חדשות בעולם
נציגי דרום אפריקה בדיון בהאג: "ישראל מרעיבה את עזה ועוברת על החוק הבינלאומי"
בית הדין הבינלאומי בהאג החל לשמוע את טענות התובעת, ממשלת דרום אפריקה שנציגיה טוענים: "האלימות וההרס בפלסטין וישראל לא התחילו ב-7 באוקטובר. הפלסטינים חווים אלימות 75 שנה". נציגי ישראל ישיבו לטענות מחר
- שלומי דיאז
- פורסם א' שבט התשפ"ד |עודכן
אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (צילום: שאטרסטוק)
בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג נפתח בצהריים (חמישי) הדיון המקדמי בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל. הדרום-אפריקנים מאשימים את ישראל במעשים שאופיים "רצח עם" ברצועת עזה, והחלו ראשונים להציג את טענותיהם.
דרישתה של דרום אפריקה היא להביא את בית הדין להוציא צווים שיורו לישראל לעצור את המלחמה. מחר יציגו הנציגים הישראלים, בפני הרכב השופטים הבינלאומי, את טיעוני ההגנה.
נציגה מטעם דרום אפריקה, עדילה האסים, אמרה בדיון כי "ב-97 הימים אחרונים ישראל מפציצה את עזה במה שמוערך כמתקפה הכי גדולה בהיסטוריה. האזרחים בעזה יכולים למות ממנה ויכולים למות מרעב וממחלות בגלל שעזרה לא נכנסת. לנו ברור שחלק מהפעולות של ישראל עוברות על החוק הבינלאומי. ישראל עושה הכול כדי לגרום לרעב בעזה. 80% מהאנשים בעולם שסובלים מרעב כיום הם בעזה. חיילים ישראלים חוגגים את ההרס, מצלמים פיצוצי מבנים, מעמידים דגל ישראל על הריסות ומדברים בגלוי על הקמת מחדש של יישובים ישראלים".
שר המשפטים של דרום אפריקה, רונלד לאמולה, אמר בדיון כי "האלימות וההרס בפלסטין וישראל לא התחילו ב-7 באוקטובר. הפלסטינים חווים אלימות 75 שנה. בעזה, מ-2004 ישראל שולטת בחשמל, מים, גבולות ואסור להיכנס ולצאת אליה. ישראל שולטת בשתי היציאות היחידות והיא עדיין כובשת לפי כללי בית המשפט. דרום אפריקה מגנה את האלימות של חמאס נגד אזרחים ישראלים ולקיחתם בשבי. עם זאת, אין שום הצדקה לתגובה של ישראל".
הטוען מטעם דרום אפריקה הוסיף כי "דרום אפריקה מכירה בנכבה של הפלסטינים, שבמהלכה נעקרו פלסטינים מבתיהם. במשך עשורים ישראל עושה מעשי רצח עם. דרום אפריקה מכירה בפעולות האפרטהייד וברצח העם שישראל עושה 75 שנה". בהמשך הוא ציטט את ח"כ משה סעדה שאמר באחרונה: "הממשלה כולה חושבת שצריך להרוס את עזה. כולם חושבים כך, בקיבוצים ובערים".
בתחילת הדיון ציינה נשיאת בית הדין, השופטת האמריקנית ג'ואן דונהיו כי "בית הדין הבינלאומי התכנס כדי לשמוע את הטענות של דרום אפריקה נגד ישראל בגין רצח עם". מיד לאחר מכן הוצגו השופט שמייצג את דרום אפריקה, דיקנג מוסנקה, ולאחריו השופט שמייצג את ישראל, נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק, שאמר: "אני מכריז שאבצע את חובותי כשופט בצורה נאמנה".
ישראל תשיב לתביעה מחר ואת טיעוני ההגנה הישראלית יציג פרופסור מלקולם שואו, משפטן בריטי יהודי-ציוני בן 76. משרד המשפטים שכר את שירותיו של שואו, שמוכר כמומחה ותיק למשפט בינלאומי. הוא הגיש לבית הדין הבינלאומי הפלילי עמדות שצידדו בישראל בסוגיות שנוגעות למעמדה של פלסטין כמדינה.
ההגנה הישראלית תציג את הסיוע ההומניטרי רחב ההיקף שנכנס לרצועה גם דרך מעבר כרם שלום, ואת העדויות לגניבת המזון והסיוע הנכנס על ידי מחבלי החמאס. בנוסף, נציגי ישראל יציגו עדויות למעורבות של אנשי או"ם, ומועסקים על ידי הארגון בארגוני משנה בעזה, בטבח שביצעו מחבלי החמאס בשביעי באוקטובר.
בדיונים שהתקיימו בימים האחרונים לקראת ההופעה בהאג, ראש השב"כ רונן בר המליץ לראש הממשלה בנימין נתניהו ולגורמים המשפטיים להציג בפני בית הדין בהאג הוכחות לקשר בין חמאס לבין סוכנות האו"ם אונר"א המטרה: "להביך את האו"ם", שבית הדין הוא אחד ממוסדותיו.
ישראל תציג הוכחות שחלק ממחבלי חמאס שהשתתפו בטבח בעוטף היו עובדים של אונר"א, וארגון הטרור עשה שימוש במוסדות אונר"א לצורכי טרור. נציגי ישראל יציגו לבית הדין את העדויות של מחבלי החמאס שנעצרו ונחקרו בישראל, את תיעוד חשיפת פירי מנהרות בבתי ספר ואתרים הומניטריים, את השימוש בבתי ספר לאחסון אמל"ח ואת תכני הסתה שנלמדים במוסדות אונר"א.
יש לציין כי ארגון זכויות האדם "UN Watch", המפקח על פעילות האו"ם, חשף בתחקיר מיוחד קבוצת טלגרם הכוללת כ-3,000 מורים בעזה החברים באונר"א, סוכנות הסעד של האו"ם לפליטים פלסטינים, שבה חגגו והיללו את טבח 7 באוקטובר שביצע חמאס. לפי התחקיר, "הקבוצה מלאה באלפי פוסטים המכנים את המחבלים "גיבורים", ומהללים את החינוך שלו הם זכו". כמו כן, בקבוצה פורסמו צילומים של ישראלים שנרצחו.