בריאות ותזונה
מתעוררים הרבה במשך הלילה? כך מצב הכבד משפיע על איכות השינה שלכם
חשבתם שנדודי שינה קשורים רק למה אכלתם או שתיתם או לשעה שבה עליתם לישון? תחשבו שוב, והפעם יותר לכיוון מצב הכבד שלכם
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם ז' ניסן התשפ"ג |עודכן
מה הקשר בין נדודי שינה לבין מצב הכבד שלכם? תתפלאו, אבל יותר ממה שנדמה לכם, וזו גם ההזדמנות לא רק לקרוא על התופעה, אלא גם לעשות איתה משהו.
למרות שהכבד הוא אחד ה'משפיענים' הגדולים בגוף שלנו, ולמרות שהוא קובע במידה רבה את איכות השינה שלנו (ולא רק) - מעטים הם האנשים שבאמת מבינים מה אפשר לעשות עם זה.
אז לפני שנסביר מה חשוב לעשות, הנה כמה עובדות שאתם חייבים לזכור בקשר לכבד שלכם:
- הכבד הוא האיבר שאחראי על ניקוי הרעלים בגוף שלנו. ככל ש'נעמיס' עליו יותר רעלים, כך יהיה לו קשה יותר לעבוד.
- הכבד הוא האיבר שמייצר את מיצי המרה - אותם נוזלים שעוזרים בפירוק האוכל שמגיע לקיבה שלנו, ומקלים על יכולתה לעכל אותם.
- הכבד הוא האחראי על ויסות רמת הסוכר בדם שלנו.
אז איך הוא קשור לאיכות השינה שלנו? הכבד מתחיל את ה'משמרת' שלו דווקא בשעות הלילה, כשאנחנו נחים והגוף שלנו לא נמצא בתנועה. אז, קל לו יותר להתחיל במלאכת הניקוי (סתם למען ההשוואה, נסו לדמיין את עצמכם מנקים את הבית לפסח כשהילדים רצים לכם מול העיניים בכל פינה שאתם מנסים לנקות, ושופכים צבע או נוזלים אחרים בכל פעם. האם תצליחו לנקות?).
אלא מה? כשהכבד עמוס מדי ברעלים (צבע או כתמים אחרים על הרצפה בבית שלכם למשל) - הוא 'מתעייף' רק מלראות את הבלאגן. בדיוק כמונו. ואז, במקום לנקות, הוא 'יושב רגל על רגל' והרעלים ממשיכים לחגוג - על מי אם לא עלינו?! ואז הרעלים שלא נוקו, במקום להתחסל וללכת להם מהגוף שלנו מתחילים לייצר רעלים נוספים שחוברים אליהם ופוגעים בהורמון השינה שלנו - המלטונין.
כדי שיהיה לכם עוד יותר קל להבין - דמיינו את הכבד שלכם עובד לבד במשך שעות, עד שהוא מתעייף וקשה לו כבר. אז מה הוא עושה? רמז: לא, הוא לא הולך לישון. מה שהוא עושה זה 'להעיר' מישהו שיעזור לו - וניחשתם נכון את מי בדיוק הוא מעיר. זו בדיוק הסיבה שפעמים רבות במהלך השינה אתם מתעוררים בחוסר שקט, ואז קשה לכם גם להירדם בחזרה או לקום בבוקר עם אנרגיה.
אז מה עושים כדי לשפר את המצב?
תתחילו לדאוג לכבד שלכם ולסילוק הרעלים שכבר הצטברו בו, על ידי שיפור התזונה שלכם לתזונה בריאה יותר, שיפור הרגלי הספורט שלכם, שיפור הרגלי צריכת המסכים שלכם שמשפיעים לא מעט על איכות השינה, שיפור בצריכת תרופות כמו משככי כאבים שעלולים לפגוע באיכות השינה שלכם ושיפור בטיפול בבעיות בריאותיות כמו כבד שומני או השמנת יתר.