מתכוני מרקים
מתכון וסיפור: בריא ומשמח לבבות – מרק אחד שיש בו הכל
מרק כתום הפך כבר מזמן לקלאסיקה במטבח הישראלי, ואצלנו בבית הוא הפך להיות סמל לחורף המתקרב. המרקם הסמיך, הטעם המתקתק והעובדה שאף ירק לא באמת נראה בתוך כל התערובת – כל אלו הפכו את המרק הכתום לטעם האהוב ביותר אצלנו בעונה הקרה
- אורית גרוסקוט
- פורסם י"ח טבת התשפ"ג |עודכן
(צילום: shutterstock)
הכל התחיל כשהילדים שלי היו ממש קטנים וסרבו בתוקף לטעום כל ירק שהוא לא תפוח אדמה. כל מתכוני המרקים עתירי הירקות שהכנתי לקראת החורף המתקרב, התקבלו אצל ילדיי בחשדנות ובתוספת קביעה נחרצת: "אני לא אוהב בצל / דלעת / קישוא / גזר". עמדתי בפני בעיה. מבחינת הילדים, שניצל תירס ופתיתים יכלו להיות הפתרון האולטימטיבי לכל ארוחה, אך מובן שאני רציתי לתת מנת חיזוק אמיתית לקראת החורף, ולא מוצרים מעובדים.
גרנו אז בצפת, שם החורף היה קר, קר מאוד. חיפשתי פתרון מהיר וטוב, שגם יכניס ירקות למערכת העיכול, וגם יתן פוש רציני של ויטמינים למערכת החיסון. ניסיתי הרבה מתכוני מרקים וכמובן טחנתי את כולם לאחר ההכנה, כדי שהילדים "לא יראו מה יש בפנים". אך מה לעשות, מרק בצבע ירוק, לבן, או חום לא היו מלבבים מספיק בעיני החבורה הבררנית שלי. עד שגיליתי את המרק הכתום.
זה התחיל במתכון בסיסי למדי של כמה ירקות כתומים, והפך עם השנים לפצצת בריאות בעלת שני יתרונות ברורים:
1.הצבע הכתום, שמשום מה גורם לילדים ממש לאהוב את המרק
2. העובדה שאף אחד לא באמת יודע מה יש בפנים (:
לזה אני קוראת WIN WIN
מוכנים לנסות?
(צילום: shutterstock)
חומרים לסיר מרק גדול מחזק ומחמם לבבות
4-5 בטטות בינוניות
3-4 גזרים גדולים
2 בצל
3 קישואים
5-6 תפוחי אדמה בינוניים
חופן עלי סלרי
רבע כוס עדשים כתומות
חתיכת דלעת קטנה או רבע דלורית
שמן לטיגון
מים בכמות שתכסה את כל הירקות
כורכום
פלפל שחור
מלח
אפשרי: קינמון (רק למי שאוהב את הטעם והריח)
אופן ההכנה:
בסיר גדול מחממים את השמן ומטגנים את הבצל כמה דקות תוך כדי בחישה. אפשר לסגור את המכסה ולטגן את הבצל על אש קטנה עד להשחמה. אחרי כמה דקות מוסיפים על הבצל את כל הירקות, חתוכים לחתיכות גדולות יחסית. אין צורך לחתוך קטן, בין כה וכה טוחנים הכל בסוף הבישול. מוסיפים מים שיכסו את כל הירקות, עלי סלרי קצוצים, כורכום (חשוב, לא לוותר!) פלפל שחור ומלח. זהו, אין צורך בשום תבלין נוסף.
אחרי חצי שעת בישול מוסיפים רבע כוס עדשים כתומות, ומבשלים 20 דקות נוספות.
כשהירקות רכים, טוחנים הכל עם מוט בלנדר, טועמים ומוסיפים מלח אם צריך.
(צילום: shutterstock)
טיפ להצלחה:
- המרק אמור לצאת קרמי וסמיך: המים צריכים לכסות את הירקות ולהתאדות מעט בזמן הבישול. אפשר ורצוי לשחק עם כמויות הירקות. ככל שתוסיפו יותר תפוחי אדמה ובטטות – המרק יהיה סמיך יותר. אל תוותרו על הדלעת והגזר, שמוסיפים המון ויטמין A, וודאי לא לוותר על הכורכום, שהוא נוגד חמצון חזק.
- המרק אמור לצאת מתקתק מעט, בזכות הבצל המטוגן. אל תוותרו על השלב החשוב הזה בתחילת התהליך.
מוזמנים לנסות, ולספר לנו בתגובות איך יצא.