הלימוד היומי
הלימוד היומי: במה להיזהר כשחותכים בצל עם סכין חלבית, ואיך לבקש דברים מהשם? (יום רביעי, ט"ז בכסלו)
בתוך כל הלחץ, הקדישו רגע ללימוד יומי ושתפו את המידע עם הקרובים אליכם
- הידברות
- פורסם ט"ז כסלו התשפ"ד
הציטוט היומי
"...לעיתים קרובות נדמה לו (לאדם) שאינו יכול לטרוח ולקיים מצוה פלונית או איזה שהוא מעשה טוב אף שבעצם היה רוצה לעשות המעשה.
לכשיבדוק את עצמו היטב יבחין כי האמת היא שחסר כאן רצון, ואילו באמת רצה היה יכול".
(המהר"ם שפירא – ניצוצי אור המאיר)
2 הלכות ביום מתוך 'בהלכה ובאגדה', עפ"י פסקי מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל
במה להיזהר כשחותכים בצל עם סכין חלבית?
סכין 'חלבית' 'בת יומא', וחתך בסכין זו דבר חריף, כגון: בצל, כיוון שהבצל הוא דבר חריף וגם בשעה שחותך הוא דוחק את הסכין חזק בחיתוכו, במעשה זה נפלט החלב הבלוע בסכין לתוך הבצל, ולכן צריך ליטול משני הצדדים של מקום החיתוך שבבצל כעובי אצבע, דהיינו 2 ס"מ מכל צד, ואז יהיה מותר לאכול את שאר הבצל עם בשר, אך את חלקי החיתוך, אסור לאכול עם בשר.
הסיבה לכך היא שבדבר חריף, כוחו חזק כל כך שיש בכוחו להפליט את ממשות המאכל הבלוע בסכין, ולהבליעו בתוך הבצל. נמצא שבבצל לא בלוע רק טעם גבינה בלבד, אלא ממשות הגבינה בלועה שם, ולכן אין לאוכלו עם בשר.
האם מותר לבשל בשר עם בצל שנחתך בסכין חלבית?
אולם כל זה לא אסרנו אלא בסכין חלבית 'בת יומא', שכיוון שבלוע בה טעם לשבח, ממילא מעבירה לבצל טעם לשבח, אבל אם הסכין 'אינה בת יומא' וחתך בה בצל, מותר לאכול או לבשל בצל זה עם בשר. משום שבלוע בסכין טעם פגום ואינו אוסר.
כל האמור לעיל בבצל, הוא הדין בכל דבר חריף, כגון: שום או צנון וכדומה. וכן הדין בכל הפירות החמוצים, כגון: לימון וכדומה, וכן במאכלים מלוחים, כגון: דגים מלוחים וכדומה, שבכולם חזק כוחם כל כך להפליט את ממשות המאכל, ולא רק את הטעם הבלוע בלבד.
חיזוק לנשמה
הרב שניר גואטה - מהי הדרך הנכונה שבה עלינו לבקש בקשות מה' יתברך? צפו