דיכאון וחרדות
גולשים במדיה החברתית? ייתכן שתסבלו מחרדה או דיכאון
עם הפופולריות הגדלה של פלטפורמות כמו פייסבוק ואינסטגרם, רבים מוצאים את עצמם מבלים זמן רב ברשתות החברתיות. אך לצד היתרונות שאותן רשתות מציעות, קיימות גם השפעות שליליות שעלולות להוביל לרגשות של עצבות, חרדה ודיכאון. זו הסיבה
- שירי פריאנט
- פורסם כ"ד תמוז התשפ"ד
המדיה החברתית הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו. עם הפופולריות הגדלה של פלטפורמות כמו פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר וטיקטוק, רבים מוצאים את עצמם מבלים זמן רב ברשתות החברתיות. אך לצד היתרונות שאותן רשתות מציעות, קיימות גם השפעות שליליות שעלולות להוביל לרגשות של עצבות ודיכאון. מחקרים רבים בדקו את הקשר בין השימוש במדיה החברתית למצבנו הנפשי, וגילו ממצאים מעניינים וחשובים.
הקשר בין זמן השימוש במדיה החברתית לדיכאון
מחקרים מצביעים על קשר ברור בין זמן השימוש במדיה החברתית לבין תחושת דיכאון. מחקר שנערך באוניברסיטת פנסילבניה ב-2018 מצא כי הפחתת זמן השימוש במדיה החברתית לשלושים דקות ביום הובילה לשיפור משמעותי בתחושת הרווחה הנפשית ולהפחתת תחושת הדיכאון והבדידות. המשתתפים שדיווחו על הפחתת השימוש במדיה החברתית העידו שסבלו מפחות תחושות של חרדה ודיכאון לעומת אלו שהמשיכו להשתמש בה כרגיל .
השוואה חברתית והשפעתה על מצב הרוח
השוואה חברתית היא תהליך טבעי שבו אנשים משווים את עצמם לאחרים. במדיה החברתית, התהליך הזה עשוי להיות הרסני במיוחד. מחקר שנערך באוניברסיטת ייל מצא כי משתמשים שנוטים להשוות את עצמם לאחרים במדיה החברתית חווים רמות גבוהות של דיכאון וחרדה. ההשוואה הזו יכולה לייצר תחושת ביטחון עצמי ירוד ופחד להחמיץ (FOMO), שמחמירים את תחושת העצבות.
השפעת התמונות המפולטרות והחיים המושלמים
אחת התופעות הנפוצות במדיה החברתית היא הצגת חיים מושלמים בתמונות ערוכות ובפוסטים מדוגמים. מחקר שנערך באוניברסיטת גטבורג מצא כי נשים צעירות שנחשפות לתמונות מושלמות באינסטגרם חוות תחושה של חוסר סיפוק ודיכאון גבוהה יותר מאשר אלו שנחשפות לתמונות מציאותיות יותר. התמונות הערוכות והחיים המושלמים המוצגים במדיה החברתית עלולים להוביל לתחושת נחיתות ואי-סיפוק מהחיים האמיתיים .
הבידוד החברתי והקשר למדיה החברתית
למרות שהמדיה החברתית מאפשרת לנו להיות מחוברים עם אנשים מכל העולם, היא עשויה גם להוביל לתחושה של בידוד חברתי. מחקר שנערך באוניברסיטת פיטסבורג בשנת 2017 מצא כי אנשים שמבלים זמן רב במדיה החברתית חווים תחושת בידוד חברתי גבוהה יותר מאשר אלו שמשתמשים בה פחות. התחושה שהקשרים החברתיים ברשת אינם אמיתיים כמו קשרים של פנים-אל-פנים עלולה להוביל לתחושת בדידות .
תמיכה חברתית והקשר לתחושת העצבות
למרות ההשפעות השליליות, המדיה החברתית יכולה גם להציע תמיכה חברתית חשובה. מחקר שנערך באוניברסיטת נורת'ווסטרן מצא כי קבלת תמיכה חברתית דרך המדיה החברתית יכולה להפחית את תחושת הדיכאון ולשפר את מצב הרוח. שיתוף תחושות ורגשות בקבוצות תמיכה מקוונות עלול להקל על תחושת הבדידות ולספק תחושת שייכות.
לסיכום, השפעת המדיה החברתית על רגשות של עצבות ודיכאון היא נושא מורכב ורב-ממדי. בעוד שהמדיה החברתית מציעה יתרונות רבים, חשוב להיות מודעים להשפעות השליליות האפשריות ולנקוט באמצעים על מנת להפחית אותן. הגבלת זמן השימוש, הימנעות מהשוואות חברתיות ותמיכה חברתית מקוונת, יכולים לעזור להפחית את תחושת העצב והדיכאון ולשפר את המצב הנפשי. מחקרים ממשיכים לחקור את הנושא ולספק תובנות חשובות שיכולות לעזור לנו להשתמש במדיה החברתית בצורה מושכלת ובריאה יותר.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>