חדשות בארץ
חוק הנבצרות אושר בקריאה טרומית
על פי הצעת החוק, הסמכות להכרזה על נבצרות ראש הממשלה תהיה רק של הממשלה או הכנסת ברוב של שלושה רבעים ותתרחש אך ורק בשל אי מסוגלות פיזית או נפשית
- גבי שניידר
- פורסם ח' אדר התשפ"ג |עודכן
כץ (צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת)
מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת חוק הנבצרות, של חבר הכנסת אופיר כץ וקבוצת חברי הכנסת. 62 חברי כנסת תמכו בהצעה מול 20 מתנגדים. היא תועבר לוועדת הכנסת, שתכריע איזו ועדה תכין אותה לקריאה ראשונה.
על פי הצעת החוק, מוצע לתקן את חוק יסוד הממשלה ולקבוע כי נבצרותו של ראש הממשלה מלמלא את תפקידו יכולה להתרחש אך ורק בשל אי מסוגלות פיזית או נפשית של ראש הממשלה למלא את תפקידו. בנוסף, הסמכות להכריז על נבצרות ראש הממשלה מלמלא את תפקידו וסיומה של נבצרות כאמור יהיו אך ורק על פי הודעה לכנסת של ראש הממשלה או הודעה של הכנסת שהתקבלה ברוב של שלושה רבעים מחבריה.
בנוסף, מוצע להבהיר כי בית משפט, לרבות בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, לא ידון בבקשה להכריז על נבצרות ראש הממשלה או לאשרה, וכי החלטה או צו של בית משפט בעניין יהיו חסרי סמכות ונעדרי תוקף.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "בשל ההשלכות של קביעת קיומה של נבצרות של ראש הממשלה, כאשר הקביעה מתקבלת בניגוד לדעתו, כאשר הוא כשיר פיסית ונפשית לתפקידו, משמעותה הדחתו של מנהיג מכהן שנבחר על ידי נציגי העם ובעודו זוכה לאמון הכנסת. כלומר, קביעת נבצרות ראש הממשלה היא בפועל מעשה ביטול של תוצאות הבחירות וההליך הדמוקרטי".
"על כן, תיקון זה נועד להבהיר שנבצרותו של ראש הממשלה מלמלא את תפקידו יכולה להתרחש אך ורק בשל אי מסוגלות פיסית או נפשית של ראש הממשלה למלא את תפקידו. כלומר, בשל מצב בריאותי קשה או בשל מצב קיצוני אחר (דוגמת ניתוק קשר ממושך או שבי), המגביל קיצונית או מונע כליל, פיסית או נפשית, את יכולת התפקוד של ראש הממשלה".
"כן מוצע להבהיר, כי לאור משמעותה של ההכרזה על נבצרות כהדחתו של מנהיג מכהן שנבחר על ידי נציגי העם, בית משפט, לרבות בית המשפט העליון בשבתו כבית דין גבוה לצדק, לא ידון בבקשה להכריז על נבצרות ראש הממשלה או לאשרה וכי החלטה או צו של בית משפט כאמור יהיו חסרי סמכות ונעדרי תוקף".
"בהינתן שראש ממשלה מכהן שואב את כוחו וסמכותו מהעם באמצעות נציגיו, הצעה זו משקפת בעיני מציעיה את התפיסה הקיימת ולפיה הדחת המנהיג נגד רצונו תהיה בקביעת נציגי העם בלבד מבלי מעורבות של זרוע לא נבחרת. כלומר, הצעת חוק זו אינה משקפת שינוי של הדין הקיים אלא הבהרת הליך היישום שלו".
ח"כ אופיר כץ הציג את הצעת החוק: "מצביעי המחנה הלאומי בראשות בנימין נתניהו בחרו אותו כקובע מדיניות. הם בחרו בניסיון שלו ובמנהיגות שלו, כראש הממשלה של ישראל. אני רוצה להבהיר לכל הגורמים הלא נבחרים – העם ונציגי העם הם שממנים את ראש הממשלה, ורק הם, כשירצו, ישנו את בחירתם. אנו נבחרנו בצורה דמוקרטית. הצעת החוק הזו מבהירה מה שכל אדם פשוט מבין – לא ייתכן שבמדינה דמוקרטית תתאפשר פרשנות משפטית שאין לה כל בסיס בחוק, לביצוע מהלך הפיכה – הדחה כפויה של ראש ממשלה מכהן שנבחר על ידי רוב אזרחי ישראל".
בשם הממשלה השיב שר החינוך יואב קיש: "המנהיג נבחר על ידי נציגי העם וזוכה לאמון הכנסת. אם מתקבלת קביעה של נבצרות, כאשר ראש הממשלה כשיר פיזית ונפשית, יש פה אירוע של ביטול תוצאות הבחירות וההליך הדמוקרטי. לכן, בהצעה הזו, אנו רוצים להגדיר בצורה הכי ברורה את מצב הנבצרות – רק במצב של אי מסוגלות פיזית או נפשית למילוי התפקיד. בעולם נורמלי לא היינו נזקקים לזה אבל אנו בעולם שבו מנסים לכפות על הציבור הישראלי ולפגוע בבסיס הדמוקרטיה. אנו מבהירים בחוק הזה את הברור מאליו".
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>