סמארטפונים ואינטרנט
מחקר חדש: פייסבוק גורמת לפגיעה מוכחת בבריאות הנפש
משתמשי פייסבוק נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מחרדות או דיכאון קשה
- נעמה גרין
- פורסם כ"ב אלול התשפ"ב |עודכן
(צילום: shutterstock)
מחקר חדש מצביע על השפעתה של הרשת החברתית פייסבוק לבין בריאות הנפש של משתמשיה. את המחקר ערכו חוקרים מאוניברסיטת MIT בשילוב עם חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת בוקוני. במהלך המחקר הושוו השנתיים הראשונות מאז השקת פייסבוק בשנת 2004, מול תשובות שהעניקו המשתמשים בסקר חצי שנתי של בריאות הנפש והרווחה בקמפוסים ברחבי ארה"ב.
ממצאי המחקר שפורסם בכתב העת American Economic Review הצביעו באופן ברור על כך שככל שפייסבוק התפשטה ביותר משקי בית, כך גדל אחוז הסובלים מדיכאון וחרדות. מספר הסובלים מדיכאון גדל ב-7%, ומספר הסובלים מחרדות גדל ב-20%. חלק ממשתמשי הרשת החברתית נעזרו בטיפול פסיכותרפי או בנוגדי דיכאון על מנת להתמודד עם הקשיים הנפשיים שנגרמו להם.
עורך המחקר פרופסור אלכסיי מקארין מאוניברסיטת MIT ציין כי ככל שזמן השימוש בפייסבוק גדל, כך גם הסיכון לסבול מבעיות נפשיות.
אין זו הפעם הראשונה שכתבי עת מתעדים מקרים אלה. במאמר מרכזי, שהתפרסם בכתב העת הרפואי היוקרתי Pediatrics, הובא כי "חשוב שהורים ורופאי ילדים יהיו מודעים ויבינו את האופי של אתרי המדיה החברתית, בהתחשב בעובדה שלא כולם הם סביבות בריאות לילדים ובני נוער". זאת בהצטרף להנחת העבודה שב-DSM-V, ספר האבחנות הפסיכיאטרי של איגוד הפסיכיאטריה האמריקאי ומי שנחשב כ"תנ"ך" של האבחון הפסיכיאטרי העולמי, שהקדיש פרק שלם על "דיכאון הנגרם ממדיה חברתית" (social media depression)
תכנים נוספים בנושא פייסבוק:
7 שנים אחרי שעזבתי את פייסבוק בטריקת דלת: 7 תובנות חשובות
פייסבוק היא "מדינת האנשים המאושרים", וזה עלול לתסכל