הלכה ומצוות
האם חייבים לגלות לילד שהוא מאומץ? האם מי שנולד בהפריה מלאכותית חייב בכבוד אביו? והאם מותר למכור כליה?
מקבץ הלכות מעניינות ולא ידועות #30, מתוך סדרת הספרים "מעבר למפורסם"
- הרב יעקב מעברי
- פורסם כ"ו אייר התשפ"ג |עודכן
(צילום: shutterstock)
אדם שנפטר, נוהגים החברה-קדישא לנקות את ציפורני ידיו ורגליו, לרחוץ את ידיו ורגליו שלש פעמים לסירוגין כדין נטילת ידיים וכן לרחוץ את גופו. אדם שציווה לפני מותו שלא יעשו לו ניקוי פנימי כדי להוציא את הלכלוך הפנימי החוצה, האם יש לשמוע לציוויו? או שיש לנקותו ניקוי פנימי בכל אופן?
יש לשמוע לבקשתו, שכן רצונו של אדם זהו כבודו (חזון עובדיה אבלות א' עמוד פ"ו בהערות).
האם חייבים לגלות לילד מאומץ את העובדה שהוא מאומץ?
חייבים לגלות לילד מאומץ את עובדת היותו מאומץ, וכן יש לגלות לו את שם הוריו האמיתיים. וזאת כדי למנוע מכשולים, כגון: שלא יתחתנו קרובי משפחה וכדומה (שו"ת אגרות משה אבן העזר חלק ד' סימן ס"ד אות ב').
אדם שמאריך בתפילתו, במניין שבו הציבור כולם הם עמי ארצות שמדברים בשעת חזרת שליח הציבור ואינם מקשיבים לתפלת החזרה כלל – אם הוא הגיע לתחילת תפילת שמונה עשרה והחזן כבר התחיל בחזרת השליח ציבור בקול – האם עליו לחכות עד אחרי עניית הקדושה, וברכת הא-ל הקדוש?
ידוע שאין להתפלל שמונה עשרה כששליח הציבור מתחיל החזרה בקול רם, עד אחר הקדושה וברכת הא-ל הקדוש, ורק בשעת הדחק יש לעשות כן. ומניין של עמי ארצות, שמדברים בשעת חזרת הש"ץ הוא בדיוק דוגמא לשעת הדחק, שבה על המתפלל להתחיל בתפילת שמונה-עשרה, ולא לחכות עד אחרי הקדושה וברכת "הא-ל הקדוש" ("ארחות מרן" חלק ראשון, עמודים שכ"ט-ש"ל).
איזו מצווה שאינה מצויה לגברים, יש לאיש להשתדל לקיים לפחות פעם אחת בשנה?
על גבר להשתדל לפחות פעם אחת בשנה להפריש חלה (ילקוט יוסף שבת כרך א' עמוד פ"ו).
בן שנולד על ידי הזרעה מלאכותית, או תינוק "מבחנה", האם הוא חייב בכבוד אביו? וכן בנו מן הגויה, האם חייב בכבודו?
בן שנולד על ידי הזרעה מלאכותית או תינוק מבחנה - אם הדבר נעשה בפיקוח נכון, שאכן זה בנו, הוא חייב לכבד ולירא את אביו. אך בנו הנולד מהגויה דינו כגוי, ואינו חייב בכבוד אביו, ואפילו אם יתגייר (ילקוט יוסף הלכות כיבוד אב ואם כרך א' עמודים תקמ"ט, תקנ"ב).
האם מותר להניח את שערות הזקן שנתלשו בתוך ספר קודש?
- , שזה בזיון לספרי הקודש (שו"ת דברות אליהו לרב הגאון אליהו אברז'ל שליט"א חלק ט' סימן ס"ב).
מי שישן בלילה על מיטתו שינת קבע, וקם משנתו כדי ללמוד תורה האם עליו לברך את ברכות התורה?
- ואם חזר לישון על מיטתו בעוד לילה, בבוקר צריך לחזור ולברך שוב את ברכות התורה, הואיל והפסיק בשינת קבע של לילה (ילקוט יוסף כרך ברכות השחר וברכות התורה סימן מ"ז סעיף כ"ז עמוד קי"ב).
האם אפשר לתת מתנות כהונה דווקא לכהן או גם למי שנשוי לכהנת?
אדם ששחט בהמה, יכול להביא את המתנות לכהנת, אפילו שנשואה לישראל. וכן אם נותנים לבעלה, מקיים בכך מצוות מתנות כהונה, אף על פי שבעלה ישראל (שולחן ערוך יורה דעה סימן ס"א סעיף ח').
ואם בעלה של הכהנת הוא תלמיד חכם, עדיף לתת לו מתנות כהונה, מאשר לתת לכהן שהוא עם הארץ ("ואין למו מכשול" חלק י"א עמודים רי"ד - רט"ו).
מי שהתפלל ערבית מבעוד יום, ונרדם על מיטתו שינת קבע קודם שקרא קריאת שמע בזמנה, והתעורר באמצע הלילה וברצונו לקרוא קריאת שמע של ערבית בזמנה, מה יעשה?
קודם כל יברך את ברכות התורה, ואחר כך יקרא קריאת שמע. ויכוון בקריאתה גם לצאת בה ידי חובת לימוד תורה. ואמנם כדי לצאת ידי חובת כל הדעות ילמד לאחר מכן מעט תורה (ילקוט יוסף כרך ברכות השחר וברכות התורה סימן מ"ז סעיף ל"א עמוד קי"ח).
האם מותר לאדם למכור כליה אחת שלו כדי לצאת ממצוקה כלכלית?
אסור לאדם לעשות כדבר הזה (שו"ת שבט הלוי חלק י"א סימן ע"א אות ב').
לרכישת ספרי "מעבר למפורסם בהלכה ובאגדה" מאת הרב יעקב מעברי בהידברות שופס, לחצו כאן.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>