הלימוד היומי
הלימוד היומי: האם נשים אומרות הלל בחנוכה, והאם אפשר להדליק בבית הכנסת? (יום שני, כ"ח בכסלו)
גם אם אתם לחוצים בעבודה, הקדישו כמה דקות ביום ללימוד היומי
- הידברות
- פורסם כ"ח כסלו התשפ"ד
הציטוט היומי
"זמן הדלקת נר חנוכה הוא 'משתשקע החמה'.
היום קשור בהנהגה הטבעית של העולם,
ואילו הלילה מורה על הניסים שמעל הטבע.
לפיכך מדליקים את נרות החנוכה בלילה, כי ניסים קשורים במיוחד עם הלילה".
(המהר"ל).
2 הלכות ביום מתוך 'בהלכה ובאגדה', עפ"י פסקי מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל
האם נשים אומרות הלל בימי החנוכה?
חז"ל תקנו לקרוא את ההלל בכל שמונת ימי החנוכה, מפני שבכל יום מימים אלו התווסף נס במנורה שהיתה בבית המקדש. וקוראים את ההלל מתחילתו ועד סופו, ולא מדלגים בו כשם שמדלגים בהלל של ראש חודש. ומברכים על קריאתו לפניו: "ברוך אתה ה', אלוקינו מלך העולם, אשר קדשנו במצוותיו, וציונו לגמור את ההלל", ולאחריו מברכים ברכת "יהללוך".
נשים פטורות מקריאת ההלל בחנוכה, כשם שפטורות מקריאת ההלל בכל המועדים. מכל מקום אם תרצינה, רשאיות לקרוא את ההלל, אך בלי ברכה.
בנות אשכנז - אף הנשים האשכנזיות המברכות על מצוות שזמנן קבוע כנטילת לולב, ישיבה בסוכה וכיוצא, מכל מקום בקריאת ההלל של חנוכה, הנכון שלא יברכו.
כשם שמזכירים בכל התפילות של חנוכה "על הנסים", כך בכל הסעודות שאוכל בהן פת בימי החנוכה, מוסיפים בברכת המזון את הנוסח "על הנסים", בתוך הברכה השניה, קודם "ועל הכל".
האם יוצאים ידי חובה בהדלקת נרות חנוכה בבית הכנסת?
אין מברכים על ההדלקה שבבית הכנסת, אלא אם כן נמצאים שם עשרה, ואולם גם אם אין עתה עשרה, אך ידוע לנו שלאחר מכן יבואו עוד אנשים ויהיו עשרה, ויראו את הנרות דולקים, ידליקו את הנרות עתה עם ברכה, ובפרט כשהזמן מצומצם כמו בערב שבת וקרובים לשקיעת החמה.
אין יוצאים ידי חובה בהדלקת הנרות שבבית הכנסת, כיוון שמצות הדלקת נר חנוכה היא: "נר איש וביתו", ובית הכנסת לא נחשב ביתו של אדם. על כן, מי שהדליק בבית הכנסת, לא יצא ידי חובתו ועליו לחזור ולהדליק בביתו שנית.
חיזוק לנשמה
הרב שניר גואטה - החנוכייה שהתגלגלה ממחנה ההשמדה. צפו