היסטוריה וארכיאולוגיה
קהילה יהודית עתיקת יומין: מי מכיר את העדה הרומניוטית?
הקהילה הרומניוטית היא קהילה יהודית עתיקת יומין. למרבה הצער, כמעט כל חברי הקהילה נהרגו בידי הנאצים ימ"ש, ולכן לא רבים מכירים אותה
- יהוסף יעבץ
- פורסם ב' אדר ב' התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
האם אתה תימני? אשכנזי? עירקי? מי שלא תהיה, אתה בטוח שאתה מכיר את העדות השונות בישראל. אבל לא בטוח שאתה מכיר את העדה הרומניוטית.
הקהילה הרומניוטית היא קהילה יהודית עתיקת יומין. במשך מאות רבות של שנים גרו הרומניוטים על גבול יוון וטורקיה. הם לא אשכנזים וגם לא ספרדים, הם פשוט רומניוטים. לפי המסורת שלהם, אבותיהם היו יהודים שגלו מירושלים בשנת חורבן בית המקדש השני, ומאז הם יושבים שם. למעשה, תוכניתם של הגולים היתה להגיע לרומא, אבל בהגיעם לאזור יוון פקדו את הים סערות גדולות ומסוכנות, והם העדיפו לרדת בינתיים ביוון, ולמעשה חנו שם כאלפיים שנה. הם התגוררו באזור העיר יאנינה.
לרומניוטים היתה גם שפה משלהם, שמה הוא "יווניטיקה", שפה עתיקה לא פחות מהיידיש או הלדינו.
לפני כתשע מאות שנה ביקר רבי בנימין מטודלה אצל הרומניוטים. הוא פגש את מנהיגי הקהילה: רבי סלומון ורבי הרקולס.
במאה התשע עשרה הגיע למקום החכם הירושלמי רבי חיים שמואל הלוי, שכונה "החשמ"ל", והשפיע רבות על בני הקהילה.
למרבה הצער, כמעט כל חברי הקהילה נהרגו בידי הנאצים ימ"ש, ולכן לא רבים מכירים אותה.
אמנם, שרידי הקהילה עדיין קיימים. ביוון ישנה קהילה רומניוטית של כחמישים איש. בבית הכנסת שלהם ישנו כסא קדום לחכם הקהילה, כסא מאבן, שגילו מוערך בכאלפיים שנה. שמו הוא "כסא משה רבנו".
בארץ ישנו בית כנסת בירושלים, בשכונת נחלאות, בשם "בית אברהם ואהל שרה", המשמש את הקהילה בירושלים. בבית הכנסת הזה תוכלו למצוא סידור בנוסח רומניוטי, נוסח מעניין שכאמור, אינו אשכנזי ואינו ספרדי.
גם בניו יורק, ברובע הסיני, ישנו בית הכנסת "קהילה קדושה יאנינה", ובו שרידים מהקהילה הרומניוטית. אם אתם באזור בשבת, כדאי שתקפצו להשלים מנין, כי הקהילה ממש מצומצמת.