חדשות בארץ
תגלית מסתורית סמוך לחומות ירושלים: למי שייכת כף היד בת 1,000 שנה?
טביעת יד מסתורית חצובה בסלע התגלתה במהלך חפירות ברחוב סולטאן סולימאן בירושלים. החוקרים תוהים: האם כף היד מסמלת דבר מה?
- נעמה גרין
- פורסם ג' שבט התשפ"ג |עודכן
(צילום: shutterstuck)
למי שייכת טביעת כף היד, שהתגלתה בסמוך לחומות ירושלים? קטעים מביצורי חומות ירושלים העתיקה וטביעת כף יד מסתורית חצובה בסלע נחשפו בחפירות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות ברחוב סולטן סולימאן בירושלים.
במהלך החפירות, שנעשו כהכנה לעבודות תשתית ופיתוח של חברת מוריה לפיתוח ירושלים, נחשפו מקטעים מתעלת החפיר העמוקה שהקיפה את העיר במטרה להגן עליה, החל מהמאה ה-10 לספירה, ואולי אף קודם לכן. באחד מהמקטעים נחשפה בקיר התעלה טביעת כף יד חצובה, שפישרה לא ידוע. "איננו יודעים האם טביעת היד נחצבה כמעשה ונדליזם, קונדס משעמום, או - האם היא מסמלת משהו ולמעשה מצביעה לאיזשהו כיוון?" אומרים החוקרים.
זובייר עדאווי, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, ציין כי מדובר בתעלה ענקית הנמצאת מתחת לכביש סואן מאוד: "מדובר בתעלה ענקית, חצובה בסלע, שרוחבה לפחות 10 מטרים ועומקה מ-2 עד יותר מ-7 מטרים בנקודה העמוקה ביותר".
התעלה מקיפה כטבעת את כל העיר העתיקה, ותפקידה היה למנוע מאויב שצר על העיר להתקרב אל החומה ולפרוץ פנימה. לדברי עדאווי, "אנשים מכירים מסרטים את החפיר ממבצרים וטירות באירופה - שם הוא בדרך כלל מלא במים. כאן הוא היה יבש, אבל עדיין - בשל עומקו ורוחבו, הוא היווה מכשול רציני שהאט את תנועת החיילים".
ד"ר עמית ראם, מנהל מרחב ירושלים ברשות העתיקות, הסביר: "חומות ירושלים ושעריה המרשימים אותם אנו רואים היום, נבנו במחצית המאה ה-16 בידי הסולטן התורכי סולימאן הראשון. "החומות שעמדו כאן בימי הביניים - מהמאה ה-10 לספירה, היו חזקות בהרבה, ואף לפני כן הקיף חפיר ענקי את חומות העיר. בעידן של קרבות אבירים, חרבות וחיצים ופרשים מסתערים, היו ביצורי ירושלים אימתניים ומשוכללים, והם כללו מספר חומות ואלמנטים שנועדו לעצור את הצבאות הגדולים שהסתערו על העיר
"מי שביקש לכבוש את ירושלים הקדומה בימי הביניים נאלץ לעבור חפיר עמוק ושתי חומות עבות. כל אותה עת, מגיני העיר המטירו מקווי החומות אש וגופרית. זה היה גיהינום של ממש!! ואם זה לא מספיק, ביצורי העיר כללו מנהרות סתרים, שנחשפו גם הן על ידי הארכיאולוגים של רשות העתיקות בפרויקטים קודמים. ממנהרות אלה, הגיחו מגיני העיר. הם היכו באויב, וכהרף עין, נעלמו בחזרה לתוך העיר - דרך אותן מחילות משוכללות", לשון ד"ר ראם.
מנהל רשות העתיקות, אלי אסקוזידו, אמר: "רבים חלמו ולחמו על ירושלים. כשעומדים מול הממצאים הארכיאולוגים הללו, אפשר להבין את גודל האירועים והתהפוכות שהעיר הזו עברה. אפשר לדמיין את המולת הקרב וכמעט להריח את תימרות העשן. אנחנו כמעט כל יום חושפים טפח מההיסטוריה המפוארת של ירושלים, והפעם - אנו עדים להיסטוריה הצבאית העשירה שלה. נעשה כל מאמץ על מנת להנגיש ולהציג זאת לציבור".
הרב זמיר כהן במסר מרגש על ירושלים:
קחו חלק בבניית מקווה טהרה לנשים יהודיות במדינת אויב וקבלו חנוכיה יוקרתית שתאיר את ביתכם!