בריאות ותזונה

"משתגעים" כשמישהו לועס לידכם? ייתכן ואתם סובלים ממיזופוניה

לעיסות בארוחת הערב, רעש של ספל נופל או אפילו קול הנשימה של היושב לצידנו. לרובנו אלו רעשים קטנים ורגילים בחיי היומיום, אך עבור אנשים עם מיזופוניה, הרעשים האלו מתפרשים כאיום וגורמים לתחושת מתח, עצבנות ולעיתים אף לתגובה תוקפנית. מהי מיזופוניה ומה אפשר לעשות איתה? בלי רעשי רקע

אא

כשעידו (שם בדוי) צעק בכעס על אחיו שיפסיק ללעוס לידו אחרת הוא ירביץ לו, אמו, רינת, הבינה שיש כאן בעיה. במשך כמה חודשים עידו הפגין אי נוחות ורטן כלפי כל מי שאכל לידו, אבל הפעם הוא עבר כל גבול, והפך לתוקפני. בהחלטה של רגע כתבה רינת בגוגל: "מתעצבן כשלועסים לידו", ולהפתעתה גילתה שעידו לא אשם בכך שהוא "משתגע" מקולות של לעיסה – הוא פשוט מיזופוני.

 

מה זו מיזופוניה?

מיזופוניה מוגדרת כרגישות שמיעתית, או כ"שנאה לרעש". מדובר בהפרעה נוירופסיכיאטרית, שמתבטאת ברגשות שליליים שהמגיעים עקב שמיעת קול מסוים. מדובר על חוסר סבילות ספציפית מאוד למגוון קולות מסוימים, כשקול לעיסה נמצא במקום הראשון. נשמע לכם מוכר?

נכון להיום, המיזופוניה לא מסווגת כהפרעה פסיכיאטרית נפרדת, אך אין זה אומר שמי שלוקה בה לא חווה סבל וחרדה. אנשים הלוקים במיזופוניה חשים עצבנות או חרדה נוכח קולות מסוימים: לעיסה, שתייה, נחירה, בליעה, ולעיתים אפילו הקלדה או שיעול. מאחר שהצלילים מעוררים תגובת חרדה או סטרס, מופיעים באדם המיזופוני סימפטומים של תגובת "הילחם או ברח": מתח שרירים, חוסר אונים וקצב לב מואץ. ובשפה פשוטה: המיזופוני חווה את הצליל כאיום מוחשי, והופך עצבני.

 

איך חיים עם מיזופניה?

מכירים את אלו שלא מסוגלים לשבת עם כולם בארוחת שבת כי הלעיסות מסביב "מטריפות את דעתם"? האם אחד הילדים שלכם מעיר בלי סוף לסובבים אותו ש"ילעסו בפה סגור", ונראה סובל ממש נוכח הלעיסות? ייתכן שמדובר במיזופונים. וכן, הם באמת סובלים.

אז איך אנשים מתמודדים עם מיזופוניה? קיימות שיטות שונות, כולן סובבות סביב הימנעות מהקולות המפריעים. רוב המיזופונים מוצאים בהדרגה פתרונות לבעיה: חלקם נמנעים באופן יזום מהשתתפות בסעודות, ישיבה במסעדה או כל פעילות אחרת הכרוכה באכילה משותפת – מה שעשוי לתייג אותם כ"לא חברותיים". חלקם משתמשים באוזניות או במוסיקה להפחתת הרגישות, ויש כאלו שפונים לטיפול פסיכולוגי להתמודדות עם המצב.

 

האם יש לכך טיפול אמיתי?

בחסדי השם, עם התפתחות המחקר והתחום הרפואי, התפתחו גם פתרונות חדשים ויצירתיים למיזופוניה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מומלץ מאוד לסובלים מהבעיה, וכן גם טכנולוגיות חדשניות משמשות לפתרון הבעיה, כגון אפליקציות שונות, ומכשירים המיועדים להפחתת רעשים וליצירת סביבה שקטה יותר.

כך או כך, הידיעה שיש שם לבעיה ושלא מדובר בחוסר סבלנות כללי, או באדם לא חברותי, יכולה כבר היא להרגיע את מי שסובל מכך, ובעזרת השם לסייע לנסות ולהגיע לפתרון מתאים ומעודד.

מכירים מיזופוני? העבירו לו את הכתבה הזו, הוא יודה לכם.

החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>

 

תגיות:רעשמיזופוניה

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה