות להיזכר במעמד הר סיני ובמילה הפשוטה "לא". מספרים על רב אחד שהגיע פעם לקהילה יהודית מתבוללת למדי בארצות הברית, ושמע מהם על מבצעי סיוע לפליטים, על התנדבויות תחת הכותרת "תיקון עולם", על מאבק באקלים. כל זה טוב ויפה, הוא אמר להם, סיפרתם לי מה אתם כן עושים, אבל האם יש משהו שאתם לא עושים? האם יש משהו שיהודי לא אוכל, לא צופה בו, לא עושה בשבת?

המשורר חיים נחמן ביאליק התלונן כבר במאה הקודמת על היחס המודרני כלפי המגבלות ה"עתיקות" האלה, וממש ביקש להחזיר את ה"לא" אל חיינו: "הולכת ונבראת מין יהדות של רשות... שאיפה שבלב, רצון טוב, התעוררות הרוח, חיבה פנימית – כל דברים הללו יפים ומועילים כשיש בסופן עשייה, עשייה קשה כברזל, חובה... בואו והעמידו עלינו מצוות!".

 

לא, זה לא עניין ש"תנובה" או "טרה" המציאו, וגם לא מועצת החלב. כבר בימי הביניים פורסמו עדויות על אכילת דבש וחלב בחג, מאכלים שרומזים למתיקות ולעריבות התורה. בשיר השירים נאמר "דבש וחלב תחת לשונך" ועל הארץ שלנו הרי נאמר "ארץ זבת חלב ודבש".

זו לא הלכה מקודשת לאכול עוגת גבינה בחג, אבל זה בהחלט מנהג. עוד מנהג הוא לקשט את הבתים ואת בתי הכנסת בצמחייה, ולערוך טקסי ביכורים, זכר לעלייה לרגל עם הביכורים בימי המקדש. כל אלה הם מנהגים, לא מצוות.

אז מה המצווה של שבועות? כדאי לשים לב שחג השבועות שונה בכך מפסח ומסוכות, שני החגים האחרים שמרכיבים יחד את שלושת הרגלים. בפסח - המצה היא הכוכבת המרכזית. בחג הסוכות הסוכה היא לב החג. מה המצווה המוחשית של שבועות? אין מצווה כזו. פרשנינו מסבירים שזה חג שבו העיקר הוא פשוט להתחבר למתן תורה, בלי מצה ובלי סוכה, עמוק בלב. חג שמח.

תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212

תגיות:סיון רהב מאירשבועות
יהדות
חדשות היום
לומדים תורה
מגזין
רץ ברשת
תרבות
משפחה
דעות וטורים
בריאות ונפש
תורה ומדע
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:29
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:29
 
1x
תביאי לי כוס לקידוש 🍷
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 1:39
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 1:39
 
1x
סיפורי צדיקים בהמחשת AI - החפץ חיים
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:29
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:29
 
1x
חתונתה של אלמנתו של אלקנה ויזל הי״ד
אני יותר אוהב מאשר מפחד
"השכול הוא לכל החיים": איתמר ויזל על הגעגועים לאח שנפל בעזה
הסבר ב-30 שניות: מהו ציר מורג?
איפה אלוקים בתמונה של החיים שלי?
"מסע הדה-לגיטימציה – מכשיר רצח"
עירית לינור: ״זה מה שגרם לי להתקרב ליהדות״
האם איפור צריך כשרות לפסח?
"הצליחו לשטוף את המוח שלנו"
נקיונות פסח - על מה לשים את הדגש?
למה אתה משלם?! הקב״ה משלם!
"התחבאתי מהמחבלים במשך שמונה וחצי שעות"
אפיית מצות טאבון אורגינל של הרב סליימן בראשון לציון.
אינטואציה נשית
"אני מודה לבורא עולם שנולדתי ככה"
אל תבזבזו את הזמן שלכם על ריבים
35 אלף צופים בכל יום
הכנה לקראת שבת הגדול וליל הסדר
פרשת ויקרא בגרסת AI
תראה את הצדיקות באנשים אחרים
"בכיתי, לא יכולתי לדבר"
מצוות השבת החזיקה את החטופים בחיים
"לא הצלחתי לנשום. השמיים נפלו עליי"
איך לשמוח במצוות שלך?
ביט על פרשת ויקרא - כולנו אחים
לוחות הברית שעשויים מיהלומים
לאמא מגיע כתר על הראש
על ידי צער ויסוריים חוסכים הרבה עגמת נפש
הידברות שופס

מארז ספרי הרב זמיר לפסח

249לרכישה

מוצרים נוספים

מבצע! הגדה של פסח - הרב יצחק יוסף

מארז ספרי בריאות ותזונה

קערת סימנים לפסח לבנה

הגדה של קופלה

כיסוי פסח סטן וכיסוי אפיקומן

מארז פסח לילדים

לכל המוצרים