מתכונים למנות עיקריות
מתכון וסיפור: מה הקשר בין פרשת יתרו, מלחמת המפרץ ותבשיל שחור?
יש לו צבע יוצא דופן, הוא עשוי מעלי מנגולד או תרד שטוגנו במשך שעות ארוכות בשמן, ויש לו שם מוזר. קבלו את הפקייעלה או הבקיעלה – המעדן השחור והנדיר של יוצאי תוניס
- אורית גרוסקוט
- פורסם ט"ז שבט התשפ"ג |עודכן
(צילום: shutterstock)
לפקייעלה יש שם מוזר ומראה מאוד לא מושך. מדובר בתבשיל שנראה כמו מרק שחור ירוק מלא שמן, והשם שלו שנוי במחלוקת כיוון שכל אחד מבטא אותו אחרת. בקיעלה? פקייעלה? האמת שזה לא משנה. מדובר במעדן אמיתי שהקדוש ברוך הוא העניק ליוצאי תוניס. נהוג לאכול אותו בחגים, באירועים חגיגיים ובעיקר בסעודה המפורסמת שהכי מזוהה עם התוניסאים: סעודת יתרו.
שנת תשנ"א, 1991. סאדם חוסיין מנסה להכניס את עם ישראל לפאניקה כבר למעלה מחודש, אם כי בשלב זה של חודש שבט אפשר להגיד שרובנו כבר אדישים למדי. המבוגרים מנהלים את שגרת חייהם לצד אזעקות חוזרות ונשנות, וגם אנחנו הילדים מסתובבים עם ערכות מגן בתוך קופסאות פוליגל מצוירות. מן שגרה מוזרה כזו שילדי ישראל התרגלו אליה כחלק מהמציאות היומיומית.
כיוון שהחיים מתנהלים בשלב זה די כרגיל, גם לסעודת יתרו המפורסמת אצל דודה אנט אנחנו מגיעים מצוידים במסכות אב"כ. בדיוק כשכולנו סובבים סביב השולחן מתחילה האזעקה "להתנגן". בתוך דקה אחת נכנסים כל בני המשפחה המורחבת לחדר האטום של הדודה. מובן שהחלונות סגורים ביריעות ניילון מודבקות ב"מסקינג-טייפ" חום (מה שגרם לחלונות של כל עם ישראל להיות מלכודת חרקים דביקה גם הרבה אחרי המלחמה), והדלת סגורה בסמרטוט רצפה טבול באקונומיקה. איכשהו הצליחו לשכנע את כולנו שכך נהיה מוגנים מסכנה כימית. הו התמימות.
אחרי שאנחנו מקבלים את האות שמאפשר לצאת מהחדר, כולם רצים אל השולחן, רעבים. ניחוח הפקייעלה התערבב בניחוח העופיונים, והצפיפות סביב השולחן מעידה שכולם כבר רוצים לאכול.
לצערי, הייתי רק בת 9, גיל שבו אין מספיק תבונה כדי להעריך את התבשיל הירוק והמוזר שדודה אנט הגישה לשולחן. סירבתי לקבל צלחת מהבילה מלאת בשר ושעועית, והסתפקתי בעופיון. לשמחתי גיליתי מחדש את התבשיל המדהים כשהתבגרתי.
כילדה היה לי קשה עד בלתי אפשרי להעריך את התבשיל המוזר, וזאת הסיבה שלא נעלבתי מבעלי, שנים מאוחר יותר, כשבהה בתדהמה בצלחת עם הנוזל השחור-ירוק שהגשתי לו בגאווה. אוכל ירוק כהה מלא בשמן פשוט לא היה קיים בלקסיקון הפולני שלו. יאמר לזכותו שהיום הוא לא יכול לסרב לצלחת בקיעלה חמה וטעימה, כי כשמגלים את הטעם המעולה כבר לא יכולים לחזור אחורה.
קצת היסטוריה על הסעודה שכל יוצאי תוניס מכירים ואוהבים: ביום חמישי שלפני שבת פרשת יתרו נוהגים יוצאי תוניס לערוך סעודה חגיגית מלאה באוכל טוב, זמירות, פיוטים ודברי תורה. הסיבות לסעודה מגוונות אך העיקרית שבהן נעוצה בעבר הרחוק: מגיפה קשה פרצה ופגעה בעיקר בילדים תוך שהיא מפילה חללים רבים. באורח פלא המגיפה נעצרה בשבוע של פרשת יתרו, ומכאן אפשר להבין את השמחה הגדולה שהיתה סיבה לסעודה חגיגית.
סיבות נוספות לסעודה הנהדרת תוכלו למצוא כאן
מלבד כל המאכלים (המופלאים באמת) שמוגשים בסעודה, נוהגים רבים להגיש את הפקייעלה כמנה עיקרית. מדובר בתבשיל שעועית ובשר בצבע לא שגרתי שיכול לגרום לכם להרים גבה בפליאה, ולהוריד אותה מיד אחרי שתטעמו. מוכנים לנסות?
מתכון לפקייעלה אגדית של סבתא ג'ורג'ט ז"ל (נונה)
נתחיל מהעובדה שבמתכון הזה יש טוויסט. סבתא נונה שלי ז"ל היתה מכינה כמובן את המתכון מהשלב הראשוני והמורכב שלו. מדובר בתהליך ארוך שמצריך הרבה טיגון של עלי סלק, והרבה סבלנות. היום אפשר בקלות לחסוך את השלב הזה, ולמצוא בחנויות רבות תמצית פקייעלה מעולה שחוסכת את החלק המפרך של המתכון.
אנחנו כמובן נתחיל מהשלב הכיפי, ונגלה שהתהליך ממש, אבל ממש, לא מסובך:
החומרים הדרושים לסיר גדול ומשמח של פקייעלה:
- 3-4 כוסות שעועית לבנה שהושרתה במים כמה שעות
- נתח בשר מהסוג שאוהבים, אפשר בשר לחמין ועדיף כזה עם הרבה שומן
- 3/4 כוס שמן, אפשר פחות, אבל אין ספק שהשמן משמעותי מאוד כאן
- קופסת תמצית פקייעלה (אפשר למצוא במעדניות שונות)
- 7-8 שיני שום
- קצת עריסה
- פפריקה
- פלפל שחור
- צרור עלי נענע קצוצה או כף נענע יבשה
- צרור עלי כוסברה קצוצה
- מים
אופן ההכנה:
- בסיר גדול מרתיחים את הבשר – יש שנוהגים לשפוך את המים אחרי ההרתחה, ורק אז לטגן את הבשר בשמן לפני הוספת החומרים.
- אפשר גם לדלג על שלב ההרתחה ולטגן את הבשר בשמן כמה דקות לפני הוספת מים.
- לאחר טיגון קצר מוסיפים מים ומביאים לרתיחה, ומוסיפים את השעועית יחד עם צנצנת שלימה של תמצית פקייעלה
- מבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה נוספת, ואז מוסיפים את המלח, כוסברה, נענע, שום, עריסה ושאר התבלינים
- מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה במשך כמה שעות עד שהתבשיל הופך לירוק שחור וסמיך.
- במהלך הבישול אפשר להוסיף מים רותחים מפעם לפעם כדי שהתבשיל לא ייחרך
- כדאי לטעום ולבדוק אם צריך להוסיף מלח.
חשוב:
- אל תוותרו על הנענע, היא ממש עושה את כל ההבדל.
- אל תחסכו בתמצית פקייעלה. העיקרון הוא כף גדושה לכל סועד, כך שאם אתם מכינים סיר למשפחה אין ספק שצריך צנצנת שלימה.
- אפשר ורצוי להפוך את הבקיעלה לחמין. רק לזכור להוסיף כמות מים גדולה יותר לפני הנחה על הפלטה.
יש לכם זיכרונות מסעודת יתרו? המתכון המשפחתי שלכם לפקייעלה שונה? כתבו לנו בתגובות.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>