בריאות ותזונה

לחיות עם טרשת נפוצה: כל מה שרציתם לדעת

לרגל יום המודעות למחלה, ניצלנו את ההזדמנות לספר מהי המחלה שפוגעת בעיקר בצעירים, ממה היא נגרמת ומהם דרכי הטיפול

00:00
00:00
האזינו לכתבה
colbass.com כתבה זו תועבד בפעם הראשונה (כחצי דקה) |
(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

טרשת נפוצה היא מחלה דלקתית כרונית של מערכת עצבים המרכזית, המתאפיינת במוקדי דלקת במח ובחוט השדרה. לאורך הזמן, המוקדים המופיעים במיקומים שונים ותפוצה שונה במוח וחוט השדרה  - ומכאן גם מקור השם, גורמים לפגיעה במעטפת העצבית (המיאלין )ובהמשך גם בשלוחות העצב עצמן ומביאים לפגיעה תפקודית. לרוב, המחלה מאובחנת בגילאי 20-40 , אך יכולה להיות מאובחנת בגילאים יותר צעירים או יותר מבוגרים. שכיחות המחלה כפולה בקרב נשים.

בכ-85% מהמקרים מהלך המחלה הוא התקפי, כאשר אחרי התקף ישנה הפוגה. הסימנים של המחלה הינם מגוונים ולרוב קשורים למיקום הפגיעה. הסימנים יכולים להיות שונים מהתקף להתקף וממטופל למטופל. בין הסימנים הבולטים ניתן למנות טשטוש או כפל ראייה, אי יציבות וחוסר שיווי משקל , נימול והפרעה בתחושה חולשת גפיים  והפרעה בקואורדינציה.  עם התקדמות המחלה לרוב ישנה הופעה של תופעות נלוות כגון עייפות ותשישות, פגיעה בשליטה על השתן ופגיעה בתפקוד מיני. כמו כן, ניתן לראות ירידה בזיכרון והאטה בתפקודים הקוגניטיביים ושינויים במצב הרוח. בכ-15% מהמקרים המחלה תתבטא בסימנים מתקדמים מההתחלה ללא הפוגות, לרוב נראה ירידה תפקודית קשה יותר שעיקרה פגיעה מוטורית, הולכת ומתקדמת בהדרגה.

 

הסיבות להופעת טרשת נפוצה עדיין לא ברורות, אך המחקרים מראים שישנו קשר לגורמים גנטיים וסביבתיים.  נמצא כי בין הגורמים הסביבתיים ישנו קשר בין חוסר בויטמין D (חשיפה מועטה לשמש) ולעישון בקרב חולים וכן, חשיפה לוירוס EBV הגורם למחלת הנשיקה מעלה את הסיכון לחלות במחלה. מבחינה גנטית אנחנו מודעים כיום ליותר מ- 250 גנים שונים שקשורים בצורה זו או אחרת לטרשת נפוצה , אך באותה נשימה חשוב להדגיש שאין מדובר במחלה תורשתית.

 

האבחון של טרשת נפוצה הינו מורכב היות שישנם תסמינים מגוונים שמופיעים בפיזור, לבד, ביחד ולתקופות מוגבלות. הכלל המנחה לאבחון טרשת נפוצה הוא עדות למעורבות יותר מאזור אחד של מערכת עצבים המרכזית האבחון נעשה על ידי מענה על קריטריונים התואמים את המאפיינים ההתקפיים של המחלה. מטופל המגיע עם חשד לטרשת נפוצה עובר בדיקת MRI של המוח וחוט השדרה ולעיתים גם ניקור מותני הבוחן יצירה של נוגדנים בתוך מערכת העצבים המרכזית. על סמך הבדיקות הללו ותשאול קליני אנו מבססים את האבחנה שלנו וכך, כבר בתחילת המחלה אפשר להתחיל בטיפול ולסייע למטופלים בצורה משמעותית.

חשוב להדגיש כי תהליך האבחון וקבלת טיפול בשלב מוקדם הוא חיוני ביותר. היות שסימני המחלה מגוונים המחלה פועלת בצורת התקפים, משמע, כל התקף עשוי לגרום להחמרה במצב הפיזי והקוגניטיבי. התחלה מוקדמת ככל האפשר תורמת לשימור נפח המוח, מפחיתה את כמות ההתקפים, כמות הנגעים הדלקתיים וכתוצאה מכך, ניתן לשמר את יכולת הניידות, קוגניציה , תפקודים נוספים ובסופו של דבר למנוע או להפחית בצורה משמעותית את הנכות הפוטנציאלית כתוצאה מהמחלה.

 

ישנם מגוון טיפולים תרופתיים המוגדרים כמשני מהלך מחלה, טיפולים בתסמינים וטיפולים תומכים נוספים, כאשר המטרה היא שכל מטופל יקבל את כל המעטפת הטיפולית הנדרשת. בעת התקף חדש ובהתאם לממצאים בבדיקה לרוב ניתן טיפול בסטרואידים במינון גבוה דרך הוריד, במטרה להקל על התסמינים ולקצר את משך ההתקף.

 

כמו כל מחלה כרונית אחרת, לא ניתן להעלים את המחלה אך חשוב לזכור שאפשר וניתן לחיות לצד המחלה חיים מלאים ותקינים. מכאן, נובעת חשיבות האבחון והטיפול המוקדם במחלה. הטיפולים מפחיתים את הפגיעה במערכת העצבים המרכזית ומאפשרים שיפור באיכות חיים על ידי הפחתה בכמות ההתקפים ובעוצמתם, האטה בקצב איבוד הנפח המוחי ושיפור התפקוד הקוגניטיבי והכי חשוב מפחיתים בצורה משמעותית את צבירות המוגבלויות עד כדי מניעה של נכות משמעותית בהמשך החיים.  

חשוב להדגיש כי מבחינת הטיפולים ישנו שינוי משמעותי עבור המטופלים. טיפולים שהתחלנו איתם לפני 25 שנים שונים משמעותית מהטיפולים משני המחלה הקיימים היום. לפיכך, חשוב לזכור כי טרשת נפוצה היא לא גזר דין. חלק מהתרופות מבצעות מודולציה של מערכת החיסון ובכך מונעות ממערכת החיסון  לתקוף את מערכת העצבים. השאיפה בטיפולים במחלה היא להשתדל ולהתאים את סוג הטיפול למצבו של המטופל , עוצמת המחלה והעדפותיו על מנת לאפשר גם הקפדה טוב יותר על הטיפול  וגם להביא לשיפור באורח חיים של המטופל. חשוב להדגיש שהטיפולים הקיימים מעכבים את התקדמות המחלה אך לא עוצרים אותה לחלוטין. המחקר כיום עוסק באיתור מנגנונים ומטרות חדשות שיכולות לעכב את המחלה וגם באיתור סימנים שיכולים לנבא בצורה טובה ומדויקת יתר החמרה או התקדמות.

ד"ר מיכאל אושרוב הוא נוירולוג בכיר במחלקה נוירולוגית ומרפאה לטרשת נפוצה, בית חולים ברזילי.

תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212

תגיות:בריאותטרשת נפוצה
חדשות היום
חגים ומועדים
לומדים תורה
יהדות
מגזין
תרבות
רץ ברשת
תורה ומדע
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:53
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:53
 
1x
מנסה ונופל
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:44
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:44
 
1x
יום הולדת לרבי
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 3:05
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 3:05
 
1x
ילדים עונים על שאלות פסח -פרק מתוק במיוחד!
תשמע, יש לי חרדות
על אבא לא שואלים שאלות
הטיפול הנפשי שאנו עוברים בפסח ובספירת העומר
גשם בירושלים
למה חודש ניסן?
עצת הרב עובדיה יוסף לאכילת לחם בשבת
גם היום זכיתי במצוות התפילין!
איך לצלוח את תקופת החגים ברווקות ?
איך אפשר להאמין?! למה השם עושה את זה?
כשמישהו מנסה להשפיל אותך!
גבר, תפסיק להתעקש!
הסוד מאחורי חמץ ומצה
‏איך מדליקים נרות ליל הסדר?
ליל שימורים יחיד ומיוחד
לקנות או לא לקנות?
בורא עולם מחכה לרגע שבו אתם הכי צריכים את השכר
חג שנועד ליטוע בלבנו אמונה
בליל הסדר לובשים בגדי מלכים ואוכלים בכלים מהודרים
כל ילד הוא יחיד ומיוחד!
השם סופר כל פסיעה שלך 🐾
הזמנים החשובים שחייבים לזכור לקראת פסח
עוד קצת ופסח כבר כאן.. איך מכשירים את השיש ?
השם הוא השומר הכי טוב שלך
חמץ שעבר עליו פסח
ניקיון הבית וגם ניקיון הלב 🩷
ביעור חמץ - כל מה שחשוב לדעת
הלילה אף אחד לא ישן פה
הידברות שופס

מארז ספרי הרב זמיר לפסח

249לרכישה

מוצרים נוספים

מבצע! הגדה של פסח - הרב יצחק יוסף

מארז ספרי בריאות ותזונה

קערת סימנים לפסח לבנה

הגדה של קופלה

כיסוי פסח סטן וכיסוי אפיקומן

מארז פסח לילדים

לכל המוצרים