עובדות ביהדות
הכנסת ספר תורה: 10 עובדות על המעמד המרגש ביהדות
מה יש בטקס הכנסת ספר תורה שנוגע בנימי נפשו של כל יהודי, ומה נוהגים לעשות באותו מעמד? 10 עובדות מרגשות
- מוריה חן
- פורסם ה' טבת התשפ"ג |עודכן
(צילום: מיכאל גלעדי / פלאש 90)
מעמד הכנסת ספר תורה הוא טקס מרגש לכל הדעות. כל העדות, המגזרים והמינים עומדים ומשתאים לגודל המעמד שמרחיב את לבבות עם ישראל.
לפניכם מספר עובדות מרגשות על המעמד הקדוש:
1. טקס הכנסת ספר תורה מתרחש כאשר תמה כתיבתו של ספר תורה חדש או לחילופין, כשספר התורה מועבר מבית כנסת אחד למשנהו.
2. סופר סת"ם, כותב מומחה וירא שמים, כותב את ספר התורה בידו, כל אות נכתבת על ידי נוצה ודיו מיוחדים. עליו ללמוד מעל 4,000 הלכות טרם כתיבת ספר תורה. אם חסרה אפילו אות אחת או שהיא כתובה בצורה מעוותת – כל ספר התורה נפסל.
מפגש עם סופר סת"ם – איך מכינים דיו לכתיבת ספר תורה?
נהוג לכבד את חשובי הקהל בכתיבת האותיות האחרונות בספר התורה, כאשר כל אחד מהם כותב אות אחת. ישנן קהילות המקפידות שהכותבים יטבלו במקווה טהרה באותו יום.
3. בעת התהלוכה ספר התורה מעוטר בכתר תורה, והחוגגים מחזיקים מעליו חופה עם ארבע מוטות.
בדרך כלל התורם מתכבד בהחזקת ספר התורה.
4. ישנן קהילות הנוהגות ללבוש בגדי שבת לכבוד המאורע.
5. מעמד הכנסת ספר תורה משולב בריקודים ושירים משמחים המתחילים מהמקום שבו נמצא ספר התורה ועד להכנסתו לבית הכנסת המיועד. ברקע יש גם תזמורת המשמיעה שירים יהודיים המכוונים לכבודה של תורה.
6. לאורך התהלוכה המלווה את ספר התורה למשכנו החדש, מחלקים ממתקים ומאכלים שונים למשתתפים, ולאחר שמכניסים את ספר התורה לבית הכנסת נערכת סעודת מצווה, שבה דורש תלמיד חכם לכבודה של תורה.
"אולי תתחתן עם ספר תורה?": החתונה המרגשת של שמחלה – החלום שהפך למציאות
7. בסיום התהלוכה, סמוך למשכנו החדש של ספר התורה, יוצאים החוגגים ורוקדם עם ספרי התורה הישנים עם ספר התורה החדש, תוך כדי שירת: ”שאו שערים ראשיכם והנשאו פתחי עולם ויבוא מלך הכבוד”.
לאחר מכן, רוקדים עם ספר התורה החדש עוד כשעה בבית הכנסת עצמו, לפני הכנסתו לארון הקודש.
8. נהוג שמכניסים את ספר התורה לארון הקודש, ולאחר מכן להוציאו באמירת פסוקי ”אתה הראית לדעת", ולקרוא בו בלא ברכה בפרשת "וזאת הברכה", החל מפסוק "מעונה אלהי קדם" עד סוף הפרשה.
9. לאחר קריאת הפסוקים מכניסים בחזרה את ספר התורה לארון הקודש, יש לציין כי התורם הנכבד מברך ברכת "שהחיינו" כשקורא בספר התורה בפעם הראשונה.
10. ראוי לקיים את מצות הכנסת ספר התורה בהידור, וכן הלכתית עדיף להשאיל את ספר התורה לבית הכנסת, ולא לתת במתנה, כדי שהספר יישאר מבחינה משפטית ברשות בעליו. על כן נוהגים לקיים חוזה השאלה בין תורם ספר התורה לבין בית הכנסת.
המדריך למתחזק: למה מצביעים עם הזרת לספר תורה?
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>