פרשת ואתחנן
האם כולם צריכים לסבול מהקור בגלל דייר אחד שרוצה אוויר צח יותר?
החלון פתוח, רוח קרירה נשבה דרכו וגרמה לשמואל להצטמרר. הוא פנה לסגור את החלון, ואז שמע את קולו של יהודה שכנו
- הידברות
- פורסם י"ד אב התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
סיפור המקרה
החורף בעיצומו, ומזג האוויר גשום וקר. בעוד מספר דקות תחל תפילת שחרית בבית הכנסת השכונתי, ורוב מתפללי המניין כבר הגיעו. שמואל נכנס גם הוא לבית-הכנסת ומתיישב במקומו הקבוע הנמצא ליד אחד החלונות. החלון פתוח, רוח קרה נשבה דרכו וגרמה לשמואל להצטמרר. הוא פנה לסגור את החלון, ואז שמע את קולו של יהודה שכנו: "פתחתי את החלון כי אני זקוק למשבי רוח כדי לרענן ולהקל על נשימתי". שמואל הידק את חליפתו, כשהוא רועד מקור. "האם כולם צריכים לסבול מהקור בגלל שאתה רוצה אוויר צח יותר?", שאל בתרעומת. עם מי הצדק לדעתכם? ומה יהיה הדין בשאר עונות השנה (סתיו, אביב וקיץ)?
תשובה
שאלה מוסרית זו מתחלקת לשניים: שאלה הלכתית בהלכות נזיקין, ושאלה מוסרית כיצד אפשר לנהוג לפנים משורת הדין כדי לא לצער אדם.
כיוון שמדור זה איננו מדור הלכתי, נביא בקצרה את הפסק ההלכתי בשאלה זו: "בימי החורף הדין הוא עם מי שרוצה לסגור את החלון, אפילו אם רוב הנמצאים בחדר רוצים שהחלון יישאר פתוח. בימי הקיץ הדין הוא עם מי שרוצה לפתוח את החלון, אפילו אם רוב הנמצאים בחדר רוצים לסגור את החלון. דין זה קיים אפילו במקרה שיכול להיגרם כתוצאה מכך נזק בריאותי לשני שמתנגד לכך... לעומת זאת, בימי הסתיו והאביב, שאין הכרעה של התנהגות לצד מסוים, שאפשר יהיה לומר שכך היא הדרך שמתנהגים המשתמשים כאן, לפיכך, כאשר שני המתווכחים הם בעלי מצב דומה, אם כן זכותם שווה ועליהם להתפשר ביניהם".
לכן הדין הוא עם שמואל, שהחלון צריך להישאר סגור.
אולם במבט מוסרי, כדאי לשמואל לחפש כיצד לעשות לפנים משורת הדין, ולגרום בכך נחת רוח לקב"ה, שהרי על אף שהצדק עמו, הוא יכול לעבור למקום אחר ולגרום ליהודה לא לסבול בזמן תפילתו.
תרגיל שבועי למשפחה
אם יזדמן לכם השבוע מקרה כזה, שבו אתם צודקים, ותרו ונהגו לפנים משורת הדין.
מתוך הספר "חובת האדם בעולמו - סוגיות במוסר ובמידות לכל המשפחה". לרכישת ספרי הסדרה היכנסו להידברות שופס או חייגו 073-222-1250
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>