חדשות בארץ
האו"ם מתעקש: העצרת דנה בהכרה במדינה פלסטינית
שבועיים לאחר שהאמריקנים הטילו וטו על ההצעה שהועלתה במועצת הביטחון, העצרת הכללית של האו"ם התכנסה לדון שוב בבקשה הפלסטינית. ארבע מדינות הודיעו כי, ללא קשר לדיון, יחלו בהליך הכרה
- שלומי דיאז
- פורסם כ"ג ניסן התשפ"ד
האו"ם (צילום: shutterstock)
העצרת הכללית של האו"ם התכנסה היום (רביעי) לדון בבקשה הפלסטינית להכיר בהם כמדינה. זאת, שבועיים בלבד לאחר שארה"ב הטילה וטו על הצעה דומה שהועלתה במועצת הביטחון. בירושלים עוקבים בדריכות אחר הדיון ושגריר ישראל לאו"ם, גלעד ארדן, קרא במליאה לדחות את ההצעה.
יש לציין כי שלשום הצהיר ג'וזפ בורל, שר החוץ של האיחוד האירופי, כי "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי". מדובר בספרד, בלגיה, אירלנד וסלובניה. פורטוגל ולוקסמבורג הודיעו כי הן בוחנות את הצעד, אבל לא יקבלו החלטה עד שמדינות האיחוד ידונו בכך במליאה. בנוסף, נודע כי נורווגיה, שאינה חברה באיחוד האירופי, תצטרף למהלך.
העצרת הכללית של האו"ם החליטה לקיים היום דיון בנימוק שעליה לדון בווטו שהטילה ארצות הברית על החלטת מועצת הביטחון. השגריר ארדן עלה לנאום ותקף בחריפות את היוזמה. הוא התייחס גם להפגנות האלימות והאנטישמיות בקמפוסים בארה"ב, שהולכות ומסלימות, ונתן דגש על התעלמותו של האו"ם ממלחמות קשות ברחבי העולם, בעוד שמקיים דיונים ומעביר החלטות רק כנגד ישראל ולסיוע לחמאס.
יש לציין כי עד היום מרבית המדינות שהכירו במדינה פלסטינית, בשני העשורים האחרונים, הן מדינות ערב, חלק ממדינות אפריקה ומספר מדינות באמריקה הלטינית. ממדינות אירופה רק ארבעה הודיעו על הכרה: פולין, רומניה, קפריסין והונגריה. מאז תחילת המלחמה בעזה הצטרפו שתי מדינות נוספות לרשימת המדינות שמכירות במדינה פלסטינית. ב-19 באפריל הודיעה ברבדוס על הכרה במדינה פלסטינית, ובשבוע שעבר הצטרפה ג'מייקה לרשימה.
דובר משרד החוץ, אורן מרמורשטיין, הגיב על מההלך שמובילות מדינות באיחוד האירופי: "כל אמירה בימים אלו על אפשרות שמדינות אירופיות יכירו במדינה פלסטינית היא פרס לטרוריסטים של החמאס, שביצעו את הטבח הגדול ביותר של יהודים מאז השואה. רק משא ומתן ישיא בין הצדדים יוביל לשלום. העולם ואירופה צריכים להתמקד כרגע בשחרור מיידי של 133 החטופות והחטופים ובמיטוט ארגון הטרור חמאס. מי שבעת הזו מקדם אג'נדה אחרת משחק לידי החמאס ומקשה על קידום עסקה לשחרור החטופים ולהפוגה הומניטרית".