פרשת ויקהל

אור החיים הקדוש: דבר תורה קצר ומתוק על פרשת ויקהל

רוצה לשדרג את שולחן השבת עם דבר תורה מעניין? כאן תמצאו פירוש מתוק וקצר לפרשת השבוע, על פי פרושו הייחודי של אור החיים הקדוש, עם עצות וחיזוקים בעבודת השם.

אא

"וַיָּבֹאוּ כָּל אִישׁ אֲשֶׁר נְשָׂאוֹ לִבּוֹ וְכֹל אֲשֶׁר נָדְבָה רוּחוֹ אֹתוֹ הֵבִיאוּ אֶת תְּרוּמַת יְהוָה לִמְלֶאכֶת אֹהֶל מוֹעֵד וּלְכָל עֲבֹדָתוֹ וּלְבִגְדֵי הַקֹּדֶשׁ" (שמות ל"ה, כ"א).

לכאורה, בפסוק זה ישנה כפילות. המילים "נשאו לבו" ו"נדבה רוחו" מורים על הרצון לתת. אם כן, מה ההבדל המוזכר כאן?

מפסוק זה ניתן ללמוד על דרגות שונות במעלת הנותן.

"נדבה רוחו "– הסוג הראשון מתייחס למי שמתנדב רק לפי יכולתו המדויקת. לא יותר ולא פחות. וזוהי דרגה נמוכה. כיוון שאינו נותן יותר מכפי יכולתו, נאמר "נדבה רוחו", שמתנדב מתוך רצון ונדיבות, ואין לו צער נפשי במעשיו.

"דע כי יש שתי הדרגות במתנדבים, הא' הוא המתנדב ברצון נפשו כפי יכולתו וערך ממונו, ולזה יקרא נדבה רוחו לשלול שאינו עושה הדבר כמו צער בנפשו"

"נשאו ליבו" – הסוג השני הוא מי שמתנדב יותר מכפי יכולתו, מעל ומעבר, מתוך טוב לב. זוהי דרגה גבוהה יותר. לכן נאמר לשון "לב", שהלב מנשאהו, וכתוצאה מכך מעריך את עושרו יותר מכפי שהוא באמת, וממילא נותן דבר יקר יותר מיכולתו הממשית.

"והב' הוא המתנדב יותר מיכולתו מגודל טוביות לבו, ולזה יקרא נשאו לבו פירוש שהלב מנשאהו ומעריכו בערך עשיר יותר ממה שהוא לתת דבר יקר"

כמו כן, הפסוק מזכיר לשון "איש" – לשון חשיבות, דווקא בהתייחס לדרגה המעולה יותר "נשאו ליבו", זאת לעומת הדרגה הנמוכה יותר "נדבה רוחו", שבה אין לשון "איש".

"ולזה אמר כי בישראל נמצאו ב' סוגים הנזכרים, ופתח במעולה שבשניהם, ואמר כל איש אשר נשאו לבו, ודקדק לומר תיבת איש לשון חשיבות, וכנגד הב' אמר וכל אשר נדבה רוחו ולא אמר איש כי אינו חשוב בערך הראשון".

החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>

 

תגיות:פרשת ויקהל פקודיאור החיים הקדוש

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה