חדשות בארץ
ברוב קולות: ועדת הכנסת הצביעה בעד הדחתו של ח"כ כסיף
14 חברי כנסת הצביעו בעד ההדחה לעומת שני מתנגדים. הדיון עובר כעת למליאה, שם נדרש רוב של 90 חברי כנסת. המפלגות הערביות וסיעת העבודה הודיעו כי יתנגדו להדחה
- שלומי דיאז
- כ' שבט התשפ"ד
ח"כ כסיף (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
ועדת הכנסת הצביעה אחר הצהריים (שלישי) בעד הדחתו של חבר הכנסת עופר כסיף. 14 חברי הוועדה הצביעו בעד, מול שני מתנגדים. הדיון עובר כעת למליאה, שם נדרש רוב של 90 חברי כנסת כדי שההדחה תהפוך לרשמית. עם זאת, לכסיף עומדת הזכות לפנות לבג"ץ, במידה והמליאה תאשר את הדחתו.
בבקשה להדחת כסיף תמכו יו"ר הוועדה אופיר כץ וחברי הכנסת זאב אלקין, בועז ביסמוט, עמית הלוי, ארז מלול, שרון ניר, משה סעדה, צביקה פוגל, אריאל קלנר, משה רוט, מתן כהנא, סימון מושיאשוילי, נאור שירי ומיכל וולדיגר. חברי הכנסת וליד טאהא ואחמד טיבי הצביעו נגד. מירב בן ארי, מסיעת יש עתיד, לא השתתפה בהצבעה.
מועד הדיון במליאה טרם נקבע. לאחר ההצבעה בוועדה הודיעו הסיעות הערביות וסיעת העבודה כי יצביעו במליאה נגד ההדחה. אם המליאה תאשר את ההדחה וכסיף יפנה לבג"ץ, היועץ המשפטי לממשלה והייעוץ המשפטי לכנסת צפויים להגיש חוות דעת משפטית המתנגדת להדחה. עמדה זו עשוייה לסלול את הדרך לבג"ץ שלא לאשר את הדחת חבר הכנסת.
כסיף עמד להדחה לאחר שחתם על עצומה בעד תביעתה של דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג. טרם הדיון היום אמר חבר הכנסת עודד פורר (ישראל ביתנו), שיזם את הבקשה והגיש חתימות של 85 חברי כנסת: "שמענו פלפולים משפטיים לכאן ולכאן. אך הסיפור הוא מאוד פשוט. חבר כנסת קובע שישראל מבצעת רצח עם, ובעקבות כך הייעוץ המשפטי לממשלה יצטרך להגן על כל חייל וחייל. יש כאן תמיכה במאבק המזוין נגד מדינת ישראל. אי אפשר להתעלם ממעשיו של כסיף לאורך השנים. פעם אחר פעם הוא אומר שהוא תומך במאבק אלים נגד חיילי צה"ל".
המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד אביטל סומפולינסקי, ציינה בדיון כי ישנו קושי משפטי לאשר את הבקשה. לדבריה, "עוצמת שאט הנפש וההתקוממות ממעשהו של חבר כנסת אינן מדד לביסוס עילה להדחה של חבר כנסת מכהן. סלידה מהמעשים וגינויים לחוד, והתגבשות עילה משפטית להדחת חבר כנסת מכהן – לחוד".
נציגת היועצת המשפטית לממשלה אמרה כי היא לא מקלה ראש בתמיכה הרחבה שלה זוכה בקשת ההדחה, והבהירה: "הזכות לבחור ולהיבחר היא נשמת אפו של כל משטר דמוקרטי, ומבוססת על עקרונות יסוד של שוויון וחופש ביטוי פוליטי. אין חולק שאין מדובר בערכים מוחלטים, נדרשים סייגים מהותיים שימנעו שימוש בכלים הדמוקרטיים כדי לפגוע במדינה או בעקרונות היסוד שלה. במוקד בקשת ההדחה עומדת החתימה של כסיף על העצומה, אך לא בוססה תשתית לראיות של תמיכה במאבק מזוין של ארגון טרור או מדינת אויב נגד ישראל".
עמדתה של סומפולינסקי תואמת את זו של היועצת המשפטית לכנסת שגית אפיק, שהגישה אתמול חוות דעת לחברי הוועדה וציינה כי "הראיות להדחת כסיף לא די חזקות כדי לעמוד בעילות שנכללות בחוק להדחת חבר כנסת".
ח"כ חנוך מילביצקי (הליכוד) הגיב לדבריה של היועצת המשפטית לממשלה: "בושה וחרפה שזאת העמדה. אם היו לו כיפה וציצית הוא מזמן היה יושב במרתפים". יו"ר הוועדה כץ אמר: "מדובר בחבר כנסת שבאופן שיטתי מדבר ופועל נגד המדינה וחייליה. מבחינת האיש הזה שלא יהיה צבא וששכנים שלנו יאכלו אותנו חיים או יזרקו אותנו לים. האיש הזה מתעב את כוחות הביטחון, את חיילי צה"ל, פוגע בהם גם בהיבט המילולי וגם הפיזי".
להגנתו של כסיף יצא כצפוי חבר הכנסת טיבי שטען כי כל המוטיבציה להדיח את כסיף מקורה בקמפיין פוליטי. לדבריו, "אני מבין את הכעס הרגשי של חלק מחברי הכנסת או של הציבור כלפי עמדות של חבר הכנסת כסיף או אפילו של הסיעה שלנו, אבל ההתנגדות לעמדות האלה צריכה להיות במאמר או בנאום, אבל אתם ישר הולכים להליך הדחה שכזה שמבטל את רצון הבוחרים של חד"ש-תע"ל. המחוקק הבין למה אסור להשתמש בכלי הזה, עד כדי כך שרבים מאלה שחתמו על העצומה, אמרו כשעבר שחוק ההדחה הוא מביש, כל חברי יש עתיד ורבים אחרים, גם חברי מפלגות חרדיות. המקרה של ח״כ כסיף יהווה תקדים, רוצים להדיח אותו, היהודי, כדי להדיח את כל חברי הכנסת הערבים".
כסיף, מצידו, אמר בדיון אתמול: "ההאשמה בבקשת ההדחה, שאני תומך במאבק המזוין של חמאס נגד ישראל, היא שקר מובהק ובוטה במיוחד, סילוף פרוע שאין בו אטום של אמת, רדיפה פוליטית והשתקה של כל קול ביקורתי בכלל ושל נציגי הערבים בכנסת בפרט. בכל מקום גיניתי את טבח שביצע חמאס, באופן חד-משמעי. חמאס פוגע באזרחים חפים מפשע, חתמתי על העצומה מתוך אמונה שרק הפסקת אש תביא את החטופים הביתה ותמנע הרג מיותר של פלסטינים וישראלים".